Red Panthers vechten voor wat ze waard zijn, maar Nederland blijft klasse te sterk op het EK hockey

zo 20 augustus 2023 16:30
België
0-2
Nederland

Nederland blijft de angstgegner van de Red Panthers. Op het EK Hockey verweerden onze ambitieuze Belgische hockeyvrouwen zich knap tegen Oranje, maar de Nederlandse vrouwen trokken de overwinning met al hun ervaring toch over de streep. Ondanks twee strafcorners konden onze landgenoten de nul niet van het bord vegen, Nederland antwoordde met twee treffers (0-2).

Doelpunten:

26' Felice Albers: 0-1

56' Frédérique Matla: 0-2 (sc)

Efficiënt Nederland houdt België in bedwang

Na de uitstekende EK-start tegen Italië droomden de Red Panthers van een zege tegen Nederland, regerend olympisch-, wereld- en Europees kampioen.

Dat de Nederlandse vrouwen al jaren de nummer 1 van de wereld zijn, lieten ze ook in Mönchengladbach zien. Zonder de Belgen echt van het plein te spelen, had je nooit het gevoel dat de Panthers in de wedstrijd zaten.

Al in het eerst kwart moest doelvrouw D'hooghe ingrijpen op pogingen van toppers Jansen en Matla. Toch was het pas vijf minuten voor rust raak voor Oranje. Na een vlotte aanval door het midden, mikte Albers de bal kurkdroog in het hoekje.

Na de rust schakelden de Nederlandse vrouwen een versnelling hoger. De Belgen moesten naar adem happen en kwamen amper in de buurt van de cirkel. Toch moest Nederland blijven opletten met amper 1 doelpunt voorsprong.

Pas in het laatste kwart zorgde Matla voor de bevrijding voor Nederland, niet verrassend op strafcorner. Ook de Belgen kregen twee kansen op strafcorner, maar wrongen die vakkundig de nek om. Dat moet zeker beter, willen de Panthers meedoen voor toernooiwinst.

• Barbara Nelen: "Het is natuurlijk super spijtig, maar het toernooi is zeker nog niet gedaan. Verdedigend waren we heel goed, vond ik, maar aan de bal was het minder. Nu verleggen we de focus naar Spanje en dan zien we Nederland hopelijk terug in de finale."

• Raoul Ehren: "We hebben het Nederland wederom lang lastig kunnen maken. Er liggen kansen.  Verdedigend stond het goed en we gaven geen grote kansen weg. Aan de bal kan en moet het beter dan dit. Een nederlaag verandert niets aan de situatie, we willen nog altijd naar de finale."

België - Nederland

16:24

België verliest!

Het zit erop in Mönchengladbach. België leidt een logische 0-2-nederlaag tegen de topfavorieten uit Nederland. De Panthers kregen amper kansen en wrongen twee strafcorners de nek om. Dan kan je niet winnen...

16:23

Jansen niet voorbij D'hooghe

Ook de tweede poging van Jansen gaat niet in doel. D'hooghe redt uitstekend met haar rechterarm.

16:22

Penalty corner

Jansen wordt gezocht en gevonden, maar Struijk pakt met haar voet. Nieuwe strafcorner voor Nederland.

16:21

Strafcorner voor Nederland

Nederland krijgt nog een strafcorner voor gevaarlijk spel van Blockmans in de cirkel. De video referral wordt gevraagd, maar de wedstrijdleiding blijft bij de beslissing.

16:20

Groene kaart

Op iets meer dan twee minuten van het einde krijgt Vandermeiren nog een groene kaart voor een stevige fout op het middenveld. België even met z'n tienen.

16:17

Wedstrijd gespeeld?

Via Struijk gaat het schot van Matla in doel. D'hooghe had geen schijn van een kans.

16:16

4e strafcorner

Voor de tweede keer in deze wedstrijd raakt Brasseur de bal met de voet in de cirkel. De Italiaanse scheidsrechter zag er eerst geen graten in, maar zijn collega aan de overkant kent Nederland toch een vierde strafcorner toe.

16:16
16:15

De klok geeft nog 5'00" aan. Hebben de Panthers nog een slotoffensief in hun energietank zitten?

16:14

Rasir mikt over

België is nog eens gevaarlijk op de counter. Rasir haalt uit met haar backhand, maar haar vizier staat niet goed afgesteld.

16:12

Oranje gaat nu vol voor de 0-2. Aalbers plukt een hoge bal prachtig uit de lucht en zet meteen voor. Puvrez raakt voor doel nog met haar voet, maar dat mist de wedstrijdleiding. België ontsnapt aan een strafcorner.

16:10

Nelen niet niet

Daar zijn de Belgen eindelijk nog eens. Nelen twijfelt te lang in de cirkel en haalt niet uit. Haar voorzet is goed, maar een teamgenote vindt ze er niet mee.

16:10

Vijf minuten ver in het vierde kwart en de achterstand is nog altijd maar één doelpunt. Het is wel al even geleden dat de Panthers in de buurt van de Nederlandse doelvrouw kwamen.

16:08

Nederland is video referral kwijt

In de cirkel komt Fokke tot een schot. De bal wijkt af op de stick van Blockmans en niet op haar voet. Bij Nederland willen ze een strafcorner en dus verspillen ze hun video referral.

16:02

Einde Q3: 0-1

In het derde kwart is niet gescoord. België trekt met een achterstand van amper 1 doelpunt naar het slotkwart. Een gelijkspel behoort zeker tot de mogelijkheden voor de Panthers.