Ga naar de inhoud

Wat zijn de grote blokken op het BK? En wat is de invloed van de opleidingsploegen?

 vr 23 juni 2023 08:55
Lotto-Dstny
Lotto-Dstny is nipt het grootste blok zaterdag.

Zelden zijn de machtsverhoudingen tussen de verschillende ploegen zo scheefgetrokken als op het BK wielrennen. Ook dit jaar zijn er weer enkele grote blokken, al lijkt de verdeling eerlijker dan ooit. Dat komt voor een deel door de opkomst van de 'development teams', de opleidingsploegen.

Traditioneel zijn Lotto en Sport Vlaanderen - hun ploegnamen kunnen verschillen - de hofleveranciers tijdens het BK wielrennen bij de mannen. Maar de laatste jaren zijn er kapers op de kust. Dat valt mede te verklaren door het fenomeen van de opleidingsploegen, waarin vaak niet alleen beloften zitten.

Zo zullen zondag volgens de meest recente startlijst 17 renners van Lotto-Dstny aan de start staan. Alleen wordt dat aantal dankzij development-rijder Axel De Lie, de broer van Arnaud, in realiteit opgetrokken naar 18.

Hiermee houdt Lotto-Dstny nipt Alpecin-Deceuninck af. De ploeg van de broers Roodhooft heeft op papier 12 renners die onder de vlag van Alpecin-Deceuninck zullen rijden, maar dankzij hun development-team komen daar 4 renners bij, onder wie de sterke Timo Kielich.

Helemaal ingewikkeld wordt het als we naar de Bingoal-teams kijken. De 13 renners van het 'hoofdteam' worden aangevuld met 2 renners van de opleidingsploeg. Maar Bingoal is ook cosponsor van de Pauwels Sauzen-crossploeg (met Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout). Komen ze dan plots aan 18 stuks?

In dat laatste geval mogen de 4 renners van Trek-Segafredo (Thibau Nys, Jasper Stuyven, Edward Theuns en Otto Vergaerde) misschien ook wat hand-en-spandiensten verwachten van de Baloise Trek Lions. Of neigen zij toch eerder naar Flanders-Baloise?

 

Wat in ieder geval opvalt, is dat er - onder meer door de opleidingsteams - een beter evenwicht is tussen de blokken. Flanders-Baloise komt aan 15 deelnemers, Tarteletto-Isorex heeft er 14, en Intermarché-Circus-Wanty (13) en Soudal-Quick Step (12) hinken niet eens zo ver achterop. Zorgt die uitgebalanceerde verdeling ook voor een spannende strijd?

De grote blokken voor het BK wielrennen

    hoofdploeg opleidingsploeg totaal
1. Lotto-Dstny 17 1 18
2. Alpecin-Deceuninck 12 4 16
3. Bingoal-WB 13 2 15
4. Flanders-Baloise 15 - 15
5. Tarteletto-Isorex 14 - 14
6. Intermarché-Circus-Wanty 11 2 13
7. Soudal-Quick Step 11 1 12

En bij de vrouwen?

Ook bij de vrouwen kunnen 2 ploegen op een extra steuntje rekenen van hun development team. Fenix-Deceuninck kan zo 5 en 3 rensters bij elkaar optellen, terwijl AG Insurance aan 9 stuks komt.

Die zullen ze misschien nodig hebben om het monsterblok van KDM-Pack Cycling Team te kunnen trotseren. Zij brengen maar liefst 23 rensters aan de start.

Lotte Kopecky zal zich met die strijd tussen de machtsblokken wellicht niet bezighouden. Zij moet het als enige Belgische bij SD Worx in haar eentje zien te rooien.