Ga naar de inhoud

Simone Biles sluit WK in Antwerpen af met 22e en 23e wereldtitel: "Ik blijf mezelf verbazen"

 zo 8 oktober 2023 13:55
Simone Biles gaat naar huis met 4 gouden en 1 zilveren medaille.

Is er nog wat plek over in haar prijzenkast? In Antwerpen, waar ze 10 jaar geleden als 16-jarige aan haar verzameling begon, heeft Simone Biles op de slotdag haar 22e en 23e wereldtitel gepakt op de balk en de vloer. "Over 10 jaar nog eens? In het publiek dan toch", lacht ze.

Na een slopende week, waarin Biles de kwalificaties, de teamfinale, de allroundfinale en vier toestelfinales afwerkte, vond de Amerikaanse superster de energie om nog één keer te schitteren.


Biles begon vol zelfvertrouwen op de balk: ze aarzelde niet bij haar sprongen en moest alleen bij de afsprong een klein stapje zetten. Met een marge van 0,1 punt pakte ze haar vierde wereldtitel op de balk, voor de Chinese Zhou Yaqin en de Braziliaanse Rebeca Andrade.

En dan moest haar favoriete onderdeel nog komen: de grondoefening. Biles turnde de hoogste moeilijkheidsgraad en verbaasde het publiek met haar indrukwekkende sprongen. Zelfs een klein stapje buiten de lijnen haalde de Amerikaanse de beste score: 14.633. Goed voor een 23e wereldtitel, met 6 wereldtitels is ze op de vloer nog altijd ongeslagen.


Zo maakt Biles de cirkel helemaal rond: waar ze 10 jaar geleden als 16-jarige aan haar medailleverzameling begon, gaat ze naar huis met nog maar eens 4 gouden (teamfinale, balk, vloer en allround) en 1 zilveren medaille (sprong). 

De Spelen? Dat kan ik nog niet zeggen. Ik ga weer trainen en dan zien we wel.

Simone Biles

Biles heeft nu een recordaantal van 37 medailles gewonnen op WK's en Spelen. "Het was een geweldige ervaring in Antwerpen", zei Biles. "Ik ben heel trots op het werk dat ik verzet heb en op het resultaat dat eruit komt. Ik blijf werken en kijk al uit naar de volgende competities."


Blikt ze dan al vooruit naar de Spelen in Parijs? "Dat kan ik nog niet zeggen", aldus de Amerikaanse. "Er zijn eerst nog andere wedstrijden. Ik ga weer trainen en dan zien we wel."

 

Met 23 wereldtitels blijft ook Biles zichzelf verbazen. "Ja, ik verbaas mezelf nog steeds met hoe ik blijf gaan en mezelf blijf pushen, zeker na zoveel dagen allroundcompetitie."

 

Zien we Biles over 10 jaar dan nog eens terug op het WK in Antwerpen? "Misschien in het publiek", lacht ze hartlijk. "Dan is het aan andere meisjes."

Nog eens goud voor wereldkampioen allround

Bij de mannen graaide de Brit Jake Jarman zijn eerste wereldtitel mee op de sprong. Dat had hij vooral te danken aan een foutloze eerste sprong, die maar liefst 15.400 punten opleverde.

 

Op de brug ging het goud naar Luka Dauser. De Duitser profiteerde van de afwezigheid van olympisch kampioen en drievoudig wereldkampioen Zou Jingyuan. De Chinees verwees Dauser op de Spelen in Tokio en op het WK vorig jaar in Liverpool telkens naar het zilver.

 

Wereldkampioen en olympisch kampioen allround Daiki Hashimoto sloot het WK in schoonheid af met de wereldtitel op de rekstok. 

WK turnen: toestelfinales

18:14

Goud voor Hashimoto op de rekstok

17:37
17:34

Simone Biles: "Over 10 jaar nog eens in Antwerpen? In het publiek dan toch"

"Het was een geweldige ervaring in Antwerpen", zei Biles. "Ik ben heel trots op het werk dat ik verzet heb en op het resultaat dat eruit komt. Ik blijf werken en kijk al uit naar de volgende competities."

Blikt ze dan al vooruit naar de Spelen in Parijs? "Dat kan ik nog niet zeggen", aldus de Amerikaanse. "Er zijn eerst nog andere wedstrijden. Ik ga weer trainen en dan zien we wel."

Met 23 wereldtitels blijft ook Biles zichzelf verbazen. "Ja, ik verbaas mezelf nog steeds met hoe ik blijf gaan en mezelf blijf pushen, zeker na zoveel dagen allroundcompetitie."

Zien we Biles over 10 jaar dan nog eens terug op het WK in Antwerpen? "Misschien in het publiek", lacht ze hartlijk. "Dan is het aan andere meisjes."

17:25

Daar is nummer 23 voor Simone Biles

Na zilver op de sprong en goud op de balk heeft Simone Biles ook goud veroverd op de grondoefening. De Amerikaanse pakte zo haar 23e wereldtitel.

Biles, die de moeilijkste oefening turnde, bleef niet foutloos, maar had aan een score van 14.633 genoeg om opnieuw het goud te veroveren.

De Braziliaanse Rebeca Andrade, de olympische kampioene allround, pakte het zilver met 14.500. Haar landgenote Flavia Saraiva (13.966) veroverde het brons.

17:23

Simone Biles heerst ook op de grondoefening

16:40

Duitser Dauser turnt de beste oefening op de brug

16:39

Lukas Dauser pakt eerste wereldtitel op brug

De Duitser Lukas Dauser heeft zijn eerste wereldtitel veroverd in Antwerpen. De vice-olympische kampioen op de brug haalde het na een nagenoeg perfecte oefening met een score van 15.400.

Dauser profiteerde zo optimaal van de afwezigheid van olympisch kampioen en drievoudig wereldkampioen Zou Jingyuan. De Chinees hield Dauser op de Spelen in Tokio en op het WK vorig jaar in Liverpool telkens van het goud.

Het zilver was voor de Chinees Shi Cong (15.066), het brons voor de Japanner Kaito Sugimoto (15.000).

15:44

Prachtige balkoefening van Simone Biles, goed voor goud

15:43

22e(!) wereldtitel voor Simone Biles

Haar favoriete onderdeel - de vloer - moet nog komen, maar Simone Biles heeft haar 22e wereldtitel binnen in Antwerpen. Op de balk was de Amerikaanse allroundkampioene ongenaakbaar. Ze haalde het met een score van 14.800 punten, goed voor haar 4e wereldtitel op de balk.

De Chinese Zhou Yaqin, die dezelfde moeilijkheidsgraad turnde als Biles, kwam net tekort bij haar uitvoering. Ze moest vrede nemen met het zilver met een score van 14.700.

De Braziliaanse Rebeca Andrade, gisteren al goed voor goud op de sprong, veroverde het brons.

14:55

Bekijk de gouden sprongen van Jake Jarman

14:47

Sprong: goud voor Jake Jarman

Het goud op de sprong is naar Groot-Brittannië gegaan, meer bepaald naar Jake Jarman. Dat heeft hij voornamelijk te danken aan zijn eerste sprong, die maar liefst 15.400 punten opleverde.

Door een mindere 2e sprong was het nog even bibberen, maar buiten Jarman geraakte niemand gemiddeld over de 15.000 punten.

Het zilver is voor de Amerikaan Khoi Young, Nazar Tsjepoerni klopte zijn landgenoot Igor Radivilov nipt voor het brons.