Spring naar de inhoud

Warm welkom in Canada na de breuk met Nederland: nieuw elan voor Belgisch shorttrackteam?

Warm welkom in Canada na de breuk met Nederland: nieuw elan voor Belgisch shorttrackteam?
 wo 18 oktober 2023 12:17
" "
Hanne Desmet (r) en Tinneke den Dulk (m) op training in Canada.

De nieuwe wereldbeker shorttrack begint vrijdag, met onze landgenoten Hanne en Stijn Desmet als wereldtoppers. Die status onderstreepten ze vorig seizoen met vijf medailles op het EK en één op het WK. Toch eindigde de winter wat in mineur, want plots waren broer en zus niet meer welkom bij het Nederlandse team. Na een korte passage in de VS werd met Canada snel een nieuwe trainingspartner gevonden. "Veel teams wilden ons erbij."

Opener in Montreal

Het nieuwe shorttrackseizoen opent vrijdag met de wereldbeker in Montreal, Canada. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan dus en toch wordt het een halve thuiswedstrijd voor het Belgische team.

 

Want al bijna drie maanden trainen Hanne en Stijn Desmet in Canada, samen met nog een kwartet Belgen: Tineke den Dulk, Ward Pétré, Adriaan Dewagtere en Rino Vanhooren.

 

Begin oktober kwam ook het duo Warre Van Damme en Enzo Proost aansluiten. Een ruime kern, want ook op de (gemengde) aflossing wordt ingezet.

Van "nobody's" in Nederland naar topschaatsers

Nadat Nederland in maart de samenwerking had stopgezet, ging de zoektocht naar een nieuwe trainingspartner verrassend vlot. “Veel teams zeiden dat ze ons erbij wilden”, vertelt Hanne Desmet.

 

De prestaties en status van broer en zus Desmet hebben daar zeker mee te maken. “Toen we jaren geleden bij Nederland kwamen, was dat als nobody's. Hier is dat als topschaatsers.”

 

“We zijn evenwaardige trainingspartners en zij zien daar natuurlijk ook de voordelen van, want zo zijn er meer schaatsers om snelle rondjes te rijden of bijvoorbeeld inhalen te oefenen.”

(lees voort onder foto)

“Enorm veel stress weg”

Win-win dus, voor Canada, voor broer en zus Desmet én voor de hele Belgische selectie. Zo kon ook Tineke den Dulk de oversteek maken en voor haar is het contrast met een jaar geleden enorm.

 

“Toen moest ik zelf mijn vliegticket betalen voor de wereldbeker in Montreal en zelf overnachting zoeken. Nu ben ik hier al weken én kan ik met Hanne, Stijn en het Canadese team samen trainen, dat zal de aflossing zeker ten goede komen.”

 

“Het is super dat we nu zo ondersteund worden, het haalt enorm veel stress weg.”

 

Dat er (financieel) meer kon, komt in de eerste plaats door de prestaties van de Belgen. Ook van de gemengde aflossingsploeg, die zilver pakte op het EK.

 

“Dat mixed relay-project wordt nu vanuit Sport Vlaanderen gefinancierd”, vertelt Den Dulk. "En het geld dat aan Nederland betaald werd voor Hanne en Stijn, kwam vrij en kon voor de samenwerking met Canada gebruikt worden."
 

Den Dulk heeft bovendien sinds kort ook haar diploma filmstudies op zak. “Nu hoef ik alleen nog maar snel te schaatsen”, lacht ze.

Anders trainen bij de Canadezen

De andere manier van trainen in Canada is wel aanpassen – Den Dulk tempert daarom de verwachtingen voor de eerste wereldbekers en piekt, net als het hele team, naar het EK en WK volgend jaar. Ook Hanne Desmet was verrast door de andere manier van trainen.

 

“Ik had niet gedacht dat het binnen dezelfde sport zo anders kon. Het is heel intens trainen en meer gericht op racen, terwijl we in Nederland meer op volume trainden. Maar het bevalt me heel erg!”

 

Of anders ook beter is, dat moet misschien nog blijken, maar de breuk met Nederland lijkt uiteindelijk alleen maar positieve gevolgen te hebben. Het voordeel ook van een klein land te zijn, merkt Desmet op.

 

“Als je als groot land al je eigen omkadering hebt, kan je natuurlijk niet even in een ander land gaan trainen. Die vrijheid hebben wij wel, wij kunnen meer proberen en daar zijn sommigen toch jaloers op.”

 

En met de Nederlandse schaatsers is er op persoonlijk vlak geen breuk. “Ik hoor ze nog regelmatig, met hen is er ook nooit een probleem geweest. Ik sluit ook niet uit dat we nog eens samen trainen, maar niet meer permanent. Ik kijk in elk geval uit naar hun komst hier in Canada!”

Gerelateerd:

Gerelateerd: