Ga naar de inhoud

Sporza Retro: de 4 legendarische halve finales van Club Brugge in Europa

 wo 8 mei 2024 08:40

Voor de vijfde keer in de clubgeschiedenis staat Club Brugge in de halve finales van een Europees bekertoernooi. Twee keer eerder stootte het door naar de finale, maar de laatste 2 keren liep het mis. Geniet hier van de vorige Europese halve finales van Club: tegen Hamburg, Juventus, Espanyol en Werder Bremen.

1976: Club schakelt Duitse topclub Hamburg uit

In het seizoen 1975-1976 gooit Club Brugge voor het eerst echt hoge ogen in Europa. In de UEFA Cup schakelt het achtereenvolgens Lyon, Ipswich, Roma en AC Milan uit om de halve finales tegen Hamburg te bereiken.

 

In de dubbele confrontatie met de Duitse topclub trekt Club aan het langste eind. Raoul "Lotte" Lambert scoort het belangrijke uitdoelpunt in Hamburg (1-1), een Duitse owngoal in Brugge beslist de return (1-0).

 

Club, met onder meer Birger Jensen, René Vandereycken, Julien Cools en Raoul Lambert in de ploeg, verliest uiteindelijk nipt in de finale van Liverpool: 3-2 in Engeland en 1-1 in België.

1978: Club Brugge stunt tegen Juventus van Trapattoni

Nadat Club Brugge eerder al de hordes van Panathinaikos en Atletico Madrid had genomen, doemde in de halve finales van Europacup I (de voorloper van de Champions League) een Europese grootmacht op: het Juventus van coach Trapattoni.

 

In Turijn slikt Club Brugge een nederlaag met het kleinste verschil (1-0). In een volgepakt Olympiastadion kan het in de return die nederlaag uitwissen. Dankzij een goal van Fons Bastijns dwingt Club verlengingen af.

 

Daarin wordt Gentile van Juventus uitgesloten en trapt René Vandereycken in minuut 116 de bal voorbij de legendarische doelman Dino Zoff. In de finale op Wembley verliest een gehavend Club Brugge met 1-0 van Liverpool.

 

In het VRT-archief zit een verslag van die halve finale met Italiaans commentaar.

1988: Europees sprookje eindigt in Spaanse nachtmerrie

In het seizoen 1987-1988 schrijft Club Brugge een nieuw Europees sprookje in de UEFA Cup. Dankzij zinderende Europese avonden haalt het tegen Zenit Leningrad, Rode Ster Belgrado en Borussia Dortmund zware nederlagen uit de heenmatch op.

 

Na de kwalificatie tegen Panathinaikos botst Club in de halve finales op Espanyol. Een goal van Jan Ceulemans en een Spaanse owngoal lijken Club een geruststellende bonus op te leveren voor de terugmatch: 2-0.

 

Maar in Barcelona loopt alles verkeerd wat kan verkeerd lopen. Club geeft niet thuis, verliest net voor de rust Luc Beyens met een rode kaart en gaat uiteindelijk in de verlengingen onderuit na een fout van doelman Philippe Vande Walle. Exit Club.

1992: Club Brugge kan bonus niet vasthouden tegen Werder Bremen

In 1992 haalt Club Brugge onder leiding van coach Hugo Broos de halve finales van Europacup II, de Beker der Bekerwinnaars, na een stunt tegen Atletico Madrid. In die halve finales is Werder Bremen de tegenstander

 

Een goal van Daniel Amokachi levert Club een kleine bonus (1-0) op voor de terugmatch in Duitsland. Die kleine bonus volstaat niet tegen het Bremen van coach Otto Rehhagel. Goals van Bode en Bockenfeld bezegelen het Brugse lot: 2-0.

Gerelateerd: