Ga naar de inhoud

Duitse skiwereld rouwt om icoon Rosi "Gold-Rosi" Mittermaier

Rosi Mittermaier is een Duitse skilegende.

De Duitse legendarische skiester Rosi Mittermaier is overleden. De tweevoudige olympische kampioene en moeder van Felix Neureuther is 72 jaar geworden.

Rosi Mittermaier zorgde voor Duitse sportgeschiedenis toen ze op de Winterspelen in Innsbruck in 1976 tweemaal goud won (in de afdaling en slalom) en eenmaal zilver veroverde (in de reuzenslalom).

 

Ze won dat jaar ook de algemene wereldbeker, maar stopte aan het eind van dat seizoen op 25-jarige leeftijd al met topsport.

 

Mittermaier, die de bijnaam "Gold-Rosi" kreeg, bleef in Duitsland ook na haar loopbaan immens populair. In 1976 werd ze verkozen tot West-Duitse Sportvrouw van het Jaar en de eerste toenmalige wintersportster die in 2006 een plek kreeg in de Hall of Fame van de Duitse sport.

 

Rosi Mittermaier was getrouwd met Christian Neureuther, die ook een succesvol skiër was en 6 wereldbekerwedstrijden won.

 

Hun zoon Felix Neureuther trad in hun voetsporen en werd Duitslands meest succesvolle mannelijke skiër met 13 zeges in wereldbekerwedstrijden en 5 medailles op wereldkampioenschappen, waaronder goud met het Duitse team in 2005.

 

Mittermaiers familie laat weten dat de voormalige topskiester woensdag ingeslapen is na een ernstige ziekte. "Gold-Rosi" is 72 jaar geworden.

Rosi Mittermaier

Rosi Mittermaier in actie tijdens de Duitse kampioenschappen in 1967.

Rosi Mittermaier en haar zoon, de al even legendarische Felix Neureuther.