Ga naar de inhoud

Olympisch kampioen Tom Pidcock troeft iedereen af en is nu ook wereldkampioen mountainbike

 za 12 augustus 2023 17:52
Pidcock wint zijn eerste wereldtitel in het mountainbiken.
Pidcock wint zijn eerste wereldtitel in het mountainbiken.

Tom Pidcock heeft de juiste keuze gemaakt. De Brit liet de WK-wegrit liggen en heeft voor de eerste keer het WK mountainbike gewonnen. Hij hield Samuel Gaze en Nino Schurter af. Mathieu van der Poel kwam in de openingsfase ten val. Jens Schuermans eindigde als beste Belg op plaats 15.

Na amper twee minuten werd al het tumult rond Mathieu van der Poel en zijn startplaats al tenietgedaan.


In een van de eerste bochten schoof de Nederlander meteen onderuit. Deze keer geen heroïsche renaissance zoals tijdens de wegrit. Met een bebloede knie en een verslagen blik draaide de Nederlander uit. 


De flashbacks flitsten zichtbaar door zijn hoofd. 


Net zoals op de Spelen - u weet wel: na het incident met het plankje -, was zijn kampioenschap op de mountainbike al gedaan voor het eigenlijk begonnen was. Een dramatische exit met het oog op zijn kwalificatie voor Parijs 2024. Een anticlimax voor dit WK.

Maar goed, the show must go on


In al het tumult rond Van der Poel had er zich ondertussen al een stevige kopgroep gevormd. Titelverdediger Nino Schurter kreeg er onder anderen het gezelschap van onze landgenoot De Froidmont, die als leider de eerste bocht had genomen en zijn inspanning feilloos leek door te zetten.


Tom Pidcock kende een minder goede start. Maar de Britse alleskunner doemde na een jacht van drie ronden toch opeens op vanuit de achtergrond. Hét signaal voor Schurter om de wedstrijd te dynamiteren.

 

De Zwitser gunde zijn Britse collega geen adempauze en probeerde hem met een ferme tussenversnelling al meteen onder druk te zetten. Tevergeefs voor de Zwitser: iedereen moest lossen, ook De Froidmont kreeg een ferme chasse patate te verwerken, alleen Pidcock bleef gezwind in zijn zog zitten.


Een teken aan de wand. Want niet veel later draaide de alleskunner van Ineos de rollen om. Met succes. Met een verschroeiende versnelling dwong Pidcock zijn Zwitserse collega ultiem op de knieën.


Geen elfde voor Schurter, die een beresterke Samuel Gaze - de kersverse wereldkampioen shorttrack - ook nog voor zich moest dulden. Wel de eerste voor Tom Pidcock, die vandaag met overmacht de betere was. 

 

Tr info: Onze landgenoten Jens Schuermans en Pierre De Froidmont kwamen uiteindelijk als 15e en 46e binnen. Peter Sagan eindigde bij zijn debuut als 63e.

De Froidmont: "Triest dat dat vandaag niet gelukt is"

"Een moeilijke dag vandaag, ik had helaas niet de benen die ik wou", vertelde Pierre de Froidmont na afloop.

 

"Ik mocht vertrekken op de eerste rij en ik wou ook goed starten om niet in het gedrang te zitten en opstoppingen te vermijden. In die eerste ronden voel je je ook goed en lukt het wel om mee te gaan met de besten."

 

Maar plots stond de man met de hamer klaar voor onze landgenoot. "Als je voelt dat je geen energie genoeg hebt, dan wordt het zwaar. Iedereen wil het goed doen op het WK, dat is het grote doel. Ik ben een beetje triest dat dat vandaag niet gelukt is."

 

"Na die eerste ronden heb ik een tik gekregen en daar heb ik me niet van kunnen herstellen. Het was een gevecht met mezelf om de finish te halen."

 

"Er moet iets misgelopen zijn in mijn voorbereiding. Ik heb niet gedaan wat ik had moeten doen volgens mij en dat heb ik helaas cash betaald vandaag."

Schuermans: "Kreeg krampen op het einde"

Ook Jens Schuermans kende een terugval op het einde van de rit en miste zo een top 10-plaats. "Dat is jammer. Ik had op het einde inderdaad nog zicht op plaats zeven en had nog redelijke benen, maar ik strandde toch als laatste van ons groepje."


"Waarom? Ik kreeg krampen en moest echt mijn best doen om de race dan nog te finishen. Het was echt loodzwaar. Ik miste vandaag die laatste versnelling. Zonde. Want alles ligt zeer dicht bij elkaar."

 

Toch heeft onze landgenoot genoten van vandaag. "Het is een lastige, maar o zo mooie sport. Ook het publiek was top vandaag. Wat een sfeer. Zeker omdat thuisrijder Tom Pidcock hier wint, natuurlijk."

 

De komende weken concentreren de Belgische mountainbikers weer op de Wereldbeker. Die neemt brengt hen in Andorra (Pal Arinsal), Frankrijk (Haute-Savoie), Canada (Mont-Sainte-Anne) en de Verenigde Staten (Snowshoe).

Gerelateerd:

WK mountainbike: mannen

17:51

Tom Pidcock heeft zijn regenboogtrui beet

17:50

Pidcock is wereldkampioen!

Na een wereldtitel in het veld, pakt Tom Pidcock ook een wereldtitel in het mountainbike. Geen elfde dus voor Schurter, die een beresterke Samuel Gaze - de kersverse wereldkampioen shorttrack - ook nog voor zich moest dulden. Wel de eerste voor Tom Pidcock, die vandaag met overmacht de betere was.

17:46

Samuel Gaze komt nog gevaarlijk dicht, maar Pidcock lijkt alles onder controle te hebben. De Nieuw-Zeelander zet zijn bloedvorm zo wel nog eens in de verf. Hij begon een rijtje achter de nakende wereldkampioen.

17:42

Pidcock gaat even uit het klikpedaal

17:41

De ereronde voor Pidcock is begonnen. De Brit heeft bijna een halve minuut voorsprong en moet gewoon rechtblijven. Voor het zilver zal het gaan tussen Gaze en Schurter.

17:38

Pidock is ribbedebie. Dat voelt ook Schurter, die zowaar achter zich moet kijken. Want Samuel Gaze en Victor Koretzky komen bij de Zwitser aansluiten. Beiden speelden eerder deze week al een prominente rol in het shorttrack.

17:30

Pidcock gaat alleen op zoek naar de wereldtitel

17:29

Een ontketende Tom Pidcock lost Schurter. Doet hij hier een gooi naar zijn eerste wereldtitel? Het lijkt de Brit alleszins vleugels te geven.

17:27

Versnelling Pidcock

Het is menens voor Tom Pidcock. De Britse alleskunner zet zijn versnelling voort in de afdaling en zet Schurter zo stevig onder druk. De Zwitser moet even alle zeilen bijzetten om het wiel te houden.

17:24

Eerste prikje van Tom Pidcock

17:23

Een duel tussen Pidcock en Schurter is in de maak. Hatherley moet passen na een prikje van Pidcock en moet zo de rol voorin lossen. Ook Schurter schreeuwde even om zijn moeder, maar nestelt zich toch opnieuw in het wiel van de olympische kampioen.

17:21

Tom Pidcock komt voor het eerst op de kop van de koers. Echt versnellen doet de Brit niet. Hij houdt het tempo strak en probeert zijn tegenstanders technisch onder druk te zetten. De medailles zullen verdeeld worden onder het koptrio.

17:18

Bekijk het interview met Mathieu van der Poel na zijn val

17:17

Ik ben op dezelfde heup gevallen als de wegrit. Daarom kon ik niet verder.

Mathieu van der Poel
17:15

De terugval van De Froidmont is niet zomaar weg te zetten als vermoeidheid. Onze landgenoot zou gevallen zijn en moest zo de rol lossen bij Pidcock en co. Kan de Belg zijn vrije val nog een halt toeroepen?

17:08

Tom Pidcock moest enkele keren een gaatje dichten en schuift daarom op naar de tweede plek. Hij kleeft in het wiel van Schurter. Wachtend om zelf een aanval te plaatsen?

17:06

Toen waren ze nog met 3

Jordan Sarrou moet de koplopers uitzwaaien. De Fransman wordt voorbijgesneld door Tom Pidcock, die nu samen met Schurter en een verrassend sterke Hatherly op de kop van de koers rijdt.