Ga naar de inhoud

Succescoach Rachid Méziane blijft tot OS 2028 bij Belgian Cats: "Jongeren klaarstomen om Meesseman te ondersteunen"

 di 7 november 2023 12:07
Rachid Méziane
Rachid Méziane

Rachid Méziane heeft zijn contract als coach van de Belgian Cats verlengd. De Fransman blijft zo tot 2028 bondscoach van de Belgische basketbalvrouwen. Dat heeft de Belgische basketbalfederatie dinsdag bekendgemaakt. "Die visie op lange termijn deelden we", stelde een tevreden Méziane na de training vandaag.

Rachid Méziane belandde na de Olympische Spelen van Tokio bij de Belgian Cats als assistent-coach, in het zog van hoofdcoach Valéry Demory. Toen die vorig jaar de bons kreeg, werd Méziane gepromoveerd tot headcoach.

 

Een keuze die succesvol bleek, want met Méziane als coach veroverden de Belgian Cats afgelopen zomer voor het eerst de Europese titel.

 

Méziane had bij de Cats nog een contract tot 2024, maar die overeenkomst is nu dus opengebroken. De Fransman, die in eigen land ook coach is bij Villeneuve-d'Ascq, blijft aan het roer bij de nationale ploeg tot 2028.

 

De Belgian Cats beginnen woensdag aan de kwalificaties voor het EK 2025 met een thuiswedstrijd tegen Polen.

"Het klikt met speelsters en staf"

2028 is nog een lange periode, beseft Méziane. "Maar de bond en ik wilden die visie op de lange termijn. We hebben een idee van wat er kan gebeuren de komende jaren."

"Als er basisspeelsters stoppen - hopelijk zo laat mogelijk, willen we zorgen dat er opvolging is. Die kunnen ook nog hun rol hebben in het doorgeven van de waarden aan de nieuwkomers. En we willen ook de resultaten van de Cats op het hoogste niveau bestendigen."

"Ik ben heel tevreden", stelt de Fransman, die het naar zijn zin heeft in België. "Het klikt met de speelsters en met de staf."

"Tussen nu en Los Angeles 2028 is er ook nog heel wat op te bouwen. Nu kunnen we daar de tijd voor nemen en hoeven we niet telkens alles op korte termijn in vraag te stellen."

De coach rekent in 2028 nog op Emma Meesseman, dan 35. "Zij kan dan gesteund worden door de jongeren die we zullen klaarstomen, zoals Nastja Claessens, Ine Joris, Habibatou Bah of Maxuella Lisowa-Mbaka..."

"De sportieve maturiteit komt er rond hun 26, 27 of 28. Wij moeten ervoor zorgen dat die jongeren op die leeftijd op hun best zijn."


Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Belgian Cats in EK-vooronde

programma groep C
België Polen 62-67 verslag
Azerbeidzjan België 28-136 verslag
België Litouwen 07/11/24  
Polen België 10/11/24  
België Azerbeidzjan 06/02/25  
Litouwen België 09/02/25  
stand in groep C
    M W V +/- ptn
1. Litouwen 2 2 0 +39 4
2. Polen 2 1 1 +3 3
3. BELGIE 2 1 1 +103 3
4. Azerbeidzjan 2 0 2 -145 2

De groepswinnaars van de 8 poules plaatsen zich rechtstreeks voor het EK in 2025. Ook de beste 4 nummers 2 van de 8 groepen pakken een EK-ticket. Duitsland, Griekenland, Italië en Tsjechië organiseren samen het EK en zijn als gastland al zeker van de kwalificatie.

Gerelateerd: