Ga naar de inhoud

Renaat en José analyseren BK tijdrijden: "Val was Evenepoels eigen fout, Van Aert oogde scherp"

 do 22 juni 2023 20:49

Het BK tijdrijden leverde met Lotte Kopecky en Wout van Aert twee klassieke winnaars op, maar een spannende strijd werd het zowel bij de vrouwen als de mannen helaas niet. Commentatoren Renaat Schotte en José De Cauwer leggen het BK in Herzele neer.

Renaat Schotte: "Laat ons beginnen bij de vrouwen, José. Lotte Kopecky viel, maar de voorsprong was wel zó groot dat ze nog twee keer had kunnen vallen en toch nog winnen."

José De Cauwer: "Het is ergens logisch. Lotte Kopecky is wereldtop, terwijl nummer twee Feebe Joris eigenlijk nog een belofte is. Ze is goed, maar er is nog werk aan. Kopecky steekt er in België duidelijk bovenuit. Dat is geen verrassing."

Renaat: "Een belangrijke zege ook met het oog op het WK in Glasgow, haar hoofddoel deze zomer?"

José:
 "Ik denk het wel. België een wereldkampioen bij de vrouwen, dat zou helemaal de max zijn. En het kan."

"Val was een stuurfout van Evenepoel"

Renaat: "Het verhaal bij de mannen was eigenlijk na 3 minuten al geschreven, na de val van Remco Evenepoel. Toch een serieuze anticlimax. Niet alleen Evenepoel moest zich herpakken, maar wij ook. Van een duel met Wout van Aert is nooit sprake geweest."

José: " Remco Evenepoel was na die val uiteraard even zijn tel kwijt en kwam daarna bijna weer in de problemen. Je zag hem met zijn armen een soort "foert"-beweging maken, maar hij heeft zichzelf toch teruggevonden en is blijven strijden. Wel niet voldoende om nog het podium te halen."

 

Renaat: "Evenepoel is iemand die zijn tijdritten minutieus voorbereidt. Hoe is het dan mogelijk dat hem - zelfs op een nat parcours - zoiets overkomt? Stond hij te hevig, is het een stuurfout of toch brute pech?"

 

José: "Dit was absoluut een stuurfout. Eigen fout, vind ik. Te hevig staan, dat zou toch niet mogen. Dit is niet zijn eerste tijdrit, hij is een specialist. De weersomstandigheden waren natuurlijk verraderlijk. We hebben er veel zien vallen, vooral dan bij de vrouwen."

"Hij had er wel duidelijk keihard naartoe gewerkt. Maar na 2 kilometer was het al voorbij. Ik kan me voorstellen dat je dan enorm teleurgesteld bent."

 

Renaat: "Hij toont toch mentale weerbaarheid en strandt uiteindelijk nog op een paar seconden van het podium."

 

José: "Van het podium wel, maar hij maakte in het tweede deel ook geen tijd meer goed. We hoorden van Van Aert dat hij dan al niet meer voluit ging, geen risico's meer nam, om een val te vermijden. We zullen nooit weten waar Evenepoel écht geëindigd zou zijn."

"Segaert zal er op termijn een driestrijd van maken"

Renaat: "Wat mogen we afleiden uit de prestatie van Wout van Aert? Hoe hij na een paar rustdagen na Zwitserland rondreed, was toch indrukwekkend."

 

José: " Wout van Aert oogde heel scherp. Hij gaf nadien toe dat hij na een Ronde van Zwitserland waarin héél veel gebeurd is die paar dagen rust nodig had. Rust nodig om weer wielrenner te willen zijn. Dan moet je je opnieuw opladen. Je zag op de stroken dat hij vol kón rijden, hij ook vol doorging. Na de streep zag je ook dat hij diep gegaan is. Alles uit de kast."

 

Renaat: "Van Aert wordt ooit de eerste viervoudige kampioen tijdrijden van België?"

 

José: "Hij heeft nog tijd, hé. Maar met Remco kan er natuurlijk wel een rem op komen. Maar als Evenepoel volgend jaar de Tour rijdt, zal hij zich misschien daar op focussen. We weten het niet."

 

Renaat: "Er is ook iemand als Alec Segaert op komst. Wat doen we daar mee? In zijn allereerste tijdrit bij de profs meteen zilver. Gaat hij er op termijn een driestrijd van maken in België tegen de klok?"

 

José: "Ik denk het wel. 20 jaar! Hij geeft minder dan een minuut prijs op Van Aert en er is 8 jaar verschil. Alec Segaert maakt echt werk van dat tijdrijden en hij heeft ook een geweldige sérieux. Het is geen speelvogel. De langste tijdrit uit zijn carrière ook en toch zo nog eindigen. Zeker een man voor de toekomst."

Gerelateerd: