KRC GenkSTVV
Lothar D'Hondt
Cegeka Arena
20145

Weerbaar Genk maakt snelle hattrick van Koita nog ongedaan na blunder van STVV-doelman Suzuki

zo 24 september 2023 15:32
3-3
  1. 5' - Geel - Bruno Godeau
  2. 15' - Geel - Bilal El Khannous
  3. 20' - Geel - Carlos Cuesta
  4. 31' - Doelpunt - Aboubakary Koita (0 - 1)
  5. 36' - Doelpunt - Aboubakary Koita (0 - 2)
  6. 37' - Doelpunt - Aboubakary Koita (0 - 3)
  7. 45' - Geel - Fatih Kaya
  1. 54' - Geel - Daiki Hashioka
  2. 58' - Doelpunt - Bilal El Khannous (1 - 3)
  3. 63' - Verv. Ryotaro Ito door Joel Chima Fujita
  4. 70' - Verv. Andi Zeqiri door Christopher Baah
  5. 71' - Doelpunt - Toluwalase Emmanuel Arokodare (2 - 3)
  6. 77' - Verv. Fatih Kaya door Kahveh Zahiroleslam
  7. 77' - Verv. Rihito Yamamoto door Olivier Dumont
  8. 85' - Doelpunt - Joseph Paintsil (3 - 3)
  9. 90+1' - Verv. Aboubakary Koita door Joselpho Barnes
  10. 90+5' - Geel - Joselpho Barnes
Jupiler Pro League - speeldag 8 - 24/09/23 - 13:32
31'
Aboubakary Koita
0 - 1
31'
36'
0 - 2
36'
37'
0 - 3
37'
58'
Bilal El Khannous
58'
1 - 3
71'
Toluwalase Emmanuel Arokodare
71'
2 - 3
85'
Joseph Paintsil
85'
3 - 3

Racing Genk en STVV hebben de Limburgse fans zondag waar voor hun geld gegeven. In een zinderende derby leek een onherkenbaar Genk voor de rust helemaal ten onder te gaan, na een hattrick van Abou Koita in amper zes minuten. Maar een weerbare thuisploeg kon na de pauze alsnog een punt uit de brand slepen. Bij de 3-3 ging STVV-goalie Zion Suzuki zwaar in de fout.

Genk - STVV in een notendop:

• Sleutelmoment: Genk staat aan de rust met de rug tegen de muur, maar blijft niet bij de pakken zitten. In de tweede helft tonen ze hun weerbaarheid. Dat leidt tot de 3-3 in de 85e minuut. Weliswaar met wat hulp van doelman Suzuki die de mist in gaat.

• Man van de match: Aboubakary Koita lukte een hattrick in exact 5 minuten en 53 seconden. Dat is de op één na snelste drieklapper ooit in de Belgische eerste klasse. Na Gilbert Van Binst die het in minder dan 4 minuten flikte.

• Opvallend: In zes competitiewedstrijden slikte Genk slechts twee tegendoelpunten. Vanmiddag moest Vandevoordt zich drie keer omdraaien in één helft.

Razendsnelle hattrick voor Koita

"Bij mijn komst vertelden ze me dat we tegen elke ploeg mochten verliezen, behalve tegen Genk." De woorden van Thorsten Fink onderstrepen het belang van deze Limburgse derby. Al wist de coach van STVV niet dat hij zich moest vastgespen voor een emotionele rollercoaster. Want dat was het vanmiddag ook in de Cegeka Arena.

Genk kreeg maar moeilijk een voet aan de grond in de eerste helft. De duels werden voornamelijk door STVV gewonnen. Zonder al te veel kansen, maar iets na het halfuur was het tijd voor de Grote Koita-show. Op zes minuten tijd had de 25-jarige aanvaller zijn hattrick al beet.

Bij zijn eerste treffer kapte Koita zich goed vrij om dan Vandevoordt te verschalken. Slechts vijf minuten later poeierde diezelfde Koita een afvallende bal heerlijk in doel. Het werd niet veel later ook 0-3 wanneer hij een assist van Hashioka binnen tikte. Kaas met gaten achterin bij Genk.

Bij KRC Genk wisten ze nauwelijks wat hen overkwam. Maar wat de thuisploeg liet zien, was toch moeilijk te aanvaarden voor Wouter Vrancken. Zijn team was onherkenbaar. Aan de rust bracht Vrancken dan ook drie nieuwe namen tussen de lijnen. Kayembe, Hrosovsky en Tolu moesten het dan maar gaan doen.

Koita scoorde een hattrick in 6 minuten.

Doelman Suzuki gaat de mist in

De wedstrijd keerde wel helemaal na de pauze. Genk tapte uit een ander vaatje en werd plots de dominante ploeg. STVV kreeg nog wel twee kansen, maar dan was het de beurt aan Genk. De druk werd opgevoerd en dat loonde ook voor de thuisploeg. Net voor het uur schilderde Bilal el Khannous het leer heerlijk in de verste hoek. De jonge Marokkaan gaf het goede voorbeeld.

De Cegeka Arena begon er plots zowaar weer in te geloven. Enter Tolu. De boomlange spits controleerde het leer met de borst om dan Suzuki te verschalken. Zijn treffer werd eerst nog afgekeurd voor buitenspel, maar na een VAR-interventie ging het Genkse feestje toch door. De remontada was zo bijna een feit.

De gelijkmaker hing in de slotfase in de lucht en uiteindelijk kwam die er ook. Suzuki pakte eerst nog uit met enkele goede reddingen, totdat het licht plots uitging. Het sluitstuk van STVV verkeek zich helemaal op een nochtans slap schot van Paintsil. Bij Genk maalden ze er niet om: de nederlaag werd vermeden in een wedstrijd met twee gezichten.

Koita: "We hadden hier kunnen winnen"

• Aboubakary Koita (STVV): "Dit is jammer, zeker na zo'n goeie eerste helft. In de tweede helft zakten we meer in. We hadden hier toch wel kunnen winnen. We maken drie knappe doelpunten. Het team heeft dat goed gedaan. Goed op de counter gespeeld. We hebben er hard voor gewerkt en we stonden terecht 0-3 voor. In de tweede helft moesten we het gewoon uitspelen en vooruit blijven voetballen.We hadden nog kansen, maar niet alles kan binnen gaan."

• Thorsten Fink (STVV): "Ik ben heel trots op onze eerste helft. Want Genk is een groot team. Voor de rust toonden we dat we goed kunnen voetballen. We waren gevaarlijk, ook in de zestien. In de tweede helft hadden we wat problemen, maar we speelden een goede wedstrijd. Aan de rust vertelde ik dat ze niets moesten veranderen. Maar we hebben een heel jong team en moeten hier uit leren. We moeten dit goed analyseren, wat we beter kunnen doen in die tweede helft."

Bekijk de reacties uit het Genkse kamp:

De reacties van STVV:

15:33

Het laatste fluitsignaal weerklinkt in de Cegeka Arena na een ware rollercoaster. In de tweede helft haalde Genk nog een 0-3-achterstand op na doelpunten van El Khannouss, Tolu en Paintsil. Zo redden de troepen van Wouter Vrancken nog een punt in eigen huis. Maar wat hebben we een geweldige derby gezien.

90+8' tweede helft
90+4'

Het is nu vrouwen en kinderen eerst bij de bezoekers. Ze kunnen het leer maar moeilijk in de eigen rangen houden. Genk gaat dan weer op zoek naar de verlossende 4-3. Dat had niemand toch verwacht tijdens de rust.

90+1'

7 - extra time

Er komen 7 minuten extra tijd bij.
86'

Suzuki gaat de mist in: 3-3!

Ai Suzuki. Daarnet pakte hij nog uit met een prima redding, maar nu gaat de doelman helemaal de mist in. Hij wil een slap schot van Paintsil klemmen, maar duwt het leer in doel. Wat een blunder.

86'
85'
82'

Parade Suzuki

Suzuki staat alert te keepen. Paintsil komt nu een keer naar binnen om dan de korte hoek te viseren. Daar ligt de doelman van STVV echter. Op de daaropvolgende hoekschop duwt Suzuki de kopbal van Tolu maar net onder zijn lat weg.

81'

STVV komt er nu nog een keer gevaarlijk uit. Dumont stormt op Vandevoordt af, maar er zit nog een Genkse verdediger tussen. Het balbezit is dan wel voor de thuisploeg, toch blijft STVV gevaarlijk op de counter loeren.

76'

Het kan hier nog alle kanten uit.

Stef Wijnants op Radio 1
74'
Ref D'Hondt overlegt met de spelers van Genk.
73'

Het doelpunt telt!

Stond Tolu buitenspel of niet? De VAR kijkt even naar de beelden en trekt de lijnen. Het doelpunt telt zowaar. De Cegeka Arena gaat helemaal uit zijn dak.