58'
Tarik Tissoudali
58'
2 - 1

KAA Gent is alleen leider na een zege tegen Eupen, dat zich fel verweerde. De bezoekers kwamen zelfs op voorsprong via Pantovic en waren na een vermijdbare rode kaart voor Gift Orban een hele helft in overtal. Alleen deden gouden invallers Sven Kums en Tarik Tissoudali de partij helemaal kantelen.

Gent - Eupen in een notendop:

• Man van de match: Sven Kums toonde zich toch maar nog eens onmisbaar voor dit Gent. Samen met Tissoudali kwam hij het veld op met de zware taak om de in de eerste helft opgelopen scheve situatie nog om te draaien. Bij de penaltymisser van Cuypers was de kapitein goed gevolgd voor de gelijkmaker, bij de hoekschop die Tissoudali aan de tweede paal kon binnenkoppen gaf hij de assist.

• Sleutelmoment: Alsof hij zijn lichte rode kaart voor Orban van in de eerste helft wou goedmaken, wees Boterberg bij het begin van de tweede helft wel heel snel naar de stip wanneer Brown theatraal neerging in het strafschopgebied. Raakte Charles-Cook hem aan of niet? Voer voor de analyseprogramma's. Het is wel een cruciale fase: de strafschop was het begin van de ondergang van Eupen.

• Opvallend: Orban loopt een vermijdbare rode kaart op. Na een akkefietje met Paeshuyse duwde hij zich los. Op aangeven van de vierde ref haalde Boterberg zijn rode kaart boven, de VAR kwam niet tussen. Opnieuw voer voor de analyseprogramma's. De fans steunden hun aanvaller wel, hij werd luid toegezongen bij het verlaten van het veld. Orban bedankte op zijn beurt.

Penseelstreek en rood voor Orban

KAA Gent was gewaarschuwd door de resultaten van de andere ploegen die in Europa actief zijn: enkel Union kon de eerstvolgende competitiewedstrijd winnen. En toch liepen de Bufallo's in de val.

Eerst bracht Nardi nog redding nadat Nuhu met een knappe beweging Finnbogason vrij tikte en de IJslander op de Gentse doelman besloot.

Daarna mocht de thuisploeg de afmetingen van de goal bedanken. Een schicht van Davidson belandde achtereenvolgens op de onderkant van de lat en de binnenkant van de paal. In de herneming viel de bal op de bovenkant van de lat.

Het kon niet blijven duren. Een penseelstreek van Pantovic, enig mooi in doel geschilderd, was het kunstwerkje dat tot de verdiende voorsprong leidde voor Eupen. Nog geen minuut later kreeg hij nog eens kans, maar een artiest maakt nooit twee keer hetzelfde werk: de bal schoof gekruist naast.

De problemen stapelden zich stuk voor stuk op en bereikten een hoogtepunt enkele minuten voor de rust, wanneer Orban zich liet vangen in een akkefietje met Paeshuyse. Een duw werd op aangeven van de vierde scheidsrechter een (lichte) rode kaart. De VAR kwam niet tussen, de Gentse fans wel, met steun voor hun spits.

Kums en Tissoudali met de ommekeer

Na de rust greep Vanhaezebrouck in. Met Kums en Tissoudali bracht hij twee vertrouwde krijgers op het veld die het thuispubliek maar al te graag zagen komen. Gent kreeg opnieuw energie.

Boterberg eiste opnieuw een hoofdrol op wanneer Brown theatraal neerviel in de 16. Charles-Cook haakte volgens de scheidsrechter de verdediger aan en wees naar de stip. Cuypers miste eerst nog, maar Kums volgde goed op. De kapitein redde zijn club van een nieuwe tegenvaller.

Dan ging het compleet de andere kant op. KAS Eupen was nergens meer, Gent swingde van de ene naar de andere aanval. Fofana was één van de smaakmakers met dienst. Een pegel van zo'n 18 meter ver schoof rakelings over de lat.

Het was een kwestie van tijd voor de ommekeer een feit werd. Nog mooier voor het Gentse verhaal was dat de andere invaller Tissoudali de doorgeschoten hoekschop van Kums vrij kon binnenknikken.

Daarna verviel de kwaliteit van de wedstrijd. Eupen pakte uit met enkele staalharde tackles. Zo mochten Král en Pantovic tevreden zijn dat ze maar een gele kaart kregen voor hun tussenkomsten.

Eupen pakte wel nog uit met een slotoffensief waarbij het bibberen was voor Gent. De alleen gelaten Charles-Cook kreeg een kopbal niet voorbij Nardi. Een schot van Youndje vloog maar net over doel.

Maar het kalf was al verdronken. Felbevochten, maar wel verdiend op basis van de tweede helft stuwden de 10 Gent-spelers zich naar de leiderplaats in de Jupiler Pro League.

Hein Vanhaezebrouck: "Misschien was de rode kaart van Orban wel goed"

• Tarik Tissoudali (Gent): Eigenlijk moet je je afvragen: hoe kan het dat we zo een eerste helft spelen? Hoe we de tweede helft spelen, zo moet het normaal zijn. Op stilstaande situaties trainen we veel en dus zijn we er extra gevaarlijk op. Ik ben blij dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen om extra energie in de ploeg te brengen.

• Florian Kohlfeldt (trainer Eupen): We speelden de beste eerste helft in mijn loopbaan hier als coach, maar moeten daarin wel nog een goal maken. Gent had niet één kans. Dus het resultaat is heel teleurstellend. In de tweede helft moeten we allereerst naar onszelf kijken. We begonnen slecht en onze inzet was niet dezelfde.

• Hein Vanhaezebrouck (trainer Gent): Het was geen geweldige wedstrijd, zeker de eerste helft was bij momenten dramatisch. Eén van de minste die we al gespeeld hebben met veel spelers beneden hun niveau. En plus val je met tien man, maar misschien was dat wel goed. De inbreng van Kums was ook heel belangrijk. Het is jammer om te zien dat we het enkel kunnen als we in een bijna verloren situatie staan. Waarom kunnen we dat niet van bij het begin?

21:15

Einde: Gent wint met 2-1

Het zag er slecht uit bij de rust voor Gent, maar met 10 tegen 11 en 15 uitstekende minuten draaide het de scheve situatie nog om, vooral dankzij de invalbeurt van Kums en Tissoudali die elk een doelpuntje meepikten. Bij het slotoffensief was het nog even bibberen, maar Gent mag zich na 8 speeldagen de eenzame leider noemen.

90+8' tweede helft
90+7'

Eupen stelt de luchtmacht in stelling. Eerst wordt bijna Finnbogason bereikt, bij een tweede hoge zoektocht torent Nardi boven iedereen uit.

90+6'

Tissoudali is de eenzame spits die alle ballen nu moet bijhouden. Brown schuift mee op, krijgt de bal goed mee en ramt de bal in het zijnet.

90+5'

Eupen blijft aandringen met het slotoffensief. Youndje valt goed in en ontvangt de bal. Van ver plaatst hij de bal maar heel nipt over doel.

90+2'

Nardi houdt Gent recht!

Daar is die ene kans nog voor Eupen! Charles-Cook wordt helemaal alleen gelaten en kan een hoge voorzet nog naar doel koppen. Paul Nardi brengt redding.

90+1'

7 - extra time

Er komen 7 minuten extra tijd bij.
89'

Vergissen is menselijk: de vierde scheidsrechter steekt het bord met de extra tijd in de lucht en daar staat 77 op af te lezen. We gaan ervan uit dat er 7 minuten bijkomen, want anders zijn we maar laat thuis.

87'

Het spel ligt voortdurend stil. Gent probeert de wedstrijd onder controle te krijgen. Eupen is slordig en heeft geen enkele kans gekregen in de tweede helft. Het slentert naar zijn einde.

Tom Boudeweel op Radio 1
87'
86'

Kral mist volledig zijn controle en gaat keihard door Samoise. Een verdiende donkergele kaart voor de Tsjech.

85'
83'
83'

Brown heeft nog een lekkere actie in huis, hij slalomt zich tussen vier man door en steekt Gerkens nog diep. Slonina ligt in de baan van zijn teruglegger.

80'

Een nieuwe hoekschop van Eupen, nieuw gevaar voor Gent. De kortgenomen hoekschop wordt teruggekopt naar de eerste paal, waar Finnbogason terug opduikt, maar vooral waar Kandouss goed terugkeert en het gevaarte in een nieuwe hoekschop verwerkt.