Ga naar de inhoud

Aerodynamische beenwarmers: het geheime wapen van Taco van der Hoorn in Kuurne?

Taco van der Hoorn werd gisteren 4e.

Net als vorig jaar ging het Taco-alarm weer af in Kuurne-Brussel-Kuurne. Taco van der Hoorn (29) schoof mee in de vroege vlucht, overleefde de schifting met de toppers in de hellingenzone en stak zijn hand uit naar de overwinning. Van der Hoorn werd uiteindelijk 4e. Met dank aan een technisch snufje? 

Ingeduffelde renners: het was gisteren niet meer dan normaal op het startpodium van Kuurne-Brussel-Kuurne.

 

Extra jasjes, handschoenen en beenwarmers waren gemeengoed door de koude en gure wind, maar één renner wist al bij de start dat hij zijn beenstukken niet zou uitspelen: Taco van der Hoorn.

 

De rasaanvaller van Intermarché-Circus-Wanty droeg net als enkele ploegmaats beenwarmers met aerodynamische strips. Een bewuste keuze, zo verklapte Van der Hoorn bij de start aan Cyclingsnews.com.

 

"Ik had bij onze sponsor de suggestie gedaan om die te maken", legde hij uit. 

 

Van der Hoorn bracht in december een bezoekje aan de Italiaanse producent en voorspelde dat hij de beenstukken ook in de finale van Kuurne niet zou inleveren.

Van der Hoorn heeft met zijn beenstukken geen primeur te pakken, maar wist naar eigen zeggen niet hoe groot het voordeel zou zijn. 

 

"Ik heb geen tijd gehad om te testen", vertelde hij aan de wielerwebsite voor hij zich in het offensief zou storten.

 

Al moet Van der Hoorn misschien rekening houden met de UCI-reglementen. De UCI voerde in 2019 namelijk de beruchte sokkenregel in, waarbij sokken niet boven een bepaalde hoogte mogen worden opgetrokken om eventuele aerodynamische voordelen te limiteren. Vraag is of aangepaste beenstukken ook in dat segment passen.

 

"Ik zou mijn benen sowieso bedekt hebben", gniffelde Van der Hoorn bij de koude temperaturen.

 

Het legde hem alvast geen windeieren, want na een dag aan het front eindigde Van der Hoorn 4e.