Ga naar de inhoud

Van Avermaet over angst voor het zwarte gat: "Ik denk dat ik het heel moeilijk zal hebben"

 wo 3 mei 2023 16:26
Greg Van Avermaet
Over twee weken viert Greg Van Avermaet zijn 38e verjaardag.

Greg Van Avermaet is na dit seizoen geen profrenner meer. En dus begint de olympische kampioen aan een heel ander leven. "Het is moeilijk om er een streep onder te trekken", vertelt hij. "Ik hoop dat ik iets anders zal vinden om mijn ei kwijt te kunnen."

"Koersen voor zege is plezanter dan voor plek 30"

Op zijn sociale media maakte Greg Van Avermaet vandaag bekend dat hij na dit seizoen stopt met profwielrennen.

 

"Het is een beetje raar om het nu echt uit te spreken", vertelt hij. "Het was een moeilijke beslissing omdat ik het nog altijd heel graag doe. Het is altijd mijn passie geweest. Ik ben er al 20 jaar mee bezig."

 

"Ik had het voor mezelf al even beslist. Het is raar om daarna op training te vertrekken en te beseffen dat dat volgend jaar niet meer moet. Want ook dat doe ik nog graag. Trainen is geen opgave. En ook koersen zelf niet", verzekert Van Avermaet, die over 2 weken zijn 38e verjaardag viert.

 

"Het is eigenaardig. Maar zo gaat het in een sportcarrière. Je kan dat niet doen tot je 65e. En dat is maar goed ook."

 

"Ik wou zo lang mogelijk blijven koersen, maar je stopt beter als je het nog graag doet. Ik word iets ouder en de resultaten zijn iets minder. Koersen voor de zege is veel plezanter dan koersen voor plek 30", heeft Van Avermaet ondervonden.

 

"Je probeert natuurlijk nog om goede resultaten te rijden, maar je moet ook realistisch zijn. De laatste maanden waren niet meer wat ik er van verwacht had. Ik had een goeie winter achter de rug, maar ik werd ziek voor Milaan-Sanremo en raakte maar moeilijk hersteld. Het werd heel moeilijk om nog top 10 te rijden."

 

"Pas op, ik heb nooit gefrustreerd rondgereden. Ik heb altijd beseft dat ik bevoorrecht was om te mogen starten in die koersen. Ik heb ook altijd het beste van mezelf gegeven. Dat is de leidraad in mijn carrière. Als je je best doet, hoef je geen spijt te hebben."

Ik heb nooit gefrustreerd rondgereden. Ik heb altijd beseft dat ik bevoorrecht was om te mogen starten in die koersen.

Greg Van Avermaet

"Ik denk dat ik alles uit mijn carrière heb gehaald"

Wie denkt aan de carrière van Greg Van Avermaet, denkt meteen aan de Olympische Spelen in Rio. "Dat steekt er nog altijd bovenuit", glundert hij.

 

"Dat is een heel speciale koers om te winnen, het is met niets te vergelijken. Rio heeft me zoveel gegeven. Al de rest komt daaronder."

 

De Ronde van Vlaanderen is misschien de grote lacune op het palmares van Van Avermaet. Twee keer werd hij tweede (in 2014 en 2017), twee keer derde (in 2015 en 2021).

 

"Het is altijd mijn doel geweest om die koers eens te winnen, dus dat is wel een ontgoocheling. Ik heb er wel vaak op het podium gestaan, dus ik heb het wel veel geprobeerd. Dat toont toch mijn ambitie aan."

 

"Ik heb in mijn carrière ook veel 2e en 3e plaatsen behaald. Daar ben ik ook trots op. Als je die meetelt, is mijn erelijst misschien wel dubbel of driedubbel zo lang. Het heeft me bloed, zweet en tranen gekost, maar het was de moeite waard."

 

"Ik denk dat ik alles uit mijn carrière heb gehaald. Ik heb nergens spijt van."

En nu? Dat is niet vanzelfsprekend. Ik ben nu nog altijd een renner. Ik heb nog niet veel nagedacht over de toekomst.

Greg Van Avermaet

En wat nu? Greg Van Avermaet: "Het antwoord op die vraag is niet vanzelfsprekend. Ik ben nu nog altijd een renner. Ik heb nog niet veel nagedacht over de toekomst."

 

"Ik leef in het nu en de volgende maanden zullen wel uitwijzen wat ik ga doen. Eerst wil ik tijd met mijn gezin spenderen en dan moet ik mijn leven een nieuwe wending geven."


"Het zwarte gat? Daar ben ik wel bang voor. Dat is ook normaal. Het zou raar zijn als dat niet zo was. Ik heb iets heel graag gedaan en dat stopt nu. Ik denk dat ik het heel moeilijk ga hebben, en dat is geen schande."


"Ik hoop wel dat ik iets anders ga vinden om mijn ei kwijt te kunnen. Dat mag breder dan koers zijn, maar ik hoop misschien wel iets in de sport."


De fiets laat hij ook niet volledig los. Van Avermaet: "Ik ga gravelbiken en mountainbiken. Dat is recreatief, maar ik wil toch met een soort van niveau aan de start staan. Dus ik ga trainen, maar niet zoals nu. De sportman in mij is zeker nog niet dood."


En een koers winnen voor het definitief voorbij is, kan dat nog? "Laat ons nog hopen van wel. Daarom doe ik dit seizoen ook nog uit. Ik heb dat nog nodig."

Mathieu van der Poel en Greg Van Avermaet
Greg Van Avermaet (in tweede positie): "Ik ga gravelbiken en mountainbiken."
Gerelateerd: