Ga naar de inhoud

José De Cauwer ziet Van Avermaet verrassen na "bevrijdende" beslissing: "Kan nog koersen winnen"

 wo 3 mei 2023 19:12

Streekgenoot, ex-mentor en bevoorrechte getuige bij zijn strafste zeges. Niemand beter om het afscheid van Greg Van Avermaet te duiden dan José De Cauwer. "Er staat veel meer op zijn palmares dan mensen denken, Greg mag fier zijn op zo'n carrière", aldus onze analist.

Voor José De Cauwer kwam de beslissing van Greg Van Avermaet om na dit seizoen te stoppen niet als een verrassing.

 

"Zeker na de tegenvallende prestaties in het voorjaar. Greg is iemand die niet incognito door het peloton wil rijden."

 

In zijn beste jaren was dat namelijk nooit het geval. De Cauwer plaatst Van Avermaet niet in het eliterijtje met de allergrootste Belgische wielrenners, maar geeft hem wel een ereplaats.

 

"Hij was geen veelwinnaar zoals Philippe Gilbert of Tom Boonen. Die twee hebben hem ook zeges gekost. Greg was vooral een toonbeeld van karakter en inzet. Dat is meestal een voordeel, maar in het geval van Greg soms ook een nadeel."

 

"Hij was gretig, maar soms ook te gretig. Dat zoeken naar het onmogelijke heeft hem wel een olympische titel gebracht - het absolute summum."

Greg heeft zo lang en fanatiek achter zeges gejaagd... Zonder druk kan hij nog koersen winnen.

José De Cauwer

De Cauwer twijfelt wel over de vraag of Van Avermaet het maximale uit zijn carrière heeft gehaald.

 

"Met iets meer rust hadden er ongetwijfeld meer zeges ingezeten. Toch zeker een Belgische titel of de Ronde van Vlaanderen. Door omstandigheden is dat er nooit van gekomen."

 

Al doet onze analist toch zijn pet af: "Naast die gouden medaille in Rio heeft Greg ook geel gedragen en vanalles op zijn palmares. Er staat meer op dan veel mensen verwachten. Dan mag je heel fier zijn op je carrière."

 

En wie weet komt er in zijn laatste maanden als prof nog iets bij. De Cauwer vermoedt namelijk dat de doorgehakte knoop bevrijdend kan werken.

 

"Greg heeft zo lang en fanatiek achter zeges gejaagd... Zonder druk kan hij nog koersen winnen. Eén, twee of misschien zelfs meer. Al maakt het eigenlijk geen verschil meer uit."

Wat brengt de toekomst straks voor Greg Van Avermaet? De renner weet het zelf niet en ook José De Cauwer tast een beetje in het duister.

 

"Het is heel moeilijk te zeggen. Greg kende een zigeunerleven de voorbije twintig jaar. Misschien wil hij nu iets meer familiale rust en balans brengen in zijn leven."

 

"Al wil iedere ex-prof graag in het wielrennen blijven. Wat is dan een gepaste job voor hem? PR of ploegleider? Ik zou het begot niet weten. Ik raad hem aan om voldoende tijd en rust te nemen om alles te laten bezinken. (lacht) En zeker geen foute investeringen te doen."

Gerelateerd: