Ga naar de inhoud

D-Day voor de Red Panthers: "De EK-finale was de ambitie, dan moeten ze het nu tonen"

 do 24 augustus 2023 08:05

De Belgische hockeyvrouwen hebben de groepsfase van het EK met succes doorzwommen, maar vanaf de halve finales begint het toernooi pas echt voor de Red Panthers. "Ik verwacht vanavond een superspannende match tegen Duitsland", zegt Eddy Demarez. "Maar met een begenadigde dag kan Charlotte Englebert zelfs in haar eentje winnen."

De Red Panthers hebben in de groepsfase gedaan waar vooraf op gehoopt werd. Vooral de vlotte winst tegen Spanje (5-0) was een statement.

 

De voorbije jaren was het heel vaak heel close tegen de Spaanse vrouwen, waarbij het dubbeltje dan ook nog eens meestal naar Spaanse kant viel.

Maar nu zijn de Belgen gewoon beter. Ruim beter. Dat is een verheugende vaststelling, niet alleen voor dit EK maar ook voor de Olympische Spelen.

 

De Panthers verloren tegen Nederland met 0-2. Ze hebben al beter gespeeld tegen Oranje, maar hebben wel weer getoond dat de Nederlanders niet langer zomaar op hun gemakje kunnen winnen van België.

Dat is een enorme vooruitgang voor de Panthers. Als Nederland niet toptop is en de Belgen zijn dat wel, dan kunnen ze winnen van Nederland. Vroeger was dat ondenkbaar.

Uitblinkers Englebert en Vanden Borre

Bij de Belgische uitblinkers moeten we vooral Charlotte Englebert aanwijzen. Zij is van wereldklasse en dat toonde ze ook op dit toernooi.

 

Ze heeft niet alleen 4 keer gescoord, maar elke keer ze aan de bal komt, gebeurt er iets: een versnelling, een actie, een doelpunt, ...

 

Englebert is nog altijd maar begin de 20 en gaat nu naar Den Bosch, de beste club ter wereld bij de vrouwen. Daar zal ze nog beter worden.

 

Daarnaast moeten we ook Stephanie Vanden Borre aanstippen. Verdedigend is ze top op dit toernooi. In het verleden durfde ze al eens een steekje te laten vallen door concentratieverlies in mindere matchen, maar dat blijft nu achterwege. En ze heeft ook nog een hele goeie strafcorner.

Met een begenadigde dag kan Charlotte Englebert de halve finale tegen Duitsland in haar eentje beslissen.

Eddy Demarez

België heeft de kwaliteiten om Duitsland te kloppen

In de halve finales spelen de Belgische vrouwen tegen Duitsland, dat één plaatsje hoger staat op de wereldranglijst op 4.

 

In de Pro League speelden de Panthers 2 keer gelijk tegen Duitsland, waarbij elk een keer de shoot-outs won.

Die matchen in de Pro League zijn wel geen referentie. Het zijn niet dezelfde ploegen als nu, de topteams gebruiken deze competitie om te experimenteren.

 

De Panthers moeten nu tonen dat ze Duitsland ín Duitsland kunnen kloppen. Naar mijn gevoel hebben ze daar de kwaliteiten voor. Als Englebert een begenadigde dag heeft, kan ze de match in haar eentje beslissen.

 

Duitsland maakte wel indruk, onder meer door Engeland met 5-0 te verslaan. Ze zijn dus blijkbaar in vorm. Het moet een superspannende match worden.

 

De ambitie van de Panthers was om de finale te halen op dit EK. Als ze die ambitie willen waarmaken, moeten ze dus voorbij de Duitsers.

 

Eddy Demarez

Duitsland
einde
0-1
België

red panthers op ek hockey

finale
Nederland België 3-1
match om brons
Engeland Duitsland 0-3
halve finales
Nederland Engeland 7-0
Duitsland België 0-1
wedstrijden in groep A
België Italië 6-0
Nederland Spanje 5-1
België Nederland 0-2
Spanje Italië 2-0
Nederland Italië 5-0
Spanje België 0-5
stand in groep A
    M W G V +/- ptn
1. Nederland 3 3 0 0 +11 9
2. België 3 2 0 1 +9 6
3. Spanje 3 1 0 2 -7 3
4. Italië 3 0 0 3 -13 0