Ga naar de inhoud

Triatleet Pieter Heemeryck imponeert met winst in Ironman in Portugal

 za 21 oktober 2023 17:06
Pieter Heemeryck maakte het verschil in de marathon.
Pieter Heemeryck maakte het verschil in de marathon.

Pieter Heemeryck heeft in Portugal de Ironman van Cascais op zijn naam geschreven. De Belgische triatleet heeft daarmee meteen ook zijn ticket op zak voor het WK van volgend jaar in Hawaï.

Pieter Heemeryck klauterde na 3,8 kilometer zwemmen als 5e uit het water, met een achterstand van 1'10" op de leider.

 

In de 180 km fietsen raapte onze landgenoot al snel de Duitser Patrick Lange en de Spanjaard Antonio Benito Lopez op. Na 10 km fietsen vond hij de aansluiting met het leidersduo Jan Stratmann en Joshua Lewis. Ook de Deen Thor Bendix Madsen nestelde zich in de kopgroep.

 

Madsen was overduidelijk de beste fietser en begon als leider aan de afsluitende marathon, Heemeryck had bij de start van 42,195 kilometer lopen 5 minuten goed te maken.

 

Geen probleem voor de Belg, die een sterke marathon liep en zijn concurrenten een na een bijbeende. Heemeryck won uiteindelijk in 7u50'07", waarmee hij ruim 2 minuten sneller was dan de Fransman Dylan Magnien. Lopez finishte als 3e op een kleine 4 minuten.

 

Met zijn overwinning zet Heemeryck de kers op de taart van een topseizoen. Eerder dit jaar kroonde hij zich tot Europees kampioen op de halve Ironman. Hij werd ook vice-Europees kampioen op de volledige Ironman-afstand. Met zijn zege in Portugal is Heemeryck meteen ook zeker van deelname aan het WK volgend jaar in Hawaï.

Heemeryck tijdens het lopen

Heemeryck: "Volgend jaar meer vrijheid"

Voor Heemeryck was het zijn eerste Ironman-zege ooit.

 

"Het voelt een beetje raar aan", was zijn eerste reactie. "Ik kwam al enkele keren dicht bij een zege, maar ik had niet verwacht dat ik vandaag zou winnen."

 

"Na de halve Ironman in Knokke ben ik twee keer ten val gekomen tijdens de looptraining. Maar misschien is een atypische voorbereiding voor mij de sleutel tot succes."

 

Heemeryck heeft nu een WK-ticket voor zowel het WK Ironman als het WK halve Ironman.


"Daardoor heb ik de mogelijkheid om het seizoen goed voor te bereiden", zegt Heemeryck. "Als ik die WK-tickets niet had, moest ik er volgend jaar nog een Ironman uitkiezen."

"Nu zal ik meer vrijheid hebben om te kiezen aan welke wedstrijden ik meedoe."