De campagne "Sport Slim. Bescherm je hoofd" wil sporters wijzen op het belang van bescherming en de nood aan een verstandige aanpak bij hoofdletsels. Emmanuel Stockbroekx kan ervan meespreken na zijn zware botsing in 2021.
Gezond Sporten, het Centrum Ethiek in de Sport en het Vechtsportplatform werken al twee jaar rond het project "Impact op het hoofd".
Samen met 18 sportfederaties en een groep (para)medici bundelen ze nu hun adviezen en goede praktijken in de campagne "Sport slim. Bescherm je hoofd".
Het doel is tweeledig: clubs, sporters en sportomkadering sensibiliseren en hen handvaten bieden om correct te reageren bij sportongevallen met hoofdimpact.
Het verhaal van hockeyspeler Emmanuel Stockbroekx
Zondag 25 april 2021. In de halve finale van de play-offs tegen Dragons gaat het mis voor Orée-speler Emmanuel Stockbroekx: "Mijn tegenstander en ik gaan naar de bal en ik bots met mijn lip tegen zijn schouder. In mijn snelheid draai ik weg en knal dan keihard met mijn hoofd tegen de grond. Toen werd het zwart."
"Ik werd wakker onder de MRI-scanner met gigantische hoofdpijn. Mijn hoofd stond op ontploffen. Blijkbaar had ik een hersenvliesbloeding, dus gelukkig geen interne."
Na vier dagen was ik al aan het fietsen. De dokter verklaarde me zot.
"Mijn doel was om me na de play-offs terug in de nationale ploeg te knokken, maar de realiteit was anders: ik moest eerst mijn hoofd terug in orde krijgen."
"Toch wilde ik niet luisteren na die val, maar gewoon doorgaan. Na vier dagen ziekenhuis was ik al terug aan het fietsen. De dokter verklaarde me zot."
"Ik kon geen TV kijken, geen berichten lezen, zelfs geen vijf minuten lopen. Dat los je niet op van de ene dag op de andere. Je moet dat dag per dag, week per week bekijken."
Topsport als reddingsboei
"Onzekerheid, twijfel, stress, angst... Ik was een wrak. Het was een verschrikkelijke strijd. Maar het doel bleef hetzelfde: terugkomen en topsport blijven doen."
"Dat is eigenlijk mijn redding geweest. Blijven bewegen is één van de belangrijkste zaken om het hoofd terug goed te krijgen, ook mentaal.
Blijven bewegen is één van de belangrijkste zaken om het hoofd terug goed te krijgen, ook mentaal.
"Na succesvolle testen in het ziekenhuis mocht ik terug sporten. Natuurlijk, de topsportomgeving is extreem. Je weet niet hoe je hoofd daarop zal reageren. Dat moest ik zelf aanvoelen."
"In augustus mocht ik herbeginnen. Dat ging best goed, maar na elke wedstrijd kende ik een terugval. Dat was verschrikkelijk, want ik zat vol twijfels: moet ik nog wel topsport doen? Is dat wel gezond voor mijn hoofd?"
De moed voor kwetsbaarheid
"De durf om te zeggen dat het niet gaat. Als atleet is dat het moeilijkste. Ik zat vol twijfels, maar ben heel blij met de steun die ik kreeg bij de nationale ploeg: kine, coach, psycholoog, dokter... Iedereen was er voor mij, maar ik moest het nog altijd zelf doen."
"Durf zeggen wat je voelt en wat je denkt. Daar is veel moed voor nodig. De moed voor kwetsbaarheid. Wees niet bang om daarover te spreken."