Jupiler Pro League - speeldag 8 - 24/09/23 - 18:32
64'
Andreas Skov Olsen
1 - 1
64'

Geen winnaar in Anderlecht - Club Brugge - zeker de neutrale kijker niet. De twee rivalen verdeelden de punten in een wedstrijd met amper grote kansen. Dolberg schoot geblesseerd raak vanuit een zeldzame mogelijkheid, Skov Olsen verschalkte op het uur Schmeichel met een plaatsbal.

Anderlecht - Club Brugge in een notendop:

• Sleutelmoment: In de tweede helft gaat Club Brugge naarstig op zoek naar de gelijkmaker en die komt er ook. Skov Olsen plaatst het leer fraai in de verste hoek.

• Man van de match: Niet echt iemand die er met kop en schouders bovenuit stak. Dan maar Francis Amuzu. De winger ging een paar keer op snelheid voorbij Sabbe, maar daar een kans of schot mee forceren, zat er niet meteen in. Al had hij met een afgeweken schot wel nog een voet in de 1-0 van Dolberg.

• Opvallend: Zet Anderlecht en Club Brugge tegenover elkaar en het draait uit op een gelijkspel. Van de vorige 9 onderlinge duels moesten beide teams 8 keer de koek delen.

Anderlecht uit het niks op voorsprong

De zenuwen stonden strak gespannen voor de topaffiche van deze speeldag. Anderlecht wilde de goede start voortzetten en ook een keer tegen een topclub uithalen, Club Brugge daarentegen wilde de puntjes wel op de i zetten.

Maar echt genieten was het niet van deze klassieker. We kregen nauwelijks kansen te noteren en de passes in het aanvallende compartiment kwamen al te vaak niet aan.

Het was wel Anderlecht dat het best aan de partij begon.Al nam Club Brugge de wedstrijd na een tijd wel in handen. Onyedika probeerde het een keer van ver en De Cuyper mikte de grootste kans van de eerste helft nog over. Tussendoor mocht Vetlesen zich gelukkig prijzen dat hij geen tweede gele kaart pakte.

Maar net wanneer Club Brugge beter uit de verf kwam, stond Anderlecht op voorsprong. Een schot van Francis Amuzu werd afgeblokt en aan de tweede paal legde Sardella het leer panklaar voor Dolberg die dan ook niet meer kon missen. Een doelpunt voor de Deen, maar hij moest daarna wel met een blessure naar de kant. Even daarvoor botste de spits op Mechele. Dolberg was niet de enige, want net voor de rust viel ook Delaney geblesseerd uit.

Ook na de pauze geen beterschap

Hopen dan op beterschap in de tweede helft, maar we kregen in de tweede helft van hetzelfde laken een broek. Geen grote kansen, wel veel strijd.

Club nam de touwtjes wel in handen en had de gelijkmaker dantoch te pakken. Na een rush van Zinckernagel was het aan Andreas Skov Olsen om uit te halen. Met een kenmerkend schot legde de winger zijn landgenoot Kasper Schmeichel in de luren. Daar ging de eerste clean sheet van de nieuwe aanwinst van Anderlecht. Ook Thorgan Hazard

Club Brugge ging dan nog op zoek naar de zege. Al kwam blauw-zwart niet meer verder dan een afgeweken schot van Thiago en een geplaatste krulbal van de ingevallen Jutgla. Het bleef bij 1-1. Weer maar eens een gelijkspel in deze Belgische kraker.

Riemer: "Onze beste eerste helft"

• Kyriani Sabbe (Club Brugge): "Mijn benen voelden op het einde heel zwaar aan. Ik probeerde om een beetje te doseren. Om vooral wat meer te focussen op het verdedigende werk. Ik ken Francis Amuzu al van een seizoen of twee geleden. Dus ik ken zijn kwaliteiten. Het is een heel moeilijke tegenstander om tegen te spelen. Het gaat snel voor mij, maar ik geniet van elk moment en probeer telkens mijn kans te grijpen. Ik denk dat ik tevreden mag zijn met mijn eigen prestatie. Alleen zie je vandaag dat de vermoeidheid in de benen kruipt en dat ik heel veel balverlies lijd. Dat is ook een leermoment."

• Jan Vertonghen (Anderlecht): "Er waren niet veel kansen in de wedstrijd. Het was veel verdedigend- en middenveldspel. Er waren weinig vloeiende aanvallen. We hebben vooral geprobeerd om het midden goed af te sluiten. Dit Brugge heeft voor mij de sterkste selectie van België. We kunnen dus vrede nemen met een punt."

• Ronny Deila (Club Brugge): "Ik denk dat we slecht aan de wedstrijd begonnen. We waren veel te passief. Zij controleerden de wedstrijd zonder iets te produceren, maar na 20 minuten kwamen we meer en meer in de wedstrijd .Die goal valt ook uit het niets. We kwamen met een heel andere energie uit de rust. We hebben hen onder druk gezet en we zijn blij met de tweede helft. Dat we maar één doelpunt slikken in 90 minuten tegen Anderlecht, dat is ook iets positief om mee te nemen. We misten zelf die offensieve kracht die we tegen Besiktas wel hadden. Ik denk ook dat het veld niet goed lag om te spelen."

• Brian Riemer (Anderlecht): "We speelden een heel goede eerste helft. Voor mij zelfs de beste helft die ik hier al gezien heb. We domineerden helemaal en scoren een mooi doelpunt. Tegen een heel goed team, zaten we er bovenop voor 45 minuten. De dynamiek veranderde wel na die twee blessures van ons. We verloren twee internationale spelers (Dolberg en Delaney, red.) en dat bracht ons in een moeilijke positie."

20:30

Het zit erop. Deze wedstrijd verdient geen schoonheidsprijs. In de tweede helft kwam Club Brugge nog wel langszij na een piekfijne trap van Skov Olsen. 1-1: Anderlecht en Club Brugge delen andermaal de koek.

90+3'
90+2'

Bijna Jutgla

Toch nog eens opschudding. Jutgla komt naar binnen om dan met zijn rechter uit te halen. Het schot van de Spanjaard zeilt maar net over de kooi van Schmeichel.

90+1'

90'

Zo kabbelt de wedstrijd wat verder naar het einde toe. Het ziet er naar uit dat beide teams de koek zullen verdelen. Nu kopt Nielsen wel nog eens naast. We krijgen nog zes minuten extra tijd.

86'

Het blijft razend spannend in het Astridpark.

Bert Sterckx bij Radio 1
80'

Thiago mikt naast

Club komt er een keer bijzonder gevaarlijk uit op de tegenaanval. Thiago maakt meters en stormt zomaar af op doelman Schmeichel. Zijn schot wordt nog net op tijd afgeblokt. Debast duwt het leer in hoekschop.

77'

Boyata levert in

Deila krijgt bijna een hartverzakking. Boyata levert het leer bij het uitvoetballen zomaar in. Dreyer kan met de bal aan de haal gaan en viseert de verste hoek. Zijn schot is veel te slap.

77'
76'
76'

Skov Olsen heeft zich bezeerd en wordt vervangen door Boyata. Ook Thorgan Hazard en Amuzu moeten naar de kant. Flips en Dreyer zijn de frisse krachten bij paars-wit.

71'
70'

Moet Brian Riemer een derde keer ingrijpen voor een blessure? Nu is het Francis Amuzu die op de grasmat blijft liggen. Hij krijgt ook verzorging en zal het toch nog een keer proberen, zo blijkt.

67'
67'

De wedstrijd zit erop voor Zinckernagel en Vetlesen. Zij moeten plaats ruimen voor de nieuwe namen.