Ga naar de inhoud

Ook Tom Pidcock werd wereldkampioen op gehavende fiets: "Ik twijfelde om af te stappen"

 za 12 augustus 2023 19:13
Ondanks alles mocht Pidcock glunderen met goud.

"Wat Van der Poel kan, kan ik ook" moet Tom Pidcock gedacht hebben: met materiaalproblemen wereldkampioen worden. De Nederlander won de wegrit na zijn valpartij met een kapotte schoen en een gehavende fiets, en ook Pidcock reed zich naar eigen zeggen in de regenboogtrui met kapot materiaal. "Ik dacht dat mijn race elk moment gedaan zou kunnen zijn", zuchtte hij na de finish.

Wat moet er door het hoofd gegaan zijn van Tom Pidcock in de laatste ronden van zijn regenboogrush?

 

 

Zeker wanneer bleek dat de Britse alleskunner in het slot zowaar rond aan het rijden was met een versnellingsapparaat dat amper werkte. Geen tijd voor een ererondje dus, wel een koorddans met het lot.

 

"Zodra ik aanviel, voelde ik dat mijn versnellingen achteraan loszaten", vertelde de Britse alleskunner na zijn rush naar de regenboog. "Het wiebelde naar alle kanten. Ik wist toen niet goed of ik moest stoppen, of toch maar door moest zetten."


"Toen dacht ik echt dat mijn race elk moment gedaan zou kunnen zijn. Ik kon ook gewoon niet meer alles geven, omdat ik niet te veel druk wilde zetten op mijn apparatuur. De laatste rondjes waren een echte zenuwslag voor mij."

De sfeer was een beetje zoals tijdens de crossen in België.

Tom Pidcock

"Het is dan ook een grote ontlading voor mij", zuchtte een emotionele Pidcock na zijn rush naar de regenboogtrui.

 

"Ik had hier alles op ingezet, zelfs de wegrit liet ik links liggen. Enkel winnen was goed genoeg vandaag."


En zo geschiedde Pidcock mocht voor eigen publiek de vlag laten wapperen. "Man, de fans waren geweldig", glunderde hij. "De sfeer was een beetje zoals tijdens de crossen in België."

Pidcock kon alle steun alvast goed gebruiken, want de Brit moest door het verschroeiende tempo in de beginfase een langgerekte inhaalrace afwerken.

 

"Ik maakte het niet hard, hoor", lachte de Brit na afloop wanneer de reporter vroeg naar de extreme snelheden tijdens de race.


"Maar de eerste vijf ronden waren inderdaad heel snel. Dat maakte het moeilijk om terug te keren van waar ik kwam. Maar na vorig jaar wist ik al dat er op een WK gewoon op een ander niveau gereden wordt."

Gerelateerd: