Ga naar de inhoud

Nederland blaast (even?) samenwerking met Stijn en Hanne Desmet op: "Zijn we te goed geworden voor hen?"

 zo 12 maart 2023 14:25
Stijn en Hanne Desmet
Stijn en Hanne Desmet schaatsen voor België, trainen doen ze in Nederland.

Stijn en Hanne Desmet werken al jaren samen met de Nederlandse shorttrackers. In de aanloop naar het WK is er een kink in de kabel gekomen. "Een slecht voorteken", vindt Stijn Desmet, die minder last ondervond dan zijn zus. "Mentaal was ik minder", vertelt Hanne Desmet, die met lege handen achterbleef.

Hanne Desmet heeft in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel naast de prijzen gegrepen. Een lastminutebeslissing van de Nederlandse equipe heeft haar parten gespeeld. 

 

Vijf dagen voor het WK kregen broer en zus Desmet te horen dat bondscoach Annie Sarrat zich uitsluitend op de Nederlanders zou focussen. In het verleden stond ze ook de twee Belgische toppers bij. Daar hebben ze al jaren een akkoord over.

 

"We zijn het gewend om in het Nederlandse team te opereren", legt Stijn Desmet uit. "Nu moesten we plots terugschakelen naar de Belgische ploeg, terwijl we die staf minder goed kennen."

 

"Ook zij leveren goed werk", stipt Desmet aan, "maar voor ons was het wel aanpassen. Annie stond altijd langs de kant voor ons, ze droeg ook een Belgische jas."

Annie Sarrat
Annie Sarrat is een Canadees-Franse coach die voor Nederland (en België) werkt.

"Zo'n nieuws wil je niet horen voor het WK"

Normaal gezien werken broer en zus Desmet nog tot 2026 samen met de Nederlanders. Nu zit er in een kink in de kabel.

 

"Zo'n nieuws wil je niet horen een week voor het WK. Allesbehalve ideaal", gaat Hanne Desmet voort.

 

"Ik behoor tot de beste vrouwen ter wereld, maar hier in Seoel was ik het vertrouwen wat kwijt."


"Het was net niet voor mij. Ik reed niet fel genoeg in de finales. Fysiek was ik sterk, mentaal was ik niet helemaal bij de les en dan neem je foute beslissingen."


Broer Stijn Desmet heeft het van zich af kunnen zetten op het WK: "Ik zit in mijn eigen wereld als ik schaats. Op het ijs hoor ik de coaches niet."

Ik reed niet fel genoeg in de finales. Mentaal was ik niet helemaal bij de les.

Hanne Desmet

"Een slecht voorteken"

Zijn de Belgen te goed geworden voor de Nederlanders? "Dat kan", antwoordt Hanne Desmet. "We weten zelf ook niet wat er speelt in hun beslissing."

 

"Die beslissing kwam van hogerop", weet Stijn Desmet. "Zij wilden dat hun bondscoaches zich volop op de Nederlanders focusten. Terwijl Annie Sarrat ons vroeger hielp."


"Elk jaar is er een evaluatie", legt Hanne Desmet uit. "Hopelijk krijgen we snel te horen hoe de samenwerking volgend seizoen verloopt."


Stijn Desmet voelt de bui hangen. "We werken graag samen met de Nederlanders en willen dat ook blijven doen, maar ik vond het nieuws een slecht voorteken."

"We zullen de pro's en de contra's moeten afwegen", besluit de vicewereldkampioen op de 1.000 meter.

Suzanne Schulting en Hanne Desmet
Hanne Desmet traint in Nederland samen met shorttrackkoningin Suzanne Schulting.

Samenwerken in en met een ander land?

Stijn en Hanne Desmet trainen samen met de Nederlanders om hun niveau op te krikken en om in de beste omstandigheden te kunnen trainen. De twee Belgen geven de Nederlanders dan weer een extra kwaliteitsprikkel.

 

"Op dit moment is er geen sprake van om de samenwerking stop te zetten. En als het een keer gebeurt, hebben we een plan B", verzekert de Belgische bondscoach Ingmar van Riel. 

 

Broer en zus Desmet laten verstaan dat ze in en met een ander land aan de slag kunnen gaan.

Belgische top 10-plaatsen WK shorttrack 2023
Stijn Desmet 500 m 9e
  1.000 m 2e
  1.500 m 9e
Hanne Desmet 500 m 10e
  1.000 m 6e
  1.500 m 4e
Rino Verhoeven 1.500 m 7e
Desmet/Desmet/Petré/Den Dulk estafette 4e
Gerelateerd: