Ga naar de inhoud

Belgische competitie herstart dit weekend op niveau 3: welke impact zal voelbaar zijn voor de supporters?

 wo 18 oktober 2023 15:31

De wedstrijd van de Rode Duivels werd stopgezet, maar het Belgische voetbal gaat voort. De Jupiler Pro League trekt zich dit weekend - ondanks de verhoogde terreurdreiging - weer op gang. Lorin Parys, CEO van de Pro League, schetst welke gevolgen dit zal hebben op de supporters.

Naar aanleiding van de aanslag in Brussel afgelopen maandag, staat het terreurniveau momenteel op drie in ons land. 

 

Dat betekent dat er "verhoogde waakzaamheid, extra aanwezigheid van politie en bijkomende controle" is bij grote evenementen. 

 

Dit weekend begint ook de Belgische voetbalcompetitie opnieuw. Maar grote gevolgen zal de huidige situatie niet hebben op de herstart. "Alles kan voorlopig gewoon doorgaan zoals gepland", verzekert Lorin Parys, CEO van de Pro League, ons. 

 

"De impact zal voor de supporters minimaal zijn, enkel extra visibiliteit van de politie in en rond het stadion zal merkbaar zijn. Zeker bij de risicowedstrijden."

 

Zo werd er vooral gekeken naar de thuiswedstrijden van Union en RWDM, die beide in Brussel doorgaan.

 

"Bij RWDM zal er een grotere perimeter voorzien worden om de veiligheid te garanderen, maar ook daar hebben we de juiste signalen ontvangen om de wedstrijd onder normale omstandigheden door te laten gaan."

Tot nu toe hebben we steeds een positief besluit gekregen van de politiediensten.

Lorin Parys, CEO Jupiler Pro League

Die signalen komen van de lokale en de federale politiediensten, die nog steeds de eindbeslissing hebben om de wedstrijd al dan niet door te laten gaan, of extra maatregelen uit te voeren.

 

"Wij staan constant in overleg met hen", vertelt Parys. "De lokale politiediensten maken per wedstrijd steeds een risico-inschatting en daar schikken wij ons dan naar. Tot nu toe steeds met een positief besluit."

 

"En ook de federale politie bevestigde dat er voorlopig voldoende steun kan geleverd worden aan de lokale diensten om de wedstrijd op een veilige manier door te kunnen laten gaan."

Minuut stilte

Toch zal dit weekend niet alles gewoon zijn gangetje gaan.

 

Er staat voor elke wedstrijd een minuut stilte gepland om de twee Zweedse slachtoffers die maandag het leven lieten in Brussel te herdenken.

 

"We hebben samengezeten met de Zweedse Profliga om dat te bespreken", legt Parys uit.

 

"Zij gaven aan dat ze daar een minuut stilte gingen doen voor de slachtoffers. En wij doen uit broederschap - omdat we deel uitmaken van dezelfde voetbalfamilie - mee met hen."

Gerelateerd: