Ga naar de inhoud

Red Dragons zien olympische droom uiteenspatten na dramatisch verlies tegen Bulgarije

 zo 8 oktober 2023 06:50
De ontgoocheling is groot bij Ferre Reggers en Sam Deroo.

De Red Dragons hebben de olympische kwalificatie niet kunnen afdwingen. De Belgische volleybalmannen verloren van Bulgarije na een dramatische tiebreak  in de 5e set (21-25, 25-23, 25-21, 22-25, 13-15). 

Red Dragons stranden met zicht op de haven

De Belgen begonnen vol vertrouwen aan de laatste horde op weg naar Parijs. Dankzij een rode kaart voor de Bulgaarse coach konden de Red Dragons een eerste kloof slaan.

 

Bij 16-12 en 19-16 leken de Belgen op weg naar een set voorsprong, maar plots sloop er twijfel in de ploeg. Niets lukte nog en Bulgarije ging met setwinst aan de haal: 21-25. Een duur dipje zou achteraf blijken.


Even gingen de kopjes naar beneden bij de Belgen, maar niet lang. Een block van Coolman en een sterk spelende Reggers gaven de Dragons ademruimte. Even speelden de zenuwen de Belgen nog parten, maar Reggers maakte het af: 25-23.

 

Die setwinst zorgde voor vertrouwen.Reggers mepte de ene na de andere aanval op de grond en zelfs een blessure van Coolman kon de Red Dragons niet afstoppen. Al was het nog even moeilijk om af te maken: Reggers dan maar 25-21.

 

Maar daarna liep het helemaal fout. De Red Dragons stapelden de opslagmissers op en er kwam zand in de Belgische motor. Reggers kwam er niet meer door en Bulgarije - al uitgeschakeld - dat niets meer te verliezen had, duwde door: 22-25.

 

Toch hadden de Belgen hun lot nog in eigen handen: winst in de tiebreak en de tickets voor Parijs konden geboekt worden. Maar iedereen voelde dat de cruciale zege uit de Belgische handen aan het glippen was.

 

Bulgarije liep uit, maar een geweldige reeks opslagen van Cox gaf België nog een kans (van 5-8 naar 8-8). Bij 9-12 moest Zanini opnieuw ingrijpen en dankzij een winnende opslag van D'Heer stond het zowaar 13-13. De hoop laaide weer op, maar op matchbal voor Bulgarije vond Reggers het Bulgaarse blok op zijn weg: 13-15.

Geen 2e olympische deelname

De ontgoocheling was enorm bij de Red Dragons. Iedereen staarde wezenloos voor zich uit en bij Sam Deroo waren er tranen in de ogen.

 

Na de match had België nog een waterkansje op Parijs, maar dan moest het rekenen op een nederlaag van Canada én Argentinië. Hopeloos, want Nederland verloor met 3-0 van de Argentijnen en het Belgische lot was bezegeld.

 

Het zou pas voor de 2e keer zijn dat België een volleybalteam naar de Olympische Spelen mag afvaardigen. Ook in 1968 waren de Belgen erbij, al konden ze zich toen technisch gezien niet plaatsen, maar profiteerden ze van het forfait van Roemenië.

red dragons in olympisch kwalificatietoernooi

wedstrijden België
Polen België 3-2
China België 1-3
Nederland België 0-3
Argentinië België 3-2
Mexico België 0-3
Canada België 1-3
België Bulgarije 2-3
eindstand in groep C
    W V sets ptn
1. Polen 7 0 21-8 18
2. Canada 5 2 18-9 15
3. Argentinië 5 2 17-10 13
4. BELGIE 4 3 18-11 15
5. Bulgarije 4 3 12-11 11
6. Nederland 2 5 9-17 6
7. China 1 6 10-16 6
8. Mexico 0 7 0-21 0

Er wordt eerst naar de gewonnen matchen gekeken, dan pas naar de punten. Enkel de top 2 plaatst zich voor de Spelen. België is dus uitgeschakeld.