Ga naar de inhoud

Peter Vandenbempt: "Benieuwd wanneer het potentieel van Anderlecht gaat renderen"

Peter Vandenbempt heeft gisteren geen topper gezien in Anderlecht.

In zijn wekelijkse voetbalanalyse werpt Peter Vandenbempt een blik op de drie draws van de topclubs. Zowel Antwerp, als Genk en Anderlecht en Club Brugge speelden gelijk op de 8e speeldag. "Ondanks veel potentieel op het veld kregen we een slechte wedstrijd te zien", zegt hij over de topper in Anderlecht.

De roze bril van Riemer

Na het gelijkspel in de topper tussen Anderlecht en Club Brugge was iedereen teleurgesteld over het niveau van de wedstrijd. Behalve Brian Riemer.

 

Misschien was de Anderlecht-coach nog euforischer na zijn onverwachte contractverlenging en was zijn bril nog rozer dan anders. "Een van de beste helften sinds hij er was", sprak Riemer. Zijn team had 45 minuten dominant voetbal gebracht.

 

Dat vind ik niet ernstig meer. Het is ook nefast voor zijn geloofwaardigheid. Net als de beelden van zijn baas Jesper Fredberg, die vanuit de tribunes de hele tijd zit te communiceren.

 

Ondanks veel potentieel op het veld kregen we een slechte wedstrijd te zien. We zagen nauwelijks kansen, weinig kwaliteit aan de bal of enige vorm van opwinding in de twee rechthoeken.

Anderlecht en Club Brugge speelden een non-match.

Peter Vandenbempt

Het is waar dat Anderlecht vol energie begon, maar daar puurde het geen enkele kans uit. Zelfs geen afstandsschot of een aanval waar een echt idee achter zit.


Het uitvallen van Dolberg en Delaney in enkele minuten was een serieuze aderlating voor Anderlecht. Daar heeft Riemer gelijk.


De vaststelling is dat mannen met ervaring en kwaliteit meer moeten brengen. Zoals Mats Rits, maar zeker ook Thorgan Hazard. Hij blijkt nog niet klaar te zijn om aan een match te beginnen.


Benieuwd wanneer het potentieel van Anderlecht gaat renderen, wanneer er vlotter gevoetbald wordt, wanneer er kansen en doelpunten komen. Dat zal nodig zijn om bovenin te blijven meedraaien.

 

Na drie gelijke spelen is een 6 op 6 tegen Eupen en KV Mechelen een must. En liefst ook een keer met wat overtuiging.

Dunne spoeling bij Club Brugge

Club Brugge kon maar een van zijn laatste vijf matchen winnen. Dat vormt nog geen probleem. Het team zit mee in de kopgroep en het heeft wel al enkele wedstrijden uitstekend gepresteerd: met goed voetbal, met veel kansen en veel doelpunten.

 

In Brugge beschikken ze over de beste kern van het land. Eens op kruissnelheid zal Club weer de beste zijn, maar ze moeten wel alert blijven.

 

De overvloed aan talent en klasse voorin en op het middenveld staat in schril contrast met de dunne spoeling achterin. Al acht wedstrijden op een rij heeft Club Brugge de 0 niet kunnen houden. Zorgwekkend, omdat het niet altijd gecompenseerd wordt met doelpunten.

 

Daarom vind ik de inhaalwedstrijd tegen Genk deze week een belangrijke match. Het wordt een moment waarop Club Brugge een statement moet maken om te laten zien dat je wellicht toch de beste bent.

Een spektakelstuk in Limburg

In Limburg had de voetballiefhebber reden tot juichen. KRC Genk en STVV leverden een spektakelstuk en toch leken de twee teams ongelukkig.

 

Dat vond ik extra mooi. Het was erg dat Genk en STVV na een geweldige wedstrijd dezelfde punten kregen als Club Brugge en Anderlecht na hun non-match.

 

Grote hulde voor STVV-coach Fink. Zijn team kwam meevoetballen op Genk en werd ervoor beloond met een 0-3-voorsprong.

 

Een chapeau ook voor Genk, dat na een slopende match tegen Fiorentina weerbaarheid getoond heeft na de pauze. 

 

Voor Genk geldt hetzelfde als voor Club Brugge. Het kreeg al veel lof voor het voetbal en de positieve benadering, maar het heeft ook maar 1 keer gewonnen in 5 wedstrijden.

 

Of 2 keer op 8 matchen. Of zelfs 4 keer op 14.

 

Je gaat applaus krijgen op het einde op het seizoen, maar prijzen pak je niet op die manier.

Pover Antwerp

Antwerp heeft niet de vrolijkste week achter de rug. Na de 5-0 in Barcelona bleef het 0-0 tegen RWDM.

 

De draw kwam harder aan dan de rammeling in de Champions League. Terecht, maar ik was verbaasd over wat voorzitter Paul Gheysens zei na Barcelona. De focus moest weer op het voetbal, het laag blok van het team vond hij niet juist... 

 

Zeer vreemd. Een 0-0 tegen Molenbeek zal zijn humeur zeker niet opgekrikt hebben.

 

Ook opvallend: de opnieuw zeer positieve evaluatie van Mark van Bommel. Zijn ploeg had moeten winnen, maar de coach sprak over geduld van zijn team. Terwijl ik Antwerp een uur lang heel matig vond aan de bal.

 

Antwerp speelde zonder ideeën, het team maakte geen tempo en het leed veel balverlies. Net als in Westerlo vond ik het een povere match van de kampioen.

 

3 overwinningen in 7 matchen is te weinig voor Antwerp. Woensdag wordt het tijd om het nog een keer te laten zien tegen leider KAA Gent.

Antwerp-aanvaller Vincent Janssen liet twee strafschoppen liggen.

Peter Vandenbempt