Ga naar de inhoud

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Charleroi
45
6
5
0
1
11
4
2
KV Kortrijk
31
6
2
3
1
7
10
3
RWDM
30
6
2
3
1
8
9
4
KAS Eupen
28
6
1
4
1
5
8
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Charleroi
7
3
2
0
1
4
1
2
KV Kortrijk
3
3
1
2
0
4
6
3
RWDM
3
3
1
2
0
4
5
4
KAS Eupen
4
3
1
1
1
4
3
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Charleroi
9
3
3
0
0
7
3
2
KV Kortrijk
4
3
1
1
1
3
4
3
RWDM
4
3
1
1
1
4
4
4
KAS Eupen
0
3
0
3
0
1
5

Maar liefst 4 clubs boos: deze discutabele (VAR-)fases bepaalden mee de speeldag

 ma 9 oktober 2023 09:02
" "
De VAR zorgt niet altijd voor duidelijkheid, blijkt.

Geen voetbalweekend zonder twistpunten. Op speeldag 10 in de Jupiler Pro League bleven maar liefst vier ploegen ontevreden achter na een discutabele ingreep van de wedstrijdleiding. Van een bizarre rode kaart tot millimeterwerk dat heel wat twijfels oproept: dit zijn alle fases op een rijtje.

RWDM: Mboup in clinch, maar Gueye krijgt rood

De vrijdagavondmatch zette de toon voor een weekend vol discutabele fases. Charleroi boog in een zinderend slot een 0-1 om in 2-1. Al kaapte vooral een tweede gele kaart voor RWDM de hoofdrol weg.

 

Vlak na de gelijkmaker gingen de poppen aan het dansen tussen Mboup en Mbenza. Vreemd genoeg kreeg Makhtar Gueye daarvoor zijn tweede gele kaart. Vol ongeloof en frustratie verliet hij - niet zonder slag of stoot - het veld, waarna de bezoekers nog pijnlijk onderuitgingen in minuut 101.

Kortrijk: Kadri ziet gelijkmaker in slot afgekeurd

In de strijd tegen de degradatie telt elk punt. KV Kortrijk bleef dan ook verbaasd achter wanneer de late gelijkmaker van Kadri in de kelderkraker tegen Westerlo werd afgekeurd voor buitenspel.

 

De reden: op het moment dat Ojo naar doel trapte, stond de flegmatieke middenvelder in een buitenspelpositie. Dat een Westerlo-voet als tussenstation fungeerde, werd niet in rekening gebracht.

 

"Het is blijkbaar geen nieuwe fase omdat de speler de bal niet controleert. Maar volgens mij is een slechte controle óók een controle", zei gelaten KVK-trainer Glen De Boeck na afloop.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Club Brugge: fout op Skov Olsen blijft onbestraft

Djenepo begon vol enthousiasme aan de wedstrijd tegen Club Brugge. Dat heeft Skov Olsen gevoeld. De winger van Standard ging vol door op de voet van zijn tegenstander. Hij kwam verrassend weg met een waarschuwing.

 

Iets waar Hans Vanaken niet akkoord mee kon gaan. “Volgens mij was dat een duidelijke rode kaart”, oordeelde hij. "Veel duidelijker kan toch niet? En als de scheidsrechter dat beslist, krijg je een heel andere wedstrijd."

Club Brugge bis: openingsgoal Bokadi toch niet offside

In de topper tussen Standard en Club Brugge kopte Bokadi de thuisploeg na elf minuten op voorsprong. Alleen leek de verdediger net voorbij Maxim De Cuyper te staan toen de bal vertrok. Na minutenlang geduld uitoefenen keurde de VAR het doelpunt uiteindelijk toch goed.

 

De weergave van de getrokken buitenspellijnen voedde nadien evenwel de discussie. Want: de rode lijn (van Bokadi) lag toch voorbij de witte (van De Cuyper)?

 

Voor de verklaring moeten we een blik werpen op het VAR-reglement. Wanneer er géén ruimte zichtbaar is tussen twee buitenspellijnen, dan wordt de beslissing van de lijnrechter bepalend. Aangezien de assistent op Sclessin zijn vlag niet in de lucht stak, werd de openingstreffer van Bokadi dus goedgekeurd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Gent: twijfels over accuraatheid buitenspellijn

In de zoektocht naar de gelijkmaker tegen KRC Genk zorgde Gift Orban voor Gentse euforie. Erg kortstondig, weliswaar. De VAR controleerde of de spits buitenspel stond en oordeelde dat het feestje niet doorging.

 

Bij het zien van de lijnen die getrokken werden, had KAA Gent-trainer Hein Vanhaezebrouck toch zijn twijfels. "Als ik die lijn zie, dan lijkt mij dat belachelijk. Eerst en vooral moet de videoref ze van heel ver trekken – het is moeilijk om daardoor details te herkennen – en omdat in Standard de lijn werd getrokken op de schouder, hier niet ..."

Gerelateerd: