Ga naar de inhoud

De pittige Parijse pistepuzzel van bondscoach Kenny De Ketele: "Ik lig er wakker van"

 wo 15 november 2023 09:53
Kenny De Ketele gaf een acte de présence op de openingsavond in Gent.

Kenny De Ketele (38) zet 't Kuipke niet meer in vuur en vlam op zijn fiets, maar De Ketele blijft nog altijd een publiekslieveling in Gent. En als bondscoach kijkt hij aandachtig naar de strijd op de piste. Zeker met de aftelklok van Parijs en de complexe kwalificatieformule die in zijn nek hijgt. 

Kenny De Ketele heeft duidelijk zijn draai gevonden als bondscoach van de Belgische baanploeg, een takenpakket dat hij deelt met Tim Carswell.

 

De Ketele en zijn Nieuw-Zeelandse partner werken zoetjesaan toe naar de Olympische Spelen van Parijs.

 

Het coachduo moet echter nog belangrijke knopen doorhakken. Als de achtervolgingsploeg zich kwalificeert, dan mag ons land 4 pionnen afvaardigen naar de Franse hoofdstad.

 

Maar dat viertal moet ook het koppel voor de ploegkoers leveren en de kandidaat in het omnium. De Ketele en Carswell hinken daardoor op twee gedachten.

 

Trekken ze nu al vol de kaart van het achtervolgingsproject en offeren ze de medaillekansen op de ploegkoers daardoor op?

 

Robbe Ghys en Lindsay De Vylder, die op de koppelkoers een streepje voor hebben, zijn namelijk geen vaste waarden in de achtervolging. 

 

Of geven ze de voorkeur aan de madison en wordt met de equipe van de achtervolging toegewerkt naar Los Angeles 2028?

Mogen Ghys en De Vylder als duo naar Parijs of niet?

"We moeten sowieso renners teleurstellen"

"Ik lig er letterlijk wakker van", legt Kenny De Ketele meteen het dilemma uit. 

 

"Onze accreditaties zijn heel beperkt. Normaal gezien hebben we 4 plekken dankzij de achtervolging, maar die geselecteerde renners moeten dus ook de ploegkoers en het omnium rijden."

 

"We moeten kiezen en dat wordt niet simpel. De namen invullen is een ambetante taak. We hebben nog tijd tot juni en iedereen kan zich nog bewijzen."

 

"Maar we moeten sowieso renners teleurstellen", beseft de bondscoach.

 

"Ze verdienen het allemaal om te gaan, maar we zullen discipline per discipline selecteren en kijken waar we de grootste kans hebben. Daarna vullen we de namen in."

 

"Het is bikkelhard en zo is sport. Dat weten ze allemaal. Ik gun het hen allemaal, maar dat kan niet. Ik ben blij dat ik die beslissing niet alleen hoef te nemen."

Ze verdienen het allemaal om te gaan, maar we zullen discipline per discipline selecteren en kijken waar we de grootste kans hebben. Daarna vullen we de namen in.

Kenny De Ketele over de selectieprocedure
Kenny De Ketele reed dinsdag rond in Gent als "mystery guest" in een pak van een sponsor.

"Hier worden geen geschenken uitgedeeld"

Voor de bondscoach is Gent geen ijkpunt in zijn selectieproces. Hij ziet deze Zesdaagse vooral als een leerschool, niet alleen voor de beloftevolle jongeren.

 

'Hier rijden ook renners met olympische ambities", legt Kenny De Ketele uit. "Als je een moeilijk moment ziet bij hen, dan moet je dat onthouden. Hoe vertaalt zich dat in hun houding?"

 

De Ketele beleeft het Gentse spektakel met plezier van in de tribunes. "De kriebels om nog mee te doen heb ik niet meer. Dat is gepasseerd."

 

"Ik supporter hier voor alle Belgen, voor alle telgen die bij mij trainen. En ik kijk ook naar de jeugd. Wat hebben zij te bieden? Dat neem ik mee."

 

De Ketele wil na 1 avond nog geen topfavoriet aanwijzen, maar weet dat de strijd razendspannend zal zijn.

 

"Sommige renners moeten het hier en nu tonen in hun enige zesdaagse en ook de buitenlanders weten hoe gerenommeerd Gent is. Hier worden geen geschenken uitgedeeld. Het is elk voor zijn schelle."

Gerelateerd: