Bondscoaches en MTB-toppers in koor over UCI-rel: "Ontgoocheld over denigrerende manier waarop"

 vr 11 augustus 2023 20:20
Filip Meirhaeghe
Voormalig olympiër Filip Meirhaeghe is de bondscoach van de Belgische mountainbikers.

De startposities op het WK mountainbike blijven de gemoederen beroeren binnen het wereldje. "Ik ben ook fan van Pidcock en Van der Poel", zegt bondscoach Filip Meirhaeghe, "maar dit is niet fair ten opzichte van andere renners". Heel wat toppers uitten ondertussen hun ongenoegen in een open brief.

Toprenners Tom Pidcock en Mathieu van der Poel mogen morgen enkele rijen opschuiven voor de start van het WK mountainbike in Schotland. Dat hebben ze te danken aan een recente reglementswijziging, ten gunste van wegwielrenners.

 

In het mountainbikewereldje is lang niet iedereen het daar mee eens. "Je verandert geen reglement tijdens het WK", stelt Filip Meirhaeghe.

 

De Belgische bondscoach is niet de enige die er zo over denkt. Meirhaeghe: "Neen, we gaan die boodschap met z'n allen overbrengen aan de Internationale Wielerunie UCI, ook de coaches van toplanden zoals Zwitserland, Duitsland en Spanje."

 

"Het is niet fair ten opzichte van andere deelnemers", gaat hij voort. "Zij reizen soms de hele wereld af om UCI-punten te sprokkelen voor een gunstige startpositie."

 

"En het is ook niet fair tegenover Pidcock, die de moeite deed om een Wereldbeker te rijden. Hij koerste - en won - in Nove Mesto om degelijk te kunnen starten op het WK."

 

"Nu zegt de UCI: "Dat hoefde je allemaal niet te doen.""

Het is niet fair ten opzichte van andere renners. En het is niet fair ten opzichte van Tom Pidcock, die de moeite deed om een Wereldbekermanche te rijden.

Filip Meirhaeghe

"Let op, ik ben ook fan van Tom Pidcock en Mathieu van der Poel", gaat Filip Meirhaeghe voort.

 

"Zij brengen veel media mee naar het mountainbiken, maar dat mag niet het criterium zijn voor een gunstige startpositie."

 

"Het sportieve moet primeren."

Ook toppers uiten ongenoegen in open brief

In een open brief aan de Internationale Wielerunie UCI hebben ook enkele toppers in het mountainbike hun ongenoegen geuit over de "voorkeursbehandeling" die Mathieu van der Poel zaterdag krijgt bij het wereldkampioenschap cross-country.

 

"We zijn daar bijzonder ontgoocheld over en gefrustreerd door", klinkt het bij Nino Schurter en co. "Het is wedstrijdvervalsing en ook de kwalificatie voor de Olympische Spelen wordt op deze manier vervalst."

 

"Op zich vinden we het fantastisch dat we grote namen uit andere disciplines in ons midden kunnen verwelkomen en we kijken ernaar uit om ons met hen te meten,  maar we zijn er helemaal niet te spreken over de denigrerende manier waarop de UCI onze sport behandelt door op de vooravond van het kampioenschap nog snel de regels te veranderen."

 

"Op dit ogenblik is het voor ons niet de vraag of het eerlijk of gerechtvaardigd is dat de toppers uit andere disciplines een betere startpositie krijgen. Daar kan later over gediscussieerd worden."

 

"Het grote probleem is het tijdstip waarop de UCI beslist de regels aan te passen.Voor heel wat renners en teams die de quota willen halen om zich voor de Spelen te plaatsen, zijn de consequenties enorm."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Belgische mannen in vorm, twijfels rond Detilleux na val

Morgen om 17.30 uur staat het WK voor mannen op het programma. België komt met 2 top 10-renners aan de start: Pierre de Froidmont en Jens Schuermans.

 

"Ze zijn in vorm en rijden goed", weet Filip Meirhaeghe. "Hopelijk kunnen ze ook allebei strijden voor een top 10-plaats op het WK. Met wat meeval zit er zelfs een top 5-plaats in."

 

Rond de middag is het aan de vrouwen in Schotland. Daar zit de Belgische ploeg met een probleem.

 

"Emeline Detilleux is gevallen op haar handen", geeft Meirhaeghe mee. "Ze heeft gelukkig niks gebroken, maar vanochtend moest ik haar helpen met het ontbijt. Ze kan haar handen moeilijk bewegen."

 

"Morgenochtend hakken we de knoop door of ze het WK rijdt, want je moet wel je stuur kunnen vasthouden."

 

"Als dat niet lukt, concentreren we ons op de komende Wereldbekers. Die zijn ook van groot belang met het oog op de Olympische Spelen."

Emeline Detilleux
Emeline Detilleux is gevallen en kan haar handen moeilijk bewegen.
Gerelateerd: