Ga naar de inhoud

Iljo Keisse (die zonder pasje niet werd toegelaten): "Het afzien mis ik niet"

 di 14 november 2023 22:41
Iljo Keisse.

7 keer heeft hij de Gentse Zesdaagse gewonnen, dinsdagavond zat hij voor het eerst als ex-renner in de tribunes. Iljo Keisse (40) mist het afzien niet, maar krijgt nog altijd kippenvel in 't Kuipke. "Dit zijn de Gentse Feesten in de winter."

"Het is anders om hier terug te zijn", mijmert Iljo Keisse op de openingsavond van de Gentse Zesdaagse. "Ik heb jaren het publiek kunnen entertainen, ik hoop dat de renners dat nu met mij doen."

 

Vorig jaar nam Keisse hier afscheid van "zijn" Zesdaagse en de wielersport, dinsdag schoot hij de 82e editie op gang.

 

Keisse is een kind van 't Kuipke, maar ook hij ontsnapt niet aan de wetten van een ex-renner. "Ik wilde de perszone betreden zonder pasje, maar ik mocht niet binnen van de security."

 

"Ik zei dat ik het startschot moest geven, maar dat was niet voldoende. Ach, die mensen doen ook maar hun job. Al zou het toch jammer geweest zijn mochten ze me nu al niet meer herkennen."

De laatste 2 jaar heb ik zo hard afgezien, vooral hier. Ik was dan ook heel blij dat ik kon stoppen.

Iljo Keisse

Keisse, die nu ploegleider is bij Soudal - Quick Step, zal deze week een 4-tal dagen aanwezig zijn.

 

"Het koersen en het afzien heb ik dit jaar niet gemist", vertelt hij over zijn eerste jaar als ex-prof. "De laatste 2 jaar heb ik zo hard afgezien, vooral hier. Ik was dan ook heel blij dat ik kon stoppen."

 

"Nu ben ik blij dat ik hier in de tribunes kan komen kijken, een biertje kan drinken en een praatje kan slaan."

 

Keisse legt de Gentse succesformule simpel uit: "De tijd is hier blijven stilstaan. Dit is een mix van sport en entertainment, een traditie."

 

"Sommigen komen naar hier en zien geen enkele renner, anderen blijven 6 dagen op dezelfde plaats. Het is folklore, een beetje de Gentse Feesten in de winter."

 

"Het werkt en in mijn ogen zal dit blijven bestaan. Het grote voordeel is dat deze piste hier blijft liggen. Je moet die niet uitbreken en later weer opbouwen zoals elders."

"Laat Fabio dan maar eens winnen"

Iljo Keisse duidt 3 koppels aan als favorieten: "Lindsay De Vylder en Robbe Ghys zijn topfavoriet, maar ik verwacht ook vuurwerk van Gentenaren Jules Hesters en Fabio Van den Bossche. En ook de wereldkampioenen (Yoeri Havik en Jan-Willem van Schip) zullen er staan."

 

Ghys kan in Gent voor de vierde keer op een rij winnen. "Dat hij dan snel dichter bij mijn aantal eindzeges komt? Laat Fabio dan maar eens winnen", gniffelt Keisse. 

Gerelateerd: