Ga naar de inhoud
Faulkner houdt de favorieten af en pakt de rit.

La Vuelta Femenina klassement

naamresultaatploeg
1
Demi Vollering
23u30'55"
2
Riejanne Markus
op 1'49"
3
Elisa Longo Borghini
2'00"
4
Juliette Labous
2'58"
5
Évita Muzic
3'15"
6
Ricarda Bauernfeind
4'33"
7
Niamh Fisher-Black
5'14"
8
Yara Kastelijn
5'27"
9
Pauliena Rooijakkers
5'42"
10
Kim Cadzow
6'19"

Kristen Faulkner stooft elitegroepje een peer na waaierfestival, Gaia Realini is het kind van de rekening

 wo 1 mei 2024 17:04
La Vuelta Femenina
La Vuelta Femenina: rit 4
Vlak
142.5 km
13:50 Molina de Aragon - 17:04 Zaragoza
Kristen Faulkner
einde
 1. 0
 2. 20
 3. 40
 4. 60
 5. 80
 6. 100
 7. 120
 8. 142.5

  EF Education-Cannondale heeft een tweede ritzege geboekt in de Vuelta Femenina. De Amerikaanse Kristen Faulkner reed in de slotfase weg van de eerste groep. Ze rondde een solo van zo'n 6 kilometer knap af. Na een pijlsnelle dag met waaiers kreeg Gaia Realini, een van de favorietes voor de eindzege, een pak voor de broek aangesmeerd. Ze verloor 2 minuten. Marianne Vos is de nieuwe leidster.

  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

  De derde sprintersrit op rij werd allesbehalve een saaie wandeletappe. Alle omstandigheden waren gunstig om er een waaierdag van te maken: open wegen en stevige zijwind. 

   

  Die kans lieten de vrouwen in de Vuelta niet liggen. Een groep van 19 rensters scheidde zich af in de openingsfase. SD Worx was het best vertegenwoordigd met 6 pionnen, waaronder leidster Blanka Vas en Demi Vollering

   

  Ook Kasia Niewiadoma en Elisa Longo Borghini misten de slag niet, Gaia Realini wel. De Italiaanse verloor in een mum van tijd bijna 2 minuten. 

   

  De rust keerde wel terug in de koers. Een groep rensters vond elkaar en vormde een gereduceerd peloton. 

   

  Vooraan draaide het goed rond, maar dankzij wat stuiptrekkingen kwam het peloton dichter. Even zakte het verschil zelfs naar 30 seconden. 

  Faulkner ontloopt sprint

  Toch kon de groep met Gaia Realini niet meer terugkeren. Een halve minuut werd een minuut en zelfs twee minuten. 

   

  In de elitegroep voorin gebeurde weinig. Blanka Vas kwam heel even in de problemen, maar knokte terug. Ondertussen werd duidelijk dat de ritwinnares vooraan zat. 

   

  Met snelle vrouwen als Marianne Vos en Georgia Baker in de eerste waaier was het voor anderen zaak om weg te rijden. Pas in de laatste 10 kilometer was er actie. 

   

  Kort voor een vervelend knikje ontsnapten Marlen Reusser en Kristen Faulkner. Die laatste was bergop duidelijk de betere. 

  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

  Bij de achtervolgsters dicteerde Longo Borghini de wet. Ze kreeg Vollering, Vas en Niewiadoma mee. Het viertal kwam op 5 meter van het achterwiel van Faulkner, maar niet dichter. 

   

  Het viel stil, want de rest kwam zelfs terug. Faulkner stoomde door. De Amerikaanse keek niet meer om en reed zelfs door tot de streep in Zaragoza.

   

  Het is al haar 10e profzege en overwinning nummer 3 in een grote ronde na twee successen in de Giro. Haar ploeg EF Education - Cannondale schoot deze week al raak met Alison Jackson. 

   

  De rode leiderstrui is voor Marianne Vos. Onderweg pakte ze 6 boniseconden en aan de streep nog eens 4 door derde te worden achter Baker. De Nederlandse neemt de trui over van Vas.

   

  In het klassement is Gaia Realini de grote verliezer. Het peloton finishte op 2 minuten. 

  Faulkner: "We motiveerden elkaar"

  Kristen Faulkner: "De waaiervorming gebeurde meteen na een passage door een dorp. De ploegleider zei dat we er in een goede positie moesten zitten. SD Worx brak het peloton. Daarna werkten we samen als groep. Toen het verschil 30 seconden werd, probeerden we elkaar te motiveren. Ik wist dat ik een late aanval wilde doen. Het klimmetje was een ideale plaats. Ik schoof mee en reed plots weg. Het is een combinatie tussen geluk en planning."

  Uitslag La Vuelta Femenina

  naamresultaatploeg
  1
  Kristen Faulkner
  142 km in 3u02'37"
  2
  Georgia Baker
  op 10"
  3
  Marianne Vos
  z.t.
  4
  Blanka Vas
  5
  Sheyla Gutiérrez
  6
  Maike van der Duin
  7
  Alison Jackson
  8
  Silke Smulders
  9
  Juliette Labous
  10
  Marlen Reusser
  naamresultaatploeg
  1
  Marianne Vos
  in 9u59"42"
  2
  Blanka Vas
  op 5"
  3
  Kristen Faulkner
  9"
  4
  Elisa Longo Borghini
  18"
  5
  Alison Jackson
  19"
  6
  Riejanne Markus
  20"
  7
  Demi Vollering
  21"
  8
  Marlen Reusser
  z.t.
  9
  Niamh Fisher-Black
  10
  Katarzyna Niewiadoma
  28"

  Fase per fase

  17:08

  Vos in rood

  Marianne Vos wordt de nieuwe leidster in de Vuelta Femenina. Ze springt over Blanka Vas dankzij boniseconden onderweg en een 3e plek aan de streep. Vas staat nu op 5 seconden, Faulkner op 9 seconden. 

  17:05

  Faulkner soleert naar winst!

  Zonder verpinken komt Kristen Faulkner als eerste over de streep. Ze maakte gebruik van een steil knikje om weg te rijden. Bij de achtervolgers was er niet genoeg samenhang. Georgia Baker won daar de sprint voor de 2e plaats. 

  17:03

  De achtervolgende groep valt stil. Het ziet er goed uit voor Faulkner!

  17:03

  Langs de vod!

  Het viertal is ondertussen ingerekend door de andere achtervolgsters. Daar heeft Vos nog een knecht bij zich. SD Worx heeft zelfs 5 pionnen. Het kan nog nipt worden. 

  17:02

  15 seconden

  De ritwinst lijkt voor Kristen Faulkner te zijn. In het klassement staat ze op 20 seconden van Vas. Met de nodige voorsprong kan ze ook rood pakken. 

  17:00

  Faulkner lijkt vertrokken te zijn richting ritwinst. Ze moet haar inspanning nog 3 kilometer volhouden. Het viertal komt niet meteen dichter. 

  16:58

  Amerikaanse zet door

  De rest zat toch nog niet in het wiel van Faulkner en daarachter valt het stil. Vollering, Longo Borghini, Niewiadoma en Vas zijn de eerste achtervolgsters. 

  16:57

  Faulkner op knikje

  Uit het niets ligt een steile pukkel op het parcours. Faulkner en Reusser hadden al een gaatje geslagen, maar op het knikje komt alles samen, al vallen er wel gaatjes. 

  16:55

  Bredewold opent debatten

  Na een scherpe bocht trekt Mischa Bredewold eens door. Wegrijden lukt niet, maar zo is de finale wel geopend. 

  16:53

  1e keer in Zaragoza

  De Vuelta Femenina finisht voor het eerst in zijn jonge geschiedenis in Zaragoza. Bij de mannen is het een vaste klant. 50 keer eindigde een Vuelta-rit al in de stad. Vorig seizoen mocht Juan Sebastian Molano er zegevieren. 

  16:49

  Vos wint bonisprint

  Marianne Vos wordt al virtueel leidster. Ze pakt 6 boniseconden (en 25 punten) aan de tussensprint. Ze hield Vas en Longo Borghini achter zich. 

  16:44

  Vos, Jackson, Baker, ...

  Bij de 18 leidsters zijn er een aantal snelle vrouwen. Vos en Jackson schoten al raak deze week. Zij zullen concurrentie krijgen van Baker, Vas en Van der Duin. Of doet SD Worx nog iets met het overwicht? 

  16:42

  Op 12 kilometer van het einde ligt een tussensprint in volle finale. Daar zijn 6, 4 en 2 bonificatieseconden te verdienen. Aan de streep liggen er nog 10, 6 en 4. Marianne Vos (nu op één seconde van Vas) maakt dus kans op rood. 

  16:39

  David Cañada

  Finishplaats Zaragoza is in zicht. Dat was de geboorteplek van de betreurde David Cañada. Hij won de Ronde van Catalonië in 2006. Enkele jaren later kon hij een tijdje niet koersen, want hij werd behandeld voor huidkanker. Dat kostte hem een contract en zo moest hij zelfs stoppen met koersen. In 2016 kwam Cañada om het leven na een val tijdens een Gran Fondo. 

  16:35

  1'40"

  Het verschil stabiliseert opnieuw. Realini lijkt minstens anderhalve minuut te verliezen vandaag. 

  16:30

  Drie 'rode truien'

  De kopgroep kleurt rood. Blanka Vas draagt uiteraard de rode leiderstrui uit deze Vuelta Femenina. De tenues van Zwitsers kampioene Marlen Reusser en Canadees kampioene Alison Jackson lijken er wel op. 

  16:28

  Aan dit tempo zullen de rensters finishen tussen 17u en 17u15. Ze hebben er een snelle etappe van gemaakt, maar dat had de organisatie voorzien. 

  16:26

  Nog 30 kilometer

  Het verschil gaat richting de 2 minuten. De ritwinnares lijkt vooraan te zitten. Of het een sprint wordt, is nog een vraag. 

  La Vuelta Femenina
  ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
  1
  28/04 Valencia - Valencia
  tijdrit
  15 km
  Lidl-Trek
  Gaia Realini
  2
  29/04 Buñol - Moncofa
  Helling
  118,5 km
  Alison Jackson
  Blanka Vas
  3
  30/04 Lucena - Teruel
  Helling
  130,5 km
  Marianne Vos
  Blanka Vas
  4
  01/05 Molina de Aragon - Zaragoza
  Vlak
  142,5 km
  Kristen Faulkner
  Marianne Vos
  5
  02/05 Huesca - Jaca
  Bergetappe
  114 km
  Demi Vollering
  Demi Vollering
  6
  03/05 Tarazona - La Laguna Negra in Vinuesa
  Bergetappe
  132,5 km
  Évita Muzic
  Demi Vollering
  7
  04/05 San Esteban de Gormaz - Sigüenza
  Helling
  139 km
  Marianne Vos
  Demi Vollering
  8
  05/05 Distrito Telefonica - Valdesqui Comunidad de Madrid
  Bergetappe
  89,5 km
  Demi Vollering
  Demi Vollering