Spring naar de inhoud

Universitaire studie: "Toprenners in grote rondes worden steeds magerder"

Universitaire studie: "Toprenners in grote rondes worden steeds magerder"
 wo 3 mei 2023 12:57
" "
Het podium van de laatste grote ronde: Ayuso (l), Evenepoel (m) en Mas (r) in de Vuelta 2022.

Drie dagen voor de start van de Ronde van Italië blijkt uit een studie van de universiteit van de Zwitserse hoofdstad Bern dat toprenners in grote rondes steeds magerder worden. De onderzoekers pleiten bij de wielerbond UCI voor proactieve maatregelen om de atleten te beschermen.

Voor de studie onderzochten de wetenschappers lengte- en gewichtsgegevens van renners die tussen 1992 en 2022 in de top 5 van een grote ronde (Giro, Tour, Vuelta) eindigden.

Zo berekenden ze de Body Mass Index (BMI) van 156 renners, met in totaal 445 BMI-waarden. Daaruit bleek dat er de voorbije 3 decennia een daling van het BMI was van 22,12 naar 20,13.

Volgens onderzoeker Alexander Smith is een BMI van 20,13 op zich "niet ongezond of indicatief voor eventuele toekomstige gezondheidsproblemen". Maar het baart wel zorgen, benadrukt hij.

"Zeker als je kijkt naar andere studies en bevindingen waar gewichtsgerelateerde problemen reeds aan bod kwamen en het feit dat enkele renners deze problematiek eerder al ter sprake brachten", legt hij uit.

Een BMI van 20,13 is op zich niet ongezond of indicatief voor toekomstige gezondheidproblemen. Maar deze dalende trend in het BMI kan toch gevolgen hebben voor de renners en toezichthouders.

Onderzoeker Alexander Smith

"Deze dalende trend in het BMI kan gevolgen hebben voor de renners en toezichthouders. Omdat prestatiedruk kan leiden tot schadelijk gedrag, met mogelijk negatieve consequenties voor de gezondheid van de renners, zowel op de korte als de lange termijn."

Gewichtsproblemen zijn bekend in de wielersport. Onder meer ex-Tour-winnaar Geraint Thomas en voormalig wereldkampioen tijdrijden Rohan Dennis getuigden in interviews openhartig over de gevaren van te veel afvallen en hoe ze daarna met de gevolgen daarvan worstelden.

In andere sporten, zoals de Formule 1, werden maatregelen ingevoerd om de gezondheid en de veiligheid van de atleten te bevorderen. De onderzoekers roepen de UCI op eveneens initiatief te ondernemen waarbij men zich laat inspireren door andere gewichtsgevoelige sporten.

"Dit kunnen preventie- en bewustmakingscampagnes, screeningprogramma's en op BMI gebaseerde richtlijnen voor profrenners zijn."

Wat is BMI?

De Body Mass Index (BMI) drukt de verhouding uit tussen je gewicht en je lengte. 

BMI = gewicht (kg) gedeeld door (lengte (m) x lengte (m))

Op basis van het cijfer kan je als volwassene ontdekken hoe het met je gewichtsverhouding gesteld is.

Lager dan 18,5: ondergewicht
Tussen 18,5 en 25: gezond gewicht
Tussen 25 en 30: overgewicht
Hoger dan 30: obesitas

Zit je met vragen rond dit onderwerp? Bij het Vlaams Kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen Eetexpert kan je terecht voor meer informatie en hulp. Surf naar eetexpert.be.