Ga naar de inhoud

Zo ziet het parcours eruit voor het EK wielrennen in 2024 in Limburg

De wegritten trekken naar het golvende Haspengouw.

Deze week vindt in Nederland het Europees kampioenschap wielrennen plaats, volgend jaar (van 11 tot 15 september) is het aan ons land. De 14 wedstrijden beginnen allemaal op de nieuwe piste van Heusden-Zolder, de finish ligt telkens in Hasselt.

tijdrit: vlak

De tijdrijders mogen op 11 september het EK openen door van de startramp te rijden op het circuit van Zolder, met op de achtergrond de nieuwe Velodroom in Heusden-Zolder.

 

Tijdens de individuele tijdritten wacht elke categorie, zowel jeugd als elite, vervolgens een identiek parcours van 29,9 km.

 

"De eerste meters lopen over het Circuit Zolder", legt wedstrijddirecteur Wim Van Herreweghe uit.

 

"Vervolgens gaat het via het centrum van Heusden-Zolder, natuurgebied De Wijers en het Albertkanaal richting de aankomst in Hasselt. Daar klokken we de eindtijd op de Koning Boudewijnlaan, vlakbij het Kolonel Dusartplein in het centrum van de stad."

 

"Het is een vlakke omloop die uit tal van mooie, lange en rechte stroken bestaat."

gemengde tijdrit: vlak

In de gemengde ploegentijdrit maken de mannen een tocht van 27,3 km over grotendeels identiek parcours als de individuele tijdritten.

 

Eenmaal Hasselt bereikt, nemen de vrouwen over op het Kolonel Dusartplein. Zij rijden twee lussen op het Hasselt Circuit dat ook deel zal uitmaken van de wegritten.

 

Na 24 km komen de vrouwen, net als bij de individuele tijdritten, aan op de Koning Boudewijnlaan. 

wegrit: kasseien en klimmetjes

De wegritten beginnen ook op het Circuit van Zolder. De elite vrouwen krijgen een parcours van 160 km voorgeschoteld, de elite mannen moeten 220 km afleggen. 

 

"Het parcours van de wegritten is opgebouwd uit een Hasseltse lus enerzijds en een Limburglus anderzijds", legt Wim Van Herreweghe uit.

 

"De Hasseltlus is een vlak circuit over het grondgebied van de provinciehoofdstad en het aangrenzende Diepenbeek. In Hasselt rijden we voor een deel over de stadsring en fietsen we dus rond de binnenstad."   

 

Vanuit Hasselt wacht er een verbindingsstrook met daarop de kasseien van de Printhagendreef in Kortessem.

 

In de regio Borgloon bereikt het peloton het Limburg circuit met daarin opgenomen: de kasseien van Manshoven en Op De Kriezel, net als de hellingen Kolmontberg en Zammelenberg.

 

"Het zuiden van Limburg, regio Haspengouw om precies te zijn, heeft meer golvende wegen dan sommigen zouden denken. Op de Limburglus loopt het nooit vlak, wat voor een sportieve meerwaarde zal zorgen."

Het EK in Limburg vindt plaats van 11 t/m 15 september 2024.

De wegrit bij de mannen

De wegrit bij de vrouwen