Ga naar de inhoud

Ange Postecoglou moet Spurs voorbij Arsenal loodsen: wie is de nieuwe chouchou van de Premier League?

Tottenham-manager Ange Postecoglou (links) met aanvoerder Son Heung-Min

Deze middag staat Arsenal-Tottenham op het programma met een plek in de top van de Premier League als inzet. Na het vertrek van clubicoon Harry Kane waait er een nieuwe wind bij de Spurs en kersvers manager Ange Postecoglou (58) heeft de harten van de Premier League alvast veroverd. Ook dat van kenner van het Engelse voetbal Tim Wielandt.

Ange wie?

Vraag 100 Vlamingen: "Geef mij de naam van de nieuwe manager van Tottenham?" Geen kat die het weet. Hij luistert naar de naam Ange Postecoglou en is van Grieks-Australische afkomst.

 

Na ronkende namen als onder meer Mauricio Pochettino, José Mourinho en Antonio Conte gooide Tottenham-eigenaar Daniel Levy het dus over een andere boeg.

 

"Postecoglou voelt zich eigenlijk wat miskend", aldus commentator Tim Wielandt. "Ondanks z'n topresultaten wordt hij nooit in één adem genoemd met andere toptrainers en dat maakt hem kwaad. Ook bij de Spurs stond hij niet als eerste op de lijst."

 

Postecoglou verdiende z'n eerste strepen als bondscoach van Australië, dat hij naar het WK 2018 in Rusland loodste. Van 2021 tot 2023 stond hij aan het roer van Celtic waarmee hij 2 keer kampioen werd en 3 bekers won.

Als ik voorzitter zou zijn van een ploeg en ik luister 5 minuten naar die man, dan ben ik volledig overtuigd

Tim Wielandt, watcher Engels voetbal

Maar wat maakt hem nu speciaal? "Als ik voorzitter zou zijn van een ploeg en ik luister 5 minuten naar die man, dan ben ik volledig overtuigd", zegt Wielandt.

 

Postecoglou heeft een duidelijke visie over het spelletje en die is simpel: "Als je aanvallend speelt en meer doelpunten maakt dan je tegenstander, dan win je. Verdedigen is niet meer dan een noodzakelijk kwaad."

 

Ook z'n persoonlijkheid is zeer innemend. "Dat is zo'n normale mens", lacht onze kenner. Als kind van Griekse immigranten in Australië hecht hij veel belang aan familie, warmte en hechte vriendschapsbanden.

 

De Tottenham-manager is echt een grote teddybeer en dat bewees hij woensdag nog op een supportersavond toen hij een jongen met het syndroom van Down de avond van z'n leven bezorgde. (zie tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De "Kane-ing" is dood, leve jeugd

Maar niet enkel op de post van manager kwam er een paleisrevolutie. Tottenham-icoon en aanvoerder van de nationale ploeg Harry Kane werd voor 100 miljoen verkocht aan Bayern München.

 

Gewapend met de winst van Kane werd maar liefst 250 miljoen euro uitgegeven aan nieuwe spelers, een clubrecord. 

 

Maar ook in het transferbeleid werd niet gekozen voor wereldsterren, tenzij u Brennan Johnson (Nottingham Forest), James Maddison (Leicester), Micky van de Ven (Wolfsburg), Pedro Porro (Sporting) en Guglielmo Vicario (Empoli) die term wil aanmeten.

Harry Kane verkaste naar Bayern München voor 100 miljoen

Onze Premier League-watcher verduidelijkt de keuze van de Spurs: "Om één of andere reden heeft Tottenham een bepaalde stijl waarbij ze op zoek gaan naar voetballers met veel flair."

 

"Het zijn wel stuk voor stuk talentvolle, jonge gasten en die passen perfect in het aanvallend systeem van Postecoglou."


Van de gebleven spelers is aanvoerder Son Heung-Min uiteraard incontournable en op het centrale middenveld spelen de 21-jarige Pape Matar Sarr en Yves Bissouma de pannen van het dak.

 

"Vooral Bissouma heeft een metamorfose ondergaan en dat is de verdienste van vaderfiguur Postecoglou", benadrukt Wielandt.

 

"Hij had geen vertrouwen vorig seizoen, maar mag nu vrijer spelen en fouten maken. Iets wat bij Conte TO-TAAL anders was. Conte was een echte slavendrijver!"

James Maddison, voor 45 miljoen overgekomen van degradant Leicester City

Tegen Arsenal en Liverpool komt de eerste echte test

Akkoord, Tottenham staat voor deze speeldag op een  mooie gedeelde tweede plaats, maar de tegenstand is ook nog niet je dat geweest. Nieuwkomers Sheffield United en Burnley, Brentford en Bournemouth en het zwalpende Man United. Vijf ploegen die in de rechterkolom van het klassement kamperen.

 

"Je kan ze niet afrekenen op de tegenstanders die ze nog niet gehad hebben", filosofeert Wielandt. "Ze hebben 13 punten gehaald in 5 matchen. Beter kan je moeilijk starten."

 

Dit weekend in Arsenal en volgende week thuis tegen Liverpool zal duidelijk worden uit welk hout de ploeg gesneden is. "De lakmoestest om te zien waar ze echt staan komt nu. Het verschil met het Arsenal van vorig jaar was héél groot dus dat gat moeten ze dichtrijden."

 

Maar het positivisme bij Wielandt is heel groot, dankzij de figuur van Ange Postecoglou. "Hij zegt altijd de juiste dingen, vandaar dat ik er op dit moment zo'n fan van ben. Z'n systeem werkte bij Celtic en het gaat ook lukken bij Tottenham."

Ange Postecoglou en Vincent Kompany na Burnley-Tottenham (2-5).