Ga naar de inhoud

Zonder ster naar Japan: Britt Herbots past ook voor olympisch kwalificatietoernooi met buikspierblessure

 ma 11 september 2023 13:39

Britt Herbots zal de Yellow Tigers niet kunnen helpen op het olympisch kwalificatietoernooi in Japan. De Belgische volleybalvrouwen gaan daar zonder hun sterspeelster op zoek naar een ticket richting Parijs 2024. De hoekaanvalster rekent nog steeds af met een buikspierblessure.

Haar afwezigheid tegen Turkije in de 1/8e finales van het EK was een slecht voorteken, nu moet Britt Herbots definitief afzeggen voor het olympisch kwalificatietoernooi in Japan met de Yellow Tigers.

 

De Yellow Tiger begon aan het toernooi met een lichte buikspierblessure, maar speelde wel nog de eerste vier groepswedstrijden tegen Hongarije, Slovenië, Oekraïne en Polen.

 

Tegen topland Servië kreeg ze rust, maar de scheur in haar buikspier was te groot om nog verdere risico's te nemen.

 

Zo ook op het aankomende toernooi. Vanaf komende zaterdag, 16 september, ontmoeten de Belgische volleybalvrouwen 7 toplanden met kwalificatie voor de Spelen van Parijs als inzet.

 

Openen doen ze - zonder Herbots - tegen Bulgarije, daarna volgen er wedstrijden tegen Puerto Rico, Argentinië, Peru, gastland Japan, Brazilië en Turkije.

De afwezigheid van Britt is natuurlijk een enorme aderlating. We zullen haar afwezigheid creatief en collectief moeten opvangen.

Kris Vansnick

De Spelen halen wordt dus een aartsmoeilijke opdracht. De Belgen willen vooral goed presteren tegen lager gerangschikte landen om zo punten te sprokkelen voor de wereldranking en hun positie te verbeteren.

 

Bondscoach Kris Vansnick betreurt de afwezigheid van Herbots, maar probeert positief te blijven. "De afwezigheid van Britt is natuurlijk een enorme aderlating."

 

"Tegen Turkije, de latere Europese kampioen, hebben ze bewezen dat er kwaliteit en veerkracht schuilt in onze ploeg. We zullen haar afwezigheid creatief en collectief moeten opvangen. Het biedt ook de mogelijkheid aan andere speelsters om op te staan en zich te tonen."

 

Er zijn drie kwalificatiegroepen, de top 2 kwalificeert van elke groep plaatst zich voor de Olympische Spelen. Zo blijven er na de toernooien nog 5 OS-tickets over. Deze worden verdeeld volgens de wereldrangschikking in juni 2024. Het is dan ook het doel van de Tigers om in Japan veel punten te sprokkelen.

De selectie van de Yellow Tigers:

  • Spelverdelers: Jutta Van de Vyver, Elise Van Sas, Charlotte Krenicky
  • Hoekspelers: Celine Van Gestel, Manon Stragier, Kaat Cos
  • Middenblokkers: Silke Van Avermaet, Marlies Janssens, Nathalie Lemmens, Anna Koulberg
  • Hoofdaanvaller: Pauline Martin
  • Libero's: Britt Rampelberg, Nel Demeyer, Noor Debouck

yellow tigers in olympisch kwalificatietoernooi

wedstrijden België
België Bulgarije 3-0
België Puerto Rico 1-3
België Argentinië 0-3
België Peru 3-0
Japan België 3-0
Brazilië België 3-0
Turkije België 3-0
stand in groep B
    W V sets ptn
1. Turkije 7 0 21-3 21
2. Brazilië 6 1 18-7 16
3. Japan 6 1 18-6 16
4. Puerto Rico 4 3 12-13 11
5. Argentinië 3 4 12-16 8
6. België 2 5 7-15 6
7. Bulgarije 1 6 8-18 5
8. Peru 0 7 3-21 1

De top 2 in de 3 poules plaatst zich voor de Olympische Spelen.

Gerelateerd: