Ga naar de inhoud

Na Fenerbahçe van Meesseman plaatst ook Villeneuve-d'Ascq zich met Belgen voor Final Four Euroleague

 wo 6 maart 2024 21:06
Manuella Lisowa stoot door naar de Final Four met Villeneuve-d'Ascq.

Met Maxuella Lisowa en Betty Mununga (Villeneuve-d'Ascq) en Emma Meesseman (Fenerbahçe) zijn er nog 3 Belgian Cats actief in de Euroleague. We volgen het belangrijkste nieuws van onze landgenotes hier.

Belgian Cats in de EuroLeague

21:06

Droom van Villeneuve-d'Ascq in Euroleague duurt voort

Emma Meesseman is niet de enige Belgian Cat bij de laatste vier in de Euroleague basketbal. Na Fenerbahçe heeft ook Villeneuve-d'Ascq zich geplaatst voor de Final Four. De Franse ploeg van Belgisch bondscoach Rachid Méziane en Belgian Cats Maxuella Lisowa en Bethy Mununga won met 58-73 tegen het Hongaarse HUN-Therm. De 2 Belgen speelden 6 minuten en scoorden niet.

In een vijandige sfeer in Hongarije trokken ze de belle (de beslissende 3e partij, red) naar zich toe. Villeneuve-d'Ascq neemt het in de Final Four op tegen Praag, dat in de belle het Italiaanse team Schio uitschakelde met 74-54.

Fenerbahçe, de ploeg van Emma Meesseman, staat tegenover Mersin in een volledig Turks duel. Mersin maakte een einde aan het avontuur van Zaragoza en Belgian Cat Serena-Lynn Geldof in de Euroleague. Het werd 86-63 in Mersin. Geldof was goed voor 8 minuten, 2 punten en 4 rebounds.

De Final Four is van 12 tot 14 april.

20:57
28/02/24
23:39

Delaere kan Fenerbahçe (zonder Meesseman) niet stoppen

Zonder de geblesseerde Emma Meesseman heeft Fenerbahçe zich geplaatst voor de Final Four na een 67-73 overwinning tegen het Spaanse Salamanca (met Antonia Delaere) in de return van de kwartfinales van de EuroLeague basket voor vrouwenteams.

In de andere kwartfinales wonnen alle thuisclubs de tweede wedstrijd, waardoor het in de confrontaties gelijk staat en een derde wedstrijd op 6 maart voor de beslissing moet zorgen.


Zaragoza versloeg Mersin nipt (57-56) in het andere Turks-Spaanse duel, het Hongaarse Miskolc verloor van het Franse Villeneuve d'Ascq (63-59) en tot slot versloeg het Italiaanse Schio het Tsjechische Praag (73-61).

Voor Zaragoza speelde Serena-Lynn Geldof 10 minuten en ze scoorde 6 punten. Voor Villeneuve d'Ascq kwamen Bethy Mununga (0 punten, 2 rebounds in 6 minuten) en Maxuella Lisowa (1 punt, 2 rebounds in 20 minuten) in actie.

23:38
21/02/24
20:16

Fenerbahçe zet stap naar halve finales

Fenerbahçe heeft de eerste wedstrijd van de kwartfinales in de EuroLeague ook zonder de geblesseerde Emma Meesseman gewonnen. De Turken haalden het met 98-81 van Avenida met Antonia Delaere.

Zij kreeg in totaal 13 minuten speeltijd. De Belgische was daarin goed voor een assist en 4 punten.


Ook Serena-Lynn Geldof verging het niet fantastisch met Zaragoza. De Spanjaarden verloren met 79-62 bij het Turkse CBK Mersin. Geldof speelde amper 3 minuten mee, maar kon toch 2 punten maken.


Tot slot gingen ook Maxuella Lisowa-Mbaka en ESB Villeneuve onderuit bij het Hongaarse DVTK (78-66). De Belgian Cat was in 23 minuten goed voor 11 punten en 6 rebounds en gaf ook een assist.

Die andere Belgian Cat van Villeneuve d'Ascq, Bethy Mununga, kon in 13 minuten niet scoren, maar plukte wel 5 rebounds.

