Ga naar de inhoud

Jumbo-Visma speelt ook Kuurne-Brussel-Kuurne uit: Tiesj Benoot rondt af

Kuurne - Brussel - Kuurne
wegwedstrijd Wegwedstrijddroog distance 193.1 km
location 12:14: Kuurne - 16:53: Kuurne
trophy Tiesj Benoot
einde
startfinish
0306090120150193.1

  Het is al Jumbo-Visma wat de klok slaat in het Vlaamse openingsweekend. Tiesj Benoot heeft Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen. De Oost-Vlaming reed in de hellingenzone met 4 kompanen weg en koos in de slotkilometer het juiste moment. Ploegmakker Nathan Van Hooydonck werd als toetje nog tweede.

  Kuurne-Brussel-Kuurne in een notendop:

  • Winnaar van de dag: Tiesj Benoot en bij uitbreiding heel Jumbo-Visma. Net als gisteren in de Omloop was de gele formatie alomtegenwoordig. Benoot was vandaag de afmaker met dienst, een mooie beloning voor zijn revalidatie  en moeilijke periode na een zware val vorig seizoen. Het is bovendien zijn eerste zege in loondienst van Jumbo-Visma. 
   
  • Sleutelmoment: Op de Mont Saint-Laurent in de Henegouwse heuvelzone trekt Tim Wellens stevig door in het peloton. Enkel Mohoric, Benoot en Van der Hoorn kunnen mee. Later maakt ook Van Hooydonck nog de oversteek. Met zijn vijven rijden ze een zeventigtal kilometer in de vuurlijn en niemand ziet hen nog terug.
   
  • Verliezer van de dag: Alle andere ploegen met grote ambities dit voorjaar. Jumbo-Visma lijkt na het openingsweekend sterker dan ooit in de breedte. En dan ontbreekt het ultieme kopstuk nog met Wout van Aert. 

  Jumbo-Visma voert de forcing in de heuvelzone

  Na de collectieve glansprestatie in de Omloop Het Nieuwsblad bleek de honger van Jumbo-Visma nog niet gestild. 

   

  De eerste hapjes van de dag werden al bij al makkelijk verteerd door het peloton, tot de Waalse heuvels - sinds vorig jaar een nieuwigheid in Kuurne-Brussel-Kuurne - eraan kwamen. 

   

  De Nederlandse formatie zorgde voor een eerste schifting op grondgebied Henegouwen. Arnaud De Lie, gisteren nog ijzersterk op de Muur, zag vandaag af op de beklimmingen. 

   

  Jasper Philipsen - een van de topfavorieten onder de sprinters - was op dat moment al teruggeslagen door een valpartij en kwam nooit meer vooraan in de koers. 

   

  Op de laatste heuvel van het Henegouwse drieluik, de Mont Saint-Laurent, trok Tim Wellens door in de elitegroep. Matej Mohoric, Tiesj Benoot en vroege vluchter Taco van der Hoorn konden nog aanklampen. 

  Groep van 5 overleeft traditionele slotfase in Kuurne

  Benoot hield even de benen stil zodat zijn ploegmaat Nathan Van Hooydonck terug kon keren. Een slimme zet, zo zou in de finale blijken. 

   

  Met zijn vijven draaide het goed rond dus was de opdracht duidelijk: nog een goede 70 kilometer doorvlammen en dan in Kuurne uitmaken wie er mag winnen. 

   

  Het vijftal hield de achtervolgende groep met de jagende sprintersteams achter zich in een kat-en-muisspel zoals we dat gewoon zijn in Kuurne-Brussel-Kuurne. 

   

  Alleen kreeg de kat de muis niet te pakken vandaag. In de slotkilometers begon het gepoker onder de koplopers maar daar hadden ze ruim de tijd voor met een voorsprong van een dikke minuut.

   

  Niemand leek weg te raken, tot Benoot in de laatste kilometer toch een beslissende kloof kon slaan. Hij speelde het overtal van Jumbo-Visma perfect uit, ploegmaat Van Hooydonck werd zelfs nog tweede.

   

  Matej Mohoric mocht mee het podium op als derde, Christophe Laporte won 40 seconden later de sprint om plek 6 in het peloton. Nog eens een onderstreping van de dominatie van Jumbo-Visma.

  Uitslag Kuurne - Brussel - Kuurne
  naamresultaatploeg
  1
  Tiesj Benoot
  4:32:25
  Jumbo - VismaTJV
  2
  Nathan Van Hooydonck
  +1
  Jumbo - VismaTJV
  3
  Matej Mohoric
  +1
  Bahrain VictoriousTBV
  4
  Taco van der Hoorn
  +1
  Intermarché - Circus - WantyICW
  5
  Tim Wellens
  +1
  UAE Team EmiratesUAD
  6
  Christophe Laporte
  +43
  Jumbo - VismaTJV
  7
  Arnaud De Lie
  +43
  Lotto - DstnyLTD
  8
  Jordi Meeus
  +43
  BORA - hansgroheBOH
  9
  Fabio Jakobsen
  +43
  Soudal - Quick-StepSOQ
  10
  Jasper Stuyven
  +43
  Trek - SegafredoTFS

  Reacties na Kuurne-Brussel-Kuurne:

  Matej Mohoric (3e) zag Jumbo-Visma opnieuw sterk voor de dag komen vandaag. De Sloveen kon dan ook leven met zijn derde plek.

   

  “Jumbo-Visma is momenteel het sterkste team en ze verdienden om te winnen.”

   

  “Ik voelde me heel goed op de hellingen en was samen met Tim Wellens een van de sterkste daar volgens mij. Maar de sterkste wint niet altijd natuurlijk.”


  “Nathan Van Hooydonck was ook zeer sterk in de finale. Op het einde moest ik een gat op hem dichten, maar daardoor reed ik mijn benen helemaal naar de vaantjes.”

   

  “Ik hoopte daarom dat Tiesj Benoot me niet meteen ging counteren”, was Mohoric eerlijk. “Toen hij ging, wist ik dat ik het gat kon dichten. Maar had ik sowieso iemand meekregen en dan had ik het podium kunnen verliezen.”

   

  In het slot verwachtte iedereen een aanval van Taco van der Hoorn. De Nederlander hield zich uiteindelijk koest. “Ik zag dat hij niet met zoveel overgave overnam als de anderen. Als hij wilde winnen, had hij op Tiesj moeten reageren.” 

   

  Is dit Jumbo-Visma eigenlijk wel te kloppen? “Het is zeker niet onmogelijk om hen te verslaan. Al moet je ook wel een beetje geluk hebben natuurlijk”, sloot de Sloveen af.

  Tim Wellens (5e) had meer verwacht van Kuurne-Brussel-Kuurne. "Ik had heel wat scenario's in mijn hoofd, maar een vijfde plaats was er geen van."


  "Ik wist dat ik niemand van Jumbo-Visma mocht laten rijden en dat zij mij ook niet gingen laten rijden. Dan ging een van de twee zich opofferen om mij terug te halen."


  Toch moest Wellens in de laatste kilometer Benoot laten rijden. "Tiesj kwam er goed uit, ik was een beetje verrast."


  "Ik kreeg het gat niet helemaal dicht dus ik wachtte om te kijken wat er zou gebeuren. Maar dan word ik vijfde. Jumbo heeft hun overmacht goed uitgespeeld."


  Op de kasseiklim van de Mont Saint-Laurent oogde Wellens indrukwekkend. "Ik wilde gewoon goed tempo rijden. Het was daarna nog 75 kilometer waarin we goed hebben rondgedraaid."


  Wellens was een van de uitblinkers van het openingsweekend. "Het gaat inderdaad heel goed momenteel, ik hoop in de Strade Bianche zo verder te doen." 

  Fase per fase

  1. 16 uur 59. Tiesj Benoot glipt weg in de slotkilometer en wint Kuurne-Brussel-Kuurne.

   Tiesj Benoot glipt weg in de slotkilometer en wint Kuurne-Brussel-Kuurne

  2. 16 uur 56. Mohoric mag nog mee op het podium als derde. Van der Hoorn en Wellens zaten duidelijk door hun beste krachten heen en worden 4 en 5.  .
  3. 16 uur 54. Christophe Laporte wint de sprint in het peloton voor plek 6 nog. De dominantie van Jumbo-Visma wordt zo nog eens onderstreept.  .
  4. 16 uur 53 match afgelopen
  5. 16 uur 52. Benoot valt aan! . Hij lijkt een definitief gat geslagen te hebben.  .
  6. Laatste km. Van Hooydonck gaat aan onder de vod, Wellens gaat mee.  . 16 uur 52.
  7. 16 uur 51. We gaan surplacend richting de vod.  .
  8. 16 uur 51. Mohoric dwingt Van der Hoorn toch eens tot een inspanning.  .
  9. 16 uur 50. Wellens lijkt het op een sprint willen te laten aankomen. Ook Van der Hoorn heeft nog niets geprobeerd.  .
  10. 16 uur 50. Van Hooydonck zelf nu. Mohoric kruipt tussen zijn kader en rijdt het gat dicht op Van Hooydonck.  .
  11. 16 uur 49. Van Hooydonck rijdt het gaatje dicht op Mohoric. Alles is weer samen vooraan.  .
  12. 16 uur 48. Daar gaat Benoot! . Het is iets te getelefoneerd. Mohoric countert en gaat er zelf vandoor.  .
  13. 16 uur 48. Van Hooydonck vanop de kop. Benoot bekijkt het vanop de achtergrond.  .
  14. 16 uur 47. Nu moet Mohoric een nieuw gaatje dicht rijden op aandringen van Wellens.  .
  15. 16 uur 46. Benoot laat een gaatje en Mohoric moet het dicht rijden. Het spelletje is begonnen.  .
  16. 16 uur 46. Nog 5 kilometer. Rijden ze met zijn vijven naar de streep?  .
  17. 16 uur 44. Het draait nog steeds goed rond vooraan. Wie gooit er als eerste de knuppel in het hoenderhok?  .
  18. 16 uur 43. Nog 7 kilometer. Het verschil: nog steeds een minuut. De winnaar zit vooraan.  .
  19. 16 uur 42. En vooral Jumbo-Visma lijkt die aanvalskaart te moeten trekken. Benoot en Van Hooydonck kunnen hun overtal zo uitspelen.  .
  20. 16 uur 42. Elk moment kan er vanaf nu vooraan aangevallen worden. Karl Vannieuwkerke.