Ga naar de inhoud

UCI: "Favoritisme? Neen, we doen het voor de mountainbikesport"

 vr 11 augustus 2023 16:00
Mathieu van der Poel en Tom Pidcock
"Mathieu van der Poel en Tom Pidcock zijn een grote meerwaarde voor het mountainbiken."

Bij de Internationale Wielerunie UCI zijn ze verwonderd over de commotie ronde de startplaatsen op het WK mountainbiken. "We doen dit voor de toekomst van de mountainbikesport. En die is beter met vedetten", vertelt Peter Van den Abeele, directeur sport bij de UCI.

Dankzij hun prestaties op de weg mogen Tom Pidcock en Mathieu van der Poel morgen postvatten tussen startplaats 33 en 40.

 

"Er bestaat een regel voor de Wereldbekermanches. Daarin staat dat bepaalde renners met een hoge ranking in een andere UCI-ranglijst een bevoorrechte positie krijgen", duidt Peter Van Den Abeele.


"Die regel bestaat ook in de Wereldbeker veldrijden. Het zijn de enige disciplines waar de startorde bepaald wordt door de UCI-ranking."

 

"Voor het mountainbiken hebben we die regel verlengd. We hebben die doorgeschoven van de Wereldbeker naar het wereldkampioenschap."

Een mountainbikewedstrijd met Pidcock of Van der Poel is van een ander kaliber dan een mountainbikewedstrijd zonder die twee.

Peter Van Den Abeele

De nieuwe regel - of verlenging van de regel - speelt in de kaart van olympisch kampioen Tom Pidcock en kersvers wereldkampioen op de weg Mathieu van der Poel. Zij hebben dit seizoen geen of niet veel mountainbikewedstrijden gereden.

 

"Favoritisme zou ik het niet noemen. Het gaat om de meerwaarde van de sport", stelt Peter Van den Abeele.


"Een mountainbikewedstrijd met Pidcock of Van der Poel is van een ander kaliber dan een mountainbikewedstrijd zonder die twee."


"Stel: Nino Schurter verovert deze keer de regenboogtrui in het bijzijn van Tom Pidcock en Mathieu van der Poel. Dat is toch belangrijk voor hem?"

"Enorme lead-out naar voren"

De UCI heeft de beslissing ook genomen voor de toekomst van het mountainbiken.

 

"Weet dat we moeten vechten om de wedstrijd op het olympisch programma van Los Angeles 2028 te houden", vertelt Peter Van Den Abeele.

 

"In Tokio hadden we goede mediacijfers. Daar stonden Pidcock en Van der Poel allebei aan de start. Daarom vind ik het opportuun om de sport te helpen, want de sport is beter met vedetten."


Ook voor de renners die een rij achteruit moeten, heeft Van den Abeele een boodschap: "Jullie krijgen een ideale lead-out om mee op te schuiven tot voorin de wedstrijd."

 

"En als je echt handig bent, schuif je sowieso op. Hier in Schotland zijn voldoende mogelijkheden voor handen om op te schuiven", geeft de voormalige Belgische kampioen mee.

Gerelateerd: