Ga naar de inhoud

Nog voor haar debuut verlegt ze de grenzen van de WNBA: een duik in het Caitlin Clark-effect

 di 14 mei 2024 17:23

Alle Amerikaanse ogen zijn vannacht gericht op Connecticut. Dat mag je vrij letterlijk nemen, want Caitlin Clark zorgt voor records nog voor ze er haar eerste WNBA-match gespeeld heeft in het shirt van Indiana Fever. Zo lijkt het driepuntfenomeen uit het collegebasketbal een nieuw tijdperk in te zetten voor de vrouwencompetitie. Sporza Daily zoekt uit hoe dat komt.

Nog geen plannen vannacht en/of morgen? Zoek gerust naar een manier om na 1.30 uur naar Connecticut Suns - Indiana Fever te kijken in de WNBA.

 

In die wedstrijd maakt - nu al - superster Caitlin Clark haar debuut in de grootste vrouwenbasketbalcompetitie ter wereld. Al lijkt ze die al te overstijgen met haar populariteit.

 

"Ze is een fenomeen uit het collegebasketbal, dat word je niet in een jaar. En dit jaar zette ze de stap naar bekendheid bij alle Amerikanen. Ook de niet-basketbalfans", beaamt kenner Dennis Xhaët.

 

Het resultaat: haar debuut met Indiana Fever zorgt ervoor dat alle Amerikaanse ogen gericht zijn op het court in Connecticut.

 

"Het effect is gigantisch", weet Xhaët. "Zo is het de eerste keer in 23 jaar dat Connecticut een match kon uitverkopen. Het wordt ook het eerste live sportevent op Disney+. Dat is een teken van hoe groot haar naam al is."

Ik verwacht toch dat haar eerste jaar ook niet zo vanzelfsprekend gaat zijn.

Ann Wauters

Niet dat grote publieken trekken haar vreemd is. Tijdens een open training van de final four in het collegebasketbal lokte ze zomaar 17.000 toeschouwers. Al heeft haar populariteit ook een politiek randje.

 

Xhaët: "Basketbal wordt doorgaans gedomineerd door zwarte atleten en speelsters uit de LGBTQ+gemeenschap. Dat zij een witte speelster is uit het conservatieve binnenland van de VS, kan die mensen hun ogen openen voor de diversiteit binnen de WNBA."

 

Voorlopig lijkt dat te lukken.

 

"Zo was een paar uur na de draft haar NBA-shirt al uitverkocht. Tegenstanders moeten naar grotere zalen voor haar komst. Ze heeft ook haar eigen basketbalschoen", blijft Xhaët het lijstje afhaspelen.

 

"En dat gaat de volledige WNBA helpen", beaamt ex-speelster en ervaringsdeskundige Ann Wauters. "Ze is voorbestemd om echt een ongelooflijke speelster te zijn. Maar ik verwacht toch dat haar eerste jaar ook niet zo vanzelfsprekend gaat zijn."

 

"Ze heeft uiteraard enorme kwaliteiten, waaronder haar driepunters en veel spelinzicht. Maar ze zal opgewacht worden door alle ploegen die hun beste wedstrijd tegen haar willen spelen. Voor het professionele niveau zal ze nog een aanpassingsperiode nodig hebben."

 

De eerste test zal vannacht alvast stevig onder de loep genomen worden.

Gerelateerd: