Ga naar de inhoud

Met dank aan inzamelactie en hogere wiskunde: Vittoria Bussi wil mijlpaal neerzetten met werelduurrecord

 wo 11 oktober 2023 11:20

De magische grens van 50 kilometer moet eraan geloven. Vandaag doet Vittoria Bussi een poging om het werelduurrecord van Ellen van Dijk te verpulveren. De Italiaanse renster trekt daarvoor naar de piste in Aguascalientes, Mexico. Daarvoor bedankt ze haar vele sponsors, die dankzij hogere wiskunde deel moeten uitmaken van een mijlpaal.

Negen maanden geleden begon ze aan haar missie, gebrand op revanche.

 

In 2018 was Vittoria Bussi al eens werelduurrecordhoudster. Na een mislukte poging een jaar eerder bereikte ze eindelijk haar grote droom.

 

48,007 kilometer in zestig minuten tegen de klok bezorgde de Italiaanse een trip naar de zevende hemel.

 

Het duurde drie jaar voor ze van haar wolk donderde. Nog een jaar later – anno 2022 – is Ellen van Dijk de alleenheerser op het legendarische nummer. Met 49,254 kilometer tikte ze net niet de magische grens van de 50 km/u aan.

 

"Er kwamen heel wat emoties bij me los toen mijn record voor het eerst werd gebroken", deelde de 36-jarige Bussi. Een nieuw doel was geboren.

Ellen van Dijk is de huidige werelduurrecordhoudster.

Op zoek naar centen en marginal gains

"Ik ben vereerd dat ik het uurrecord überhaupt nog eens kán aanvallen", vertelde Vittoria Bussi twee weken voor de grote dag.

 

De Italiaanse heeft zich maandenlang minutieus voorbereid. De goede verstaander heeft door dat ze daarom geen inkomsten kon genereren uit haar sport. Wedstrijden pasten niet in de planning.

 

Op zoek naar een ander inkomstenmodel, dan maar? Bussi vond steun op GoFundMe, een platform waar ze een inzamelactie op poten zette met haar verhaal.

 

"De kans die je me geeft door te doneren, zal jonge wielrennertjes inspireren om hun dromen waar te maken", schrijft ze. "En is een kans om te geloven in jezelf en in de mensen die hun eigen weg kiezen na moeilijke momenten."

 

Het resultaat? 12.000 euro. Genoeg om een tandje bij te steken op recordjacht.

Als wiskundige kan ik ook zelf bijdragen aan de studies rond aerodynamica en technologie.

Vittoria Bussi

Bussi kan haar sponsors met woorden niet genoeg bedanken op sociale media. Ze is ervan overtuigd dat ze het kan doen met de pedalen.

 

De voormalige profrenster gooit haar kennis van hogere wiskunde in de strijd. Ze heeft een doctoraat in wiskunde aan de universiteit van Oxford. 

 

"Als wiskundige kan ik ook zelf bijdragen aan de studies rond aerodynamica en technologie, die me naar het nieuwe record moeten stuwen. 50 kilometer per uur rijden, is het grote doel."

 

Daarvoor trekt Bussi na maanden afzondering naar de hoogtes van de piste in Aguascalientes, Mexico. De plek waar Victor Campenaerts in  2019 de magische grens van 55 kilometer doorbrak.

 

Volgt vandaag een nieuw stukje wielergeschiedenis?

Een inkijk in de voorbereiding van Bussi:

Gerelateerd: