Ga naar de inhoud
teams en deelnemers
Jouw ploeg ook aan de start?
rit 15  /  21 - Manerba del Garda - Mottolino
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

De 3 blokken uitgekleed: "Ineos heeft de sterkste ploeg en kan de Giro vervelend maken"

 do 4 mei 2023 07:55
Renaat Schotte en José De Cauwer bespreken de 3 grote teams in De Tribune.

Remco Evenepoel en Primoz Roglic zijn de superfavorieten, maar hoe sterk zijn hun ploegen Soudal-Quick Step en Jumbo-Visma? En hoe springt Ineos Grenadiers om met zijn interne weelde? Renaat Schotte en José De Cauwer analyseren de 3 grote teams bij de start van deze Ronde van Italië. 

Soudal-Quick Step

Davide Ballerini, Mattia Cattaneo, Josef Cerny, Remco Evenepoel, Jan Hirt, Pieter Serry, Ilan Van Wilder, Louis Vervaeke

  • Soudal-Quick Step heeft (nog) geen traditie als rondeploeg, maar in de Ronde van Spanje heeft het Belgische team bewezen dat het ondanks alle twijfels en vraagtekens de kopman veilig naar het hoogste schavotje kon loodsen.

  • Ondanks die eindzege in de Vuelta en de transfer van klimgeit Jan Hirt, blijft er een zekere scepsis aanwezig. Ook nu wordt nog altijd gefluisterd dat de potentiële kwetsbaarheden van de blauwe bende door diverse omstandigheden niet werden uitgebuit door de concurrentie in Spanje.

  • Het kan niet ontkend worden: het uitvallen van Primoz Roglic in de slotweek was een geschenk voor de ploeg van Remco Evenepoel. Het belangrijkste gevaar viel weg, waardoor de ploeg in de laatste dagen niet meer echt onder vuur kon worden genomen. Hoe koelbloedig blijven de blauwhemden als alle tegenstanders wel nog hun messen kunnen slijpen in de Dolomieten?

  • In de Vuelta sloeg Remco Evenepoel keihard toe in de eerste helft en in het tweede luik kon hij vooral aan consolideren en verdedigen denken. Dankzij de twee tijdritten zou Evenepoel dat scenario de komende weken moeten kunnen kopiëren, wat voor zijn equipe als vertrouwd zal aanvoelen. Al ligt het zwaartepunt van deze grote ronde nu wél op het einde.

  • "L'équipe est toujours à l'hauteur de son leader", predikt ploegbaas Patrick Lefevere steevast. Een sterke kopman doet de ploegmaats boven zichzelf uitstijgen. Als Remco Evenepoel de Luikse lijn doortrekt, dan is die eerste premisse al meer dan vervuld.

Mijn gevoel: de ploeg van Remco Evenepoel is sterker dan die rond Primoz Roglic.

Renaat Schotte

Renaat Schotte: "Deze ploeg is nog sterker dan het team in de Vuelta. Ze nemen die ervaring mee naar dit project en de ploegmaats zijn nu nog meer overtuigd dat het kan. Ze zijn met z'n allen piekfijn voorbereid. Ik durf bijna te zeggen dat de ploeg van Remco Evenepoel sterker is dan die rond Primoz Roglic, maar het is slechts een gevoel."

José De Cauwer: "Leuk detail: er is geen centimeter verschil tussen de kopman en Ilan Van Wilder. Mocht er een probleem zijn, dan springt Evenepoel van zijn fiets op die van Van Wilder. Klik en hij is weer weg. Zijn reservefiets rijdt dus altijd naast hem."

Jumbo-Visma

Edoardo Affini, Koen Bouwman, Rohan Dennis, Michel Hessmann, Sepp Kuss, Primoz Roglic, Jan Tratnik, Jos van Emden

  • De selectie werd bij de ploegenpresentatie midden december al onthuld: iedereen weet al maanden dat hij er vanaf 6 mei moet staan.

  • Uit het achttal werd aanvankelijk één naam geschrapt: Wilco Kelderman geraakte niet opgelapt na zijn val in Tirreno-Adriatico. Een aderlating, want Kelderman had op die Italiaanse wegen zijn kopman al eens gered en kon zich ook in het klassement lange tijd laten meeglijden. Niet als volwaardige wisselkopman, maar als bliksemafleider liet hij Jumbo-Visma bij plan A wel toe om te pokeren en de druk op andere blokken op te voeren.

  • Het zegt veel over de rijkdom binnen Jumbo-Visma: Sepp Kuss, een certitude voor de Tour, werd zonder problemen opgetrommeld als stand-in voor Kelderman. Kuss is bergop een van de allerbeste luitenanten, maar een klassement is aan hem niet besteed. De pokeroptie lijkt dus verdampt.

  • Corona heeft hard toegeslagen: op de valreep moeten Tobias Foss en Robert Gesink hun rugnummer inleveren. De veelzijdige Noor en de superervaren wegkapitein zullen worden gemist. Rohan Dennis en Jos van Emden zijn de supersubs, maar hebben een ander profiel. Dennis was in de Giro van 2020 buiten categorie op de Stelvio, maar hij zwaait na dit seizoen af en lijkt zich ook bij dit team meer en meer te isoleren. Schrik niet mocht de wispelturige Dennis de Giro al in een vroeg stadium langs de achterdeur verlaten.

  • Jumbo-Visma presenteert een fraai achttal, maar laat ook kwaliteit thuis. Thomas Gloag, Attila Valter, Milan Vader en Sam Oomen gaan niet naar de Tour, maar werden toch niet gesommeerd. Betalen ze daar een prijs voor mochten enkele lieden straks door de mand vallen? Boven de 2.000 meter lijkt de spoeling toch wat dunnetjes. 

  • Koen Bouwman was vorig jaar als bergkoning en tweevoudig ritwinnaar Koen Blauwman. De voormalige maglia azzurra zal tuk zijn om zich een jaar later weer te manifesteren, zij het nu volledig in dienst.

  • Met Jan Tratnik beschikt de kopman over een Sloveense buddy. Tiesj Benoot zei het stellig na Luik-Bastenaken-Luik: "Op Remco Evenepoel na was hij de beste man in koers."

Ik vind de toevoeging van Rohan Dennis geen verzwakking. 

Renaat Schotte

Renaat Schotte: "Corona is helaas nog een factor. Je plannen op het laatste nippertje omgooien is niet ideaal, maar als één ploeg voldoende alternatieven kan verzinnen die net zo goed van dienst kunnen zijn, is het Jumbo-Visma wel. Het zijn geen 1 op 1-vervangers, maar ik zou Jos van Emden en Rohan Dennis ook geen verzwakking noemen. Het is en blijft een sterk achttal."

 

José De Cauwer: "Het is het laatste jaar van Dennis en we weten niet in hoeverre dat speelt, maar we hebben hem al heel straffe dingen zien doen in dienst van een Giro-winnaar. Ik vind zijn selectie zelfs een versterking, zonder afbreuk te willen doen aan Robert Gesink."

Ineos Grenadiers

Thymen Arensman, Laurens De Plus, Filippo Ganna, Tao Geoghegan Hart, Salvatore Puccio, Pavel Sivakov, Ben Swift, Geraint Thomas

  • 3 blokken, 24 renners: geef elke coureur een objectief cijfer op basis van palmares of status en Ineos komt puur cijfermatig wellicht als nummer 1 uit de bus.

  • Wie is nu de uitgesproken kopman? Op papier zou dat Geraint Thomas moeten zijn, maar Tao Geoghegan Hart heeft de voorbije maanden een veel beter rapport bij elkaar getrapt. Thomas en Italië, het lijkt een huwelijk dat maar niet wil marcheren. Hart won dan weer de Giro in 2020 en als hij mentaal sterk staat zoals nu het geval is, dan is het halve werk al gedaan.

  • Met ook nog Thymen Arensman, Pavel Sivakov en Laurens De Plus beschikt Ineos over een handvol A-renners, maar wie steekt zijn hand op als A+?

  • Aanwinst Arensman won bij DSM de koninginnenrit op de Sierra Nevada in de jongste Vuelta, maar toonde zich bij zijn nieuwe ploeg kwetsbaar na een moeilijke aanpassingsperiode. "Mijn ploeg heeft meer vertrouwen in mij dan ik in mezelf", vertelde hij bij Wielerflits in de Tour of the Alps. Dag na dag kwam Arensman er wel beter uit de verf. 

  • In die Tour of the Alps kregen we een flashback naar het vorige decennium: de Sky-trein was verrezen en de kopman maakte het af. Wordt het succesvolle oude recept afgestoft?
     
  • Ineos is niet meer de referentie in het rondewerk, maar wil die troon graag weer bestijgen. Vanuit de luwte kan het ook in de handjes wrijven mochten Remco Evenepoel en Primoz Roglic alleen maar elkaar schaduwen en elkaar het licht in de ogen niet gunnen.

  • Dat De Plus weer een grote ronde rijdt, is al een overwinning op zich. Al is het misschien te veel gevraagd om nu al de allerbeste versie uit de Tour van 2019 weer tot leven te wekken.

  • Vorig jaar won Bora-Hansgrohe met Jai Hindley na een veelvoudige guerrilla-aanpak en een coup op de voorlaatste dag. Ineos heeft het ensemble om die kamikaze-tactiek toe te passen en tactische spelletjes te spelen, maar hanteert dat dogma veel te weinig. 

Ineos moet géén kopman kiezen. Dat kan een geweldig voordeel zijn. Laat iemand meeschuiven en dan begint de miserie bij de rest.

José De Cauwer

Renaat Schotte: "Tao Geoghegan Hart, winnaar van de Tour of the Alps, is beter dan Geraint Thomas, maar ik hou toch nog een slag om de arm. Thomas denkt alleen maar aan een piek in de komende weken en zijn ervaring zal de doorslag geven. Op het einde van de Giro zal hij de hoogst gerangschikte Ineos-man zijn. En ik vind deze ploeg de sterkste equipe in de breedte. De kans op winst is niet reëel, maar de kans dat zij bepalen wie wel of niet wint, is groot. Ze kunnen voor casino zorgen."

José De Cauwer: "Ik zie Thomas niet meer op zijn Tour-niveau fietsen. Hij kan nog eens een dag uitpakken, maar 3 weken aan één stuk? Maar ik zou bij Ineos geen kopman kiezen. Je kunt op voorhand al iemand afremmen voor ontsnappingen om daarna te moeten concluderen dat je de verkeerde zet hebt gedaan en dat je tweede man beter is dan de eerste."

 

"Ik zou Thomas en Hart op gelijke voet zetten. Dat is een geweldig voordeel. Zo kan je spelen en kun je het de controlerende ploegen moeilijk maken. Laat iemand meeschuiven en dan begint de miserie en het rekenwerk bij de rest. Deze ploeg is ideaal om de koers vervelend en nerveus te maken."

Beluister of kijk naar De Tribune

Gerelateerd:
Giro d'Italia
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
04/05 Venaria Reale - Turijn
Semi Bergetappe
140 km
Jhonatan Narváez
Jhonatan Narváez
2
05/05 San Francesco al Campo - Oropa
Semi Bergetappe
161 km
Tadej Pogacar
Tadej Pogacar
3
06/05 Novara - Fossano
Vlak
166 km
Tim Merlier
Tadej Pogacar
4
07/05 Acqui Terme - Andora
Vlak
190 km
Jonathan Milan
Tadej Pogacar
5
08/05 Genua - Lucca
Semi Bergetappe
178 km
Benjamin Thomas
Tadej Pogacar
6
09/05 Viareggio - Rapolano Terme
Semi Bergetappe
180 km
Pelayo Sánchez
Tadej Pogacar
7
10/05 Foligno - Perugia
tijdrit
40,59 km
Tadej Pogacar
Tadej Pogacar
8
11/05 Spoleto - Prati di Tivo
Bergetappe
152 km
Tadej Pogacar
Tadej Pogacar
9
12/05 Avezzano - Napels
Vlak
214 km
Olav Kooij
Tadej Pogacar
rustdag 13/05
10
14/05 Pompei - Bocca della Selva
Semi Bergetappe
142 km
Valentin Paret-Peintre
Tadej Pogacar
11
15/05 Foiano di Val Fortore - Francavilla al Mare
Vlak
207 km
Jonathan Milan
Tadej Pogacar
12
16/05 Martinsicuro - Fano
Semi Bergetappe
193 km
Julian Alaphilippe
Tadej Pogacar
13
17/05 Riccione - Cento
Vlak
179 km
Jonathan Milan
Tadej Pogacar
14
18/05 Castiglione delle Stiviere - Desenzano del Garda
tijdrit
31,2 km
Filippo Ganna
Tadej Pogacar
15
19/05 Manerba del Garda - Mottolino
Bergetappe
222 km
10:40
rustdag 20/05
16
21/05 Livigno - Monte Pana
Bergetappe
206 km
11:30
17
22/05 Selva di Val Gardena - Passo del Brocon
Bergetappe
159 km
12:30
18
23/05 Fiera di Primiero - Padua
Vlak
178 km
13:10
19
24/05 Mortegliano - Sappada
Semi Bergetappe
157 km
13:10
20
25/05 Alpago - Bassano del Grappa
Bergetappe
184 km
11:40
21
26/05 Rome - Rome
Vlak
125 km
15:35