Ga naar de inhoud

Vicewereldkampioen Stijn Desmet: "Ik had vertrouwen in mijn snelheid"

 zo 12 maart 2023 11:53
Stijn Desmet
Stijn Desmet in actie op het WK shorttrack in Seoel.
Hanne Desmet
Zus Hanne Desmet heeft net geen medaille kunnen veroveren.

De familie Desmet grossiert in shorttrackmedailles. Op het WK in Zuid-Korea was het aan Stijn Desmet. Hij draaide naar zilver op de 1.000 meter. "Nu kan ik over een geslaagd kampioenschap spreken", reageert de 24-jarige schaatser.

Zowel in de voorrondes als in de finale heeft Stijn Desmet moeten opboksen tegen de Koreaan Park en de Italiaan Sighel. 

 

"Zware tegenstanders", weet Desmet. "Dat maakt het ook leuk om tegen hen te strijden voor de medailles. Het zijn onvoorspelbare schaatsers, maar ik had vertrouwen in mijn snelheid en ik durf ook initiatief te nemen als zij het niet doen."

 

"1.000 meter vind ik een zware en moeilijke afstand, maar ik heb wel genoten. Ik heb hard gewerkt, mijn hoofd koel gehouden en leuke races gereden. Ik ben blij met het resultaat", gaat de vicewereldkampioen voort.

 

Desmet werd 9e op de 500 en de 1.500 meter. "Daarom moest het beter op de kilometer om van een geslaagd toernooi te spreken."

 

Het thuispubliek ging uit zijn dak voor de wereldtitel van Park, Desmet bleef rustig bij zijn zilveren prestatie. "Ik wil zijn show niet stelen", knipoogt hij. "Een echte viering spaar ik voor een echte overwinning."

 

(scrol omlaag voor een reactie van de bondscoach)

Bondscoach: "Hadden ook 3 medailles kunnen pakken"

Stijn Desmet schaatste naar de enige medaille voor de Belgische ploeg in Seoel. Hanne Desmet greep er met 4 duizendsten naast op de 1.500 meter, ook de estafetteploeg keert met een vierde plaats huiswaarts.

 

"Het hadden er dus ook drie kunnen zijn", concludeert Ingmar van Riel. "We kunnen onszelf weinig verwijten."

 

"In shorttrack gaat het om kleine details", weet hij. "Op een WK moet je rekening houden met de sterke Aziaten. Die zijn er op het EK niet bij."

 

Broer en zus Desmet trainen samen met de Nederlanders. Hebben zij de Belgen te sterk gemaakt?

 

"Daar hoeven ze nog niet voor te vrezen", antwoordt de Nederlander Van Riel. "Bij de vrouwen rijden ze alle titels bij mekaar. Waarom zouden ze zich zorgen maken?"

 

"Op dit moment is er geen sprake van om de samenwerking stop te zetten. En als het een keer gebeurt, hebben we een plan B", verzekert de bondscoach.

Op dit moment is er geen sprake van om de samenwerking met Nederland stop te zetten. En als het een keer gebeurt, hebben we een plan B.

Ingmar van Riel
Belgische top 10-plaatsen WK shorttrack 2023
Stijn Desmet 500 m 9e
  1.000 m 2e
  1.500 m 9e
Hanne Desmet 500 m 10e
  1.000 m 6e
  1.500 m 4e
Rino Verhooren 1.500 m 7e
Desmet/Desmet/Pétré/Den Dulk estafette 4e
Gerelateerd: