Ga naar de inhoud

Simone Biles tankt olympisch vertrouwen met 9e VS-allroundtitel: "Ik ben zo trots"

 ma 3 juni 2024 07:28
" "
V.l.n.r.: Skye Blakely (2), Simone Biles (1), Kayla DiCello (3).

Simone Biles blijft indruk maken op weg naar de Olympische Spelen in Parijs: het 27-jarige turnfenomeen veroverde in Fort Worth een 9e allroundtitel op de Amerikaanse kampioenschappen. "Ik wilde vandaag comfortabel turnen en die volgende stap zetten richting Parijs." Eind juni zijn de olympische trials.

Biles had al het recordaantal allroundtitels in handen: na 2013, 2014, 2015, 2016, 2018, 2019, 2021 en 2023 is ze ook in 2024 Amerika's beste.

Met een totaal van 119.750 punten had de viervoudige olympische kampioene een grote voorsprong op nummer 2 Skye Blakely (113.850). Kayla DiCello (110.800) eindigde derde. In één moeite pakte Biles ook de 4 individuele titels weg.

"Ik wilde me vandaag comfortabel voelen en vertrouwen krijgen in mijn turnen met het oog op de olympische trials en zo een volgende stap zetten richting Parijs", bleef Biles bescheiden.

Op de vorige Spelen, Tokio 2020, werd ze getroffen door "twisties", een gekend fenomeen bij turners, waarna ze 2 jaar de competitie achterwege liet.

Ze domineerde in oktober het WK in Antwerpen met 4 gouden (teamfinale, balk, vloer en allround) en 1 zilveren medaille (sprong). Goed voor 23 WK-medailles in totaal.

"Ik kan niet trotser zijn over hoe mijn vorm op dit moment is en hoe ik vertrouwen tank voor een publiek. Ik ben nu wat ouder en weet exact hoe ik de kalmte moet bewaren, als er iets niet ging zoals verhoopt."

"Het is het resultaat van jaren therapie, maar ook van goede ploegmates."

Ik ben nu wat ouder en weet exact hoe ik de kalmte moet bewaren als er iets niet ging zoals verhoopt.

Simone Biles

Sunisa Lee

Gek genoeg is Biles nog niet zeker van Parijs. Van 27 tot 30 juni is Minneapolis het toneel van de olympische selectiewedstrijden. 

Olympisch allroundkampioene Sunisa Lee eindigde vierde in Fort Worth met 110.650 punten, een opsteker voor haar, want ze maakt haar rentree na een nierziekte die haar bijna haar carrière kostte.

Niet in actie dit weekend was Shilese Jones. Ze heeft last van haar schouder, maar belooft in orde te zijn voor de trials. Jones wordt na Biles gezien als belangrijkste kandidaat voor het vijfkoppige vrouwenteam voor de Spelen.