De terugwedstrijden staan volgende week woensdag op het programma. Wie als eerste 2 keer wint, stoot door naar de Final 4.

20:10
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
30/01/24
21:39

Geldof stoot door, Allemand uitgeschakeld ondanks zege

Voor Serena-Lynn Geldof gaat het EuroLeague-avontuur nog even voort. Ze schaarde zich na een overtuigende 96-49-zege met Zaragoza. De Belgische was goed voor 2 punten, 2 rebounds en 2 assists.


Julie Allemand liet 9 punten, 2 rebounds en 9 assists optekenen met Lyon tegen Sepsi, maar de 94-77-overwinning volstond niet om door te stoten naar de kwartfinales. Zo kan de Cat zich volop focussen op de Franse competitie met haar club.

19:43

Emma Meesseman schittert laatste keer in groepsfase

25 punten, 11 rebounds, 5 assists en 3 blocks. Emma Meesseman was weer eens outstanding bij Fenerbahce in de EuroLeague.


Onder impuls van de Belgian Cat zette de Turkse ploeg makkelijk zijn Hongaarse tegenstander opzij. Na het eerste quarter (35-16) was het verschil eigenlijk al gemaakt. Eindstand: 95-71.


Met de 12e zege in 14 wedstrijden plaatst Fenerbahce zich als groepswinnaar voor de kwartfinales in de EuroLeague. DVTK moet nog bang afwachten of het mag deelnemen aan de eindrondes na de pandoering van Meesseman en co.

19:42
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
24/01/24
21:46

Geldof gaat onderuit met Zaragoza

Serena-Lynn Geldof mocht 6 minuten opdraven in de nederlaag van Zaragoza bij Schio. Daarin was de Belgian Cat goed voor 2 punten en 1 rebound. Haar ploeg moest van bij het begin het onderspit delven en verloor finaal met 73-59.

21:15

Cats kunnen nederlaag van Villeneuve niet afwenden

De Belgian Cats bij Villeneuve hebben hun Frans duel tegen Landes niet winnend kunnen afsluiten. Maxuella Lisowa-Mbaka kwam net tot scoren, Bethy Mununga was wel goed voor 7 punten en 4 rebounds. In een sterk tweede kwart (28-15) maakte Landes het verschil. Een kloof die de ploeg van bondscoach Rachid Meziane niet meer kon dichten. Eindstand: 80-71.

20:14

Meesseman en Fenerbahçe zeker van groepswinst

Dankzij een 49-82-overwinning bij Sepsi heeft Fenerbahçe op één speeldag van het einde verzekerd van groepswinst in de EuroLeague.

Omdat de zege al vrij snel in de sterren stond geschreven, kreeg Emma Meesseman iets meer rust dan gewoonlijk van coach Valérie Garnier. Zo werd niet zij, met 16 punten, maar haar teamgenote Napheesa Collier, met 21 punten, topschutter. Collier stond een dikke 5 minuten langer op het parket dan Meesseman.

20:12

Zege voor Allemand

De kwartfinales liggen voor het Lyon-Villeurbanne van Julie Allemand buiten bereik, maar op de voorlaatste speeldag kon het wel nog een 4e zege in deze groepsfase boeken.

Lublin uit Polen werd met 76-85 opzij gezet, onder meer door 8 punten en 5 assists van Allemand.

17/01/24
18:35

Meesseman met een statement

Is het omdat ze onlangs in de race voor de MVP (Most Valuable Player) van de EuroLeague van 1 naar 2 is gezet? Misschien wel, maar tegen de Polen van Lublin bewees Meesseman toch nog eens waarom zij de motor en ziel is van titelverdediger Fenerbahçe.

Meesseman werd met 16 punten topschutter voor de Turkse ploeg en vervolledigde met ook nog eens 11 rebounds haar double double (dubbele cijfers in punten en rebounds). Het is dat ze hierna vooral rust kreeg, of haar statistieken waren waarschijnlijk nog indrukwekkender geweest.

Fenerbahçe won de wedstrijd met 72-61 en behoudt zo de leiding in zijn groep. Er staan na deze 12e speeldag nog 2 groepsmatchen op het menu.