Ga naar de inhoud

Martinez duidt niet-selectie Boyata en keuze voor youngsters: "Moeilijkste beslissing van allemaal"

De grootste dilemma's waren er in de defensie. Roberto Martinez selecteerde jonge wolven Zeno Debast en Wout Faes, maar liet ervaren rotten Dedryck Boyata en Jason Denayer thuis. "De vorm van de spelers was doorslaggevend."

Je zal maar in de schoenen staan van Dedryck Boyata. De voorbije jaren constant in de selectie van de Rode Duivels en speciaal naar Club Brugge getrokken om zijn plek in Qatar te verzekeren.

 

Alleen bleken zijn zwakke laatste weken bij blauw-zwart dodelijk.

 

"Dedryck thuislaten was mijn hardste beslissing", vertelde Martinez op de persconferentie achteraf. "Hij heeft veel bijgedragen tot de kwalificatie, maar we mogen geen risico's nemen met de kern qua fitheid. Daarom is er in de verdediging een combinatie van jonge benen en ervaring."

 

De bondscoach deelde Boyata zijn niet-selectie al persoonlijk mee. "Dat is het zwaarste deel van de job. Iemand de kans van zijn leven geven en goed nieuws brengen, wil natuurlijk iedereen. Alleen moet je soms ook minder fijne beslissingen nemen. Dedryck reageerde wel voorbeeldig, als een echte kapitein."

Op basis van de profielen van team waartegen we spelen, maakte ik mijn keuzes.

Roberto Martinez

Bij Peter Vandenbempt duidde Martinez zijn keuze voor de jeugd - Zeno Debast en Wout Faes - nog wat verder.

 

"Op basis van de profielen van teams waartegen we spelen, maakte ik mijn keuzes. Ook de vorm is doorslaggevend. Dat is een kans voor jonge spelers om zich te tonen op het grootste toneel. Maar ze weten wat het is om voor de Rode Duivels te spelen. Ze zullen klaar zijn voor het WK."