Ga naar de inhoud
""
White opent vroeg de score tegen Duitsland.

Red Panthers winnen thriller tegen Duitsland en spelen finale op EK hockey

 do 24 augustus 2023 21:21
Duitsland
einde
0-1
België

België-Nederland wordt zaterdag de finale op het EK hockey bij de vrouwen. In de halve finales rekenden de Red Panthers met gastland Duitsland af dankzij een vroege goal van White. Daarna overleefden de Belgen een bloedstollend slot.

Goal:

  • 2' White 0-1
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Red Panthers verdedigen met succes vroege voorsprong

Beter konden de Red Panthers niet beginnen aan hun halve finale tegen Duitsland. Emily White werkte hard en secuur af na een splijtende pass van Alix Gerniers: 0-1 en het stadion werd stil.

 

Ook na die droomstart bleven de Red Panthers de betere ploeg. Duitsland kon de organisatie van de jonge Belgische ploeg niet ontmantelen en de Panthers prikten op snelheid tegen. De Duitse doelvrouw moest schoten van Nelen, Rasir en White onschadelijk maken.

 

Enkel bij een trio Duitse penalty corners werd het warm voor het Belgische doel. De Belgen ontsnapten aan de gelijkmaker toen Stapenhorst de bal onbegrijpelijk naast duwde. Misschien was ze even verrast, omdat de bal afweek op de voet van Vanden Borre.


Na de rust voerde Duitsland de druk stelselmatig op en kwamen de Red Panthers goed weg. Stapenhorst - weer zij - schudde een knappe dribbel en dito schot uit haar stick, maar haar poging strandde op de paal.


In het laatste quarter was het overleven voor België, dat niet meer uit de Duitse omknelling kwam. De steriele Duitse druk leverde wel hete standjes, maar geen uitgespeelde kansen op.

 

Na het eindsignaal probeerde Duitsland nog verhaal te halen bij de videoref, maar die gaf nul op het rekest. Tranen bij Duitsland, gejuich bij de Red Panthers: na 2017 staat België opnieuw in de EK-finale. Daarin wacht zaterdag het onvermijdelijke Nederland.

  • Doelpuntenmaker Emily White: "Ik denk dat we ons geen beter scenario hadden kunnen wensen met die vroege goal. Geen stress? Ik had veel stress, maar ik kan dat goed verbergen en na de openingsgoal was alle stress weg. Ik ben heel trots op wat het team gepresteerd heeft. Ik had in het begin van het jaar nooit gedacht dat ik hier zou staan, maar iedereen in het team geeft me veel vertrouwen."
  • Alix Gerniers: "Dit is ongezien, ik ben zo trots op onze groep. Ik vind dat we hier op het EK telkens fantastisch beginnen aan onze wedstrijden. We zijn wel vergeten om te blijven aanvallen en omdat het 1-0 blijft, weet je dat Duitsland zal blijven komen. Maar we hebben keihard verdedigd. Ik ben nog niet bezig met de finale. Nu moeten we even genieten en vanaf morgen gaan we video's bekijken. Niets moet, alles mag in de finale. Het kleine België heeft sowieso al een medaille. We zijn aan het groeien en stappen aan het zetten en dat is mooi om te zien."

red panthers op ek hockey

finale
Nederland België 3-1
match om brons
Engeland Duitsland 0-3
halve finales
Nederland Engeland 7-0
Duitsland België 0-1
wedstrijden in groep A
België Italië 6-0
Nederland Spanje 5-1
België Nederland 0-2
Spanje Italië 2-0
Nederland Italië 5-0
Spanje België 0-5
stand in groep A
    M W G V +/- ptn
1. Nederland 3 3 0 0 +11 9
2. België 3 2 0 1 +9 6
3. Spanje 3 1 0 2 -7 3
4. Italië 3 0 0 3 -13 0

"Het kleine België heeft sowieso al een medaille"

Duitsland - België

21:20

België wint!

De videoref ziet er geen gevaarlijk spel in en dus mogen de Red Panthers opnieuw juichen. Net als in 2017 schakelt België Duitsland uit op weg naar de EK-finale, daarin wacht zaterdag Nederland.

21:18

Het eindsignaal klinkt en de Red Panthers beginnen te juichen na een laatste redding van Sotgiu. De Duitsers vragen de videoref aan voor gevaarlijk spel in de cirkel.

21:18

Duitsland verliest de bal en de klok tikt genadeloos voort. Nog een halve minuut volhouden voor de Red Panthers.

21:18

België kan uitbreken, maar de weg naar doel wordt versperd. Vandermeiren kan wel een half minuutje winnen.

21:17

Nog 2 minuten, het is pompen of verzuipen voor België.

21:16

De Duitse aanvalsgolven blijven komen, nu pakt Vanden Borre uit met een perfect getimede tackle. Het is aftellen.

21:16

Het wordt nu heel warm voor het Belgische doel, maar Struijk houdt het hoofd koel en verdedigt uit via een Duitse voet.

21:15

Duitse doelvrouw eruit

Duitsland speelt alles of niet. De Duitse coach haalt doelvrouw Sonntag naar de kant voor een extra veldspeelster. 

21:13

Nog 5 minuten. België kreunt onder de Duitse druk, maar houdt voorlopig het centrum potdicht en Duitsland vindt de opening niet.

21:11

Oruz haalt de achterlijn en kan ook voorzetten, maar Nolte maait gelukkig over de bal bij haar schot. Het worden nog 6 lange minuten voor de Red Panthers.

21:10

De voorsprong verdedigen heeft al veel krachten gekost bij België. De acties van de Red Panthers zijn net iets minder scherp en snedig dan in de eerste helft.

21:09

Belis stopt Stapenhorst af en kan een Belgische tegenaanval op gang brengen. Dat levert even Belgisch balbezit op. Oef.

21:06

De Red Panthers moeten even naar adem happen in het begin van het laatste quarter. Duitsland dicteert de wet en dwingt - in tegenstelling tot voordien - ook kansen af. Dit wordt spannend.

21:05

Sotgiu staat pal

Duitsland heeft het tempo wat opgeschroefd en komt opnieuw piepen. Sotgiu moet een schot onschadelijk maken en doet dat ook. De Duitse druk groeit.

21:04

Paal houdt Red Panthers recht

Weergaloze actie van Stapenhorst, maar haar harde uithaal spat uiteen op de paal. Hier komen de Red Panthers wel heel goed weg.

21:03

In het vierde quarter zullen de Red Panthers het balverlies moeten beperken en Stapenhorst in de gaten moeten houden. Zij is de vrouw met de ideeën bij Duitsland.

21:02

Einde derde quarter: 0-1

De Red Panthers komen ook het derde quarter door zonder kleerscheuren. Nog 1 quarter overleven zonder tegengoal en België staat in de finale.

20:58

Grappig beeld: bij een vrije bal voor België duurt het wat te lang voor Nolte. De Duitse gaat aan de haal met de bal en probeert zo duidelijk te maken dat België tijd rekt.