Ga naar de inhoud

Van der Elst en Verheyen zien unieke kans voor Anderlecht in topper tegen Club: "Zou alles in een stroomversnelling steken"

De donderpreek van Brian Riemer verraadde het al. Meer dan de voorbije seizoenen is Anderlecht-Club Brugge opnieuw een topper. Onze huisanalisten Gert Verheyen en Franky Van der Elst leggen uit hoe die nieuwe perceptie er kwam, maar doorprikken ook de luchtbel. “De grootste gelijkenis tussen beide ploegen? Dat het nog veel beter kan én moet”, klinkt het.

Anderlecht - Club Brugge lijkt opnieuw op de topper die het altijd is geweest.

 

Een neveneffect van de dolle zomermercato, die bij paars-wit voor een hernieuwd geloof heeft gezorgd. De fans dromen na het halen van namen als Thorgan Hazard en Kasper Schmeichel weer luidop van glorie.

 

“Iedereen verwacht dat ze opnieuw bovenaan mee zullen doen”, ziet ook analist Franky Van der Elst. “Door al die nieuwe transfers is die perceptie - die wat aan het verdampen was - helemaal terug van weggeweest.”

 

“Een overwinning tegen rivaal Club Brugge kan alles nog eens in een extra stroomversnelling steken.”

 

Daarnaast kende de ploeg van Brian Riemer - op kousenvoeten - ook een goed begin van het seizoen. Het staat momenteel tweede, net boven nemesis Club Brugge.

 

“Het is nog vroeg in het seizoen, maar dat ze daar nu beiden bovenaan staan, maakt het toch meer een topper dan dat het de voorbije jaren geweest is”, kijkt ook Gert Verheyen uit naar de clash.

Hazard is het gezicht van het nieuwe Anderlecht.

Zeker bij Anderlecht lijken ze te beseffen dat het vandaag D-Day is.

 

Het miste zijn “nieuwe start” vorige week nog tegen Kortrijk (2-2), waarna Riemer zich atypisch scherp uitliet tegenover zijn ploeg.

 

“Dat zijn toch allemaal tekenen dat deze topper echt leeft in de groep”, legt Verheyen uit. “Want vergis u niet: ik kader zijn reactie al in de voorbereiding naar de match vandaag.”

 

“Hij besefte op dat moment maar al te goed welke volgende opdracht er hen te wachten stond. Riemer heeft zijn mannen daar al scherp gezet, om toch al een reactie bij hen uit te lokken.”

(Luxe)problemen

De perceptie van een onvervalste topper lijkt alvast terug.

 

Maar de twee ploegen treffen elkaar (nog) niet in optima forma. Integendeel. “De grootste gelijkenis? Dat het bij beide teams nog veel beter kan en moet”, weet Verheyen.

 

“In principe moet Anderlecht beter uit de zomermercato gekomen zijn, maar daar was in Kortrijk nog niet veel van te merken. Riemer heeft nu voor het eerst een volledige week gehad met zijn voltallige kern, maar ik betwijfel of dat genoeg is om een volledig ander Anderlecht te zien”, pikt Van der Elst in.

 

En ook Club Brugge komt met een deukje in zijn carrosserie naar het Lotto Park gereden.

 

“Club blijft toch te wisselvallig. Tegen Charleroi begonnen ze niet goed en ook Europees zakten ze - ondanks een zeer sterke tweede helft - soms wat weg.”

 

“De groep zal toch een dag mottig geweest zijn door het besef dat ze die wedstrijd tegen Besiktas niet over de streep heeft kunnen trekken.”

Riemer heeft op dit moment misschien wel meer weelde dan Deila.

Franky Van der Elst

En ook op de tactische tekentafel lijkt er nog wat werk aan de winkel.

 

Blauw-zwart slikt te gemakkelijk doelpunten en diepe spits Igor Thiago maakt het zichzelf niet makkelijk.

 

“Achteraan zou ik niet meteen wat veranderen. Ik zou ook niet weten wie ze anders moeten zetten. Boyata? Daar zou ik Spileers of Mechele nu niet voor opofferen. Ze zijn die weg ingeslagen en lijken daar niet meteen van af te wijken”, vertelt Van der Elst.

 

“Maar de aanval, daarentegen, daar zou ik toch eens grondig over beginnen na te denken”, pikt Verheyen in.

 

“We weten niet exact hoe fit Jutgla is, maar die zag er bij zijn twee invalbeurten toch een pak beter uit dan zijn collega. Ik blijf erbij dat Thiago intrinsiek wel een goede spits is, maar hij heeft al te veel ontgoocheld in de zone van de waarheid.”

Thiago liet de voorbije wedstrijden te veel kansen onbenut.

Ondanks nog een late kwaliteitsinjectie zien Van der Elst en Verheyen ook geen aardverschuivingen gebeuren aan de overkant bij paars-wit.

 

“Riemer heeft op dit moment misschien wel meer weelde dan Deila, maar het is niet het soort trainer dat elke week uitpakt met een tactische nieuwigheid. Tegen Club verwacht ik dan ook geen al te grote ingrepen”, vertelt Van der Elst.

 

Toch hangt er een zeer prangende kwestie boven zijn hoofd: de keeperskwestie.

 

“Ach, eigenlijk is het heel simpel: Schmeichel komt in die goal. De vraag is niet of, maar wel wanneer dat zal zijn”, Verheyen.

 

“Inderdaad, alles hangt al van hoe fit hij is, maar de club heeft Schmeichel niet gehaald om nog twee maanden op de bank te zitten”, pikt Van der Elst in.

 

Tegen Club Brugge dan maar? “Bij een jongen van twintig jaar moet je over de timing van een debuut nadenken, maar bij Kasper Schmeichel is dat een ander verhaal. Er is natuurlijk nog een kanttekening: als je het nu doet, creëer je wel de perceptie dat het is omdat Dupé in de fout gegaan is.”