Ga naar de inhoud

Gokken in het voetbal? Extra Time over telefoontjes, briefjes en Teletekst

 di 24 oktober 2023 10:40
Het gokschandaal in Italië weekte ook enkele verhalen los bij onze gasten in Extra Time.
Het gokschandaal in Italië weekte ook enkele verhalen los bij onze gasten in Extra Time.

Italië is in de ban van een gokschandaal. Maar ook in de Belgische voetbalwereld is het gokspook al opgedoemd. In Extra Time rakelden Arnar Vidarsson en Issame Charaï verhalen op uit hun periode in het Belgische voetbal.

Vidarsson: "Ik kreeg als beloftecoach telefoontjes van spelers uit 1e klasse"

2 weken geleden kwam in Italië een gokaffaire aan het licht, waarbij meerdere profvoetballers betrokken zijn.

Juventus-middenvelder Niccolo Fagioli moet 7 maanden op de strafbank zitten, omdat hij gegokt heeft op voetbalwedstrijden op illegale platformen.

 

Dat deed belletjes rinkelen bij onze gasten in Extra Time. Zo herinnert Arnar Vidarsson zich nog enkele verdachte zaken uit zijn periode als beloftecoach bij Lokeren (2015-2017).

"Ik kreeg toen regelmatig berichtjes of telefoontjes van spelers uit 1e klasse met de vraag: "Welke spelers uit de eerste ploeg spelen vanavond mee bij de beloften?"", doet Vidarsson zijn verhaal.

"Je kon toen gokken op matchen uit de beloftecompetitie. Als er 6 of 7 spelers van de eerste ploeg van Lokeren aan de aftrap zouden komen bij de beloften, dan was de kans natuurlijk groter dat de beloften van Lokeren zouden winnen tegen de beloften van OHL."

Ook Issame Charaï (beloftecoach bij Marokko) zag in zijn periode in België opmerkelijke dingen.

"Toen ik bij Lierse speelde, waren er spelers die briefjes hadden en de wedstrijden uit de eigen competitie aan het volgen waren op Teletekst."

Arnar Vidarsson in zijn trainersperiode bij Lokeren.
Arnar Vidarsson in zijn trainersperiode bij Lokeren.

Gokken als deel van opleiding

De goksponsoren zijn al jaren aanwezig in de voetbalwereld. Iets wat indruist tegen het morele kompas van Peter Vandenbempt.

 

"Ik pleit al jaren voor een totaalverbod op gokreclame in de sport", zegt de voetbalanalist.

"Ik word daar wel op aangesproken door mensen in het voetbal. Zij zeggen: "De reclame die we maken is voor de legale kantoren, die het correct organiseren. Als we een totaalverbod invoeren, dan verdwijnen ze en gaan ze op zoek naar het illegale circuit." Maar dat vind ik een drogreden", zegt Vandenbempt.

 

Arnar Vidarsson onderstreept de opvoedende functie van trainers. "Ik heb goeie vrienden die problemen hebben gekregen door te gokken. Ze zijn er verslaafd aan geraakt."

 

"Gokken en ook sociale media zijn deel geworden van onze opleiding. We moeten onze spelers op een totaal andere manier klaarmaken voor de buitenwereld." 

Extra Time
Voetbaltalkshow waarin Filip Joos met zijn gasten terugblikt op het voorbije voetbalweekend vanuit een voetbalkantine in Vlaanderen.
224 afleveringen
Gerelateerd: