Ga naar de inhoud
Wat kan Club Brugge tegen Besiktas?
UEFA Europa Conference League klassement
ploegptnmm+m-m=d+d-
1Club Brugge10430172
2FK Bodø/Glimt7421153
3FC Lugano4412147
4Besiktas1403159
ploegptnmm+m-m=d+d-
1Club Brugge0000000
2FK Bodø/Glimt0000000
3FC Lugano0000000
4Besiktas0000000
ploegptnmm+m-m=d+d-
1Club Brugge0000000
2FK Bodø/Glimt0000000
3FC Lugano0000000
4Besiktas0000000
Club BruggeBesiktas
wisselspelers
coaches
scheidsrechter
Aleksei Kulbakov
stadion
Jan Breydelstadion
toeschouwers
18442

Wat een domper: sterk Club Brugge geeft zege nog weg in turbulente slotfase

 do 21 september 2023 23:50
Club Brugge
einde
1-1
Besiktas
 1. 40' - Geel - Brandon Mechele
 2. 45+2' - Geel - Daniel Amartey
 1. 61' - Verv. Michal Skóras door Casper Nielsen
 2. 66' - Verv. Jackson Muleka door Baktiyor Zaynutdinov
 3. 66' - Verv. Milot Rashica door Onur Bulut
 4. 74' - Geel - Raphael Onyedika
 5. 77' - Doelpunt - Hans Vanaken (1 - 0)
 6. 79' - Geel - Hugo Vetlesen
 7. 79' - Verv. Hugo Vetlesen door Ferran Jutglà
 8. 84' - Verv. Valentin Rosier door Cenk Tosun
 9. 84' - Verv. Amir Hadziahmetovic door Alex Oxlade-Chamberlain
 10. 84' - Verv. Eric Bailly door Necip Uysal
 11. 86' - Geel - Jorne Spileers
 12. 88' - Doelpunt - Cenk Tosun (1 - 1)
 13. 89' - Geel - Simon Mignolet
 14. 90+1' - Geel - Hans Vanaken
 15. 90+2' - Verv. Kyriani Sabbe door Dedryck Boyata
UEFA Europa Conference League - speeldag 1 - 21/09/23 - 21:01
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
77'
Hans Vanaken
77'
Hans Vanaken
1 - 0
88'
Cenk Tosun
1 - 1
Cenk Tosun
88'

Een zege was oververdiend geweest. En leek er na een knappe treffer van Hans Vanaken ook aan te komen. Alleen gaf Club Brugge in een turbulente slotfase alsnog de zege weg tegen het Turkse Besiktas, dankzij een dramatische pass van Casper Nielsen. Geen start met een driepunter, evenmin een boost richting topper tegen Anderlecht.

Club Brugge - Besiktas in een notendop

Man van de match: Als leider van zijn Club Brugge, van deze Brugse generatie, nam Hans Vanaken het team op sleeptouw vanavond. Een doelpunt én twee keer de paal, de kapitein was alomtegenwoordig.

 

Sleutelmoment: Club puurde maar één doelpunt uit een overschot aan kansen, en dan is het verschil makkelijk te overbruggen. Casper Nielsen, nochtans sterk ingevallen, zette met een verschrikkelijke bal Cenk Tosun op weg naar Mignolet.

 

Opvallend: Zes schoten op doel, twee op de paal en nog veel meer dreiging, waren uiteindelijk goed voor één Brugs doelpunt. Besiktas onderging de wedstrijd, had maar één schot op doel nodig om gelijk te komen. Voetbal is kei, keihard.

Er kwam vanop zee een storm ingerold in het Olympiastadion. Club Brugge wilde tonen dat het eigenlijk Champions League moet spelen, en overrompelde de Turkse bezoekers twintig minuten lang.

 

Meteen naar voren dus, met vier corners na tien minuten. Vanaken trof de eerste keer de paal, doelman Gunok (onthou hem, hij blijft belangrijk) ontzenuwde de voorzet van Kyriani Sabbe. Buchanan mag overigens voor zijn plaats vrezen, de jongeling was bijzonder sterk.

 

Na een kleine pauze voor verzorging, weer Gunok, kreeg Besiktas grip op de wedstrijd. Niet dat het gevaarlijk was, maar blauw-zwart was dat ook niet meer. Tot de rust ging het licht wat dimmer in het Jan Breydel.

Ontketend

De pauze bracht geen nieuwe namen, maar wel verse moed bij Club . Met de voet op de gaspedaal greep het Besiktas naar de keel. Skov Olsen, zijn wisselvalligheid voor de rust vergeten, krulde na mooi wegdraaien naar zijn kapitein. Vanaken kopte, maar vergat richting en kracht toe te voegen.

 

Een doelpuntenregen had moeten volgen aan het Brugse firmament, maar de vallende kansen ontbrandden niet. Igor Thiago kreeg een levensgrote kans op aangeven van De Cuyper maar besloot over en naast op enkele meters van de goal. Even later was het opnieuw De Cuyper die centraal Skov Olsen vond in een zee van ruimte, maar die liet Gunok onbegrijpelijk nog een kans om te redden.

 

Na druk, kansen en gevaar was het uiteindelijk Kapi Vanaken die de ban brak voor Club. Mede-uitblinker Skov Olsen gooide tot bij Hans, die met een gecontroleerd en onhoudbaar schot de onverzettelijke Gunok toch klopte. Meer oververdiend worden voorsprongen niet.

Deksel

Gerechtigheid wenkte voor Club, dat er ook vier had kunnen maken, maar zo werkt voetbal niet.

 

Besiktas zocht dan toch naar een goal en werd heel snel heel gul bedeeld. Casper Nielsen kwam aan de bal, maar verstuurde hem dan dramatisch. Aboubakar verlegde in één tijd en zette zo maatje Cenk Tosun op weg naar Mignolet.

 

De meest oneerlijke 1-1, dat mag je stellen. Club Brugge wilde nog dat de VAR ingreep voor een elleboogje op Vanaken - met bloedneus tot gevolg - maar daarvoor fluit je een goal niet af.

 

Het had er vooral niet vanaf mogen hangen, na al die kansen. Zuur.

Gerelateerd:
Deila: "Ongelooflijk trots op mijn ploeg"

Ronny Deila (Club Brugge): "We spelen een fantastische wedstrijd, met tien grote doelkansen. Dat is niet normaal. Offensief en defensief waren we heel sterk. Uiteraard ben ik teleurgesteld in het resultaat, maar tegelijk ook ongelooflijk trots op wat de ploeg gepresteerd heeft. Als we zo blijven spelen, zullen we veel punten pakken in de toekomst. De spelers weten hoe goed ze kunnen zijn als ze samen spelen, gefocust blijven en zo offensief spelen als vandaag."

 

"Dit is voetbal. Dit gebeurt niet in basketbal of handbal, als je zo veel beter bent, win je. Maar in voetbal is het zo cruciaal dat je kansen afmaakt, en vandaag hebben we dat niet gedaan."

Bekijk de reacties:
Fase per fase
90+7'
Einde

Kans na kans na kans, zo beschrijf je de Brugse tweede helft. Club had makkelijk er vijf kunnen maken, vergat de kansen af te maken en hield het dankzij Vanaken uiteindelijk nog op één. Heel moeilijk om in te halen is dat niet, en Cenk Tosun bewees dat na een verschrikkelijke pass van Nielsen. Absolute domper voor Club Brugge.

90+7' tweede helft
90+7'
1-1 is de onwaarschijnlijke eindstand
Filip Joos op VRT CANVAS
90+5'

Het is niet op corner, maar Jutgla geeft de ultieme kans aan Club. Hij dribbelt zich tot aan de achterlijn. De chip tot aan Thiago is moeilijk, en de Braziliaan maakt hem dan nog moeilijker voor Onyedika. Die trapt hard, maar er komt niets van.

90+4'

Een laatste kans voor Club, op corner. Gerechtigheid levert een doelpunt op, maar zo werkt voetbal niet. Wat kan De Cuyper?

90+4'
Wat heeft Besiktas geluk gehad vanavond
Filip Joos op VRT CANVAS
90+2'
Koude douche voor Club: Besiktas scoort de 1-1, ondanks elleboogje op Vanaken
90+2'
90+2'

Club Brugge verdient meer, maar in de slotfase begint nog een belegering van het Turkse doel.

90+1'
Club Brugge
90+1'
5 - extra time
Er komen 5 minuten extra tijd bij.
89'
Var

Het is oneerlijk wat Club Brugge overkomt, doodzonde, want er hadden er ook al drie of vier in kunnen liggen. De VAR kijkt ondertussen wel even naar een elleboog die Vanaken moest incasseren, hem een bloedneus opleverde, maar dat gebeurde in een eerdere fase. Deze goal blijft staan, hoe jammer het ook is.

89'
Club Brugge
88'
Cenk Tosun gelijk!

Oh Brugge, voetbal overkomt blauw-zwart weer. Cenk Tosun komt dankzij een absolute rotbal van NIelsen alleen voor Mignolet en mist niet.

87'
Nielsen trapt te centraal
86'
Club Brugge
85'
De paal gaat nu ook nog eens in de weg liggen