Ga naar de inhoud

Debast, Doku en Openda in WK-selectie: "Lukaku krijgt elke seconde om zich klaar te stomen"

De 26 voor Qatar.

De 26 Rode Duivels voor het WK in Qatar zijn bekend. Bij de verdedigers: geen Boyata, wel Debast. De onzekere Romelu Lukaku maakt deel uit van de selectie, net als Jérémy Doku en Loïs Openda. Vier spelers blijven stand-by: Denayer, Heynen, Lukebakio en Saelemaekers. 

Was Lukaku erbij of niet? De spits van Inter die herviel in zijn hamstringletsel, was het grootste vraagteken vanmiddag. En de topschutter van de Rode Duivels (68 goals in 102 interlands) hoort bij de 26.

"Op dit moment is hij medisch niet fit", was Martinez duidelijk. "Hij revalideert volop en zal tot 22 november, 24 uur voor onze eerste match, van mij elke seconde krijgen om volledig fit te worden."

Martinez hamert op de 2 fases van een WK: de groepsfase en de knock-outfase. "Medisch gezien denken we dat Romelu die 2e fase kan halen en impact kan hebben."

 Van een "speciale behandeling" van Lukaku (wegens bewezen diensten) wil Martinez niet weten. "Helemaal niet. Maar het is toch ook goed om terug te kijken. We weten dat we een goed medisch departement hebben. Richting Euro 2020 hadden we hetzelfde voor met Axel Witsel, en voor het WK 2018 raakte een geblesseerde Vincent Kompany fit voor de derde groepswedstrijd en speelde daarna nog 4 duels."

"Ik vind dit dus een normale manier van werken: Romelu is een heel belangrijke speler voor de Rode Duivels."

"In 24 uur kan veel veranderen op medisch vlak. Je moet voorzichtig zijn. We hebben een duidelijk plan. De voorbije 3 dagen waren heel positief voor Lukaku, dus we kunnen op dit moment vanuit medisch oogpunt stellen dat hij in de groepsmatchen een rol kan spelen."

Vanuit medisch oogpunt kunnen we op dit moment stellen dat Lukaku een rol kan spelen in de groepsmatchen

Roberto Martinez

Martinez laat wel de deur open, mocht Lukaku toch de groepsfase niet halen, dat hij hem dan toch misschien nog bij de selectie laat. "Dat zien we dan. Dat zal ook afhangen van de staat van de andere spelers."

"Geen twijfels over Mertens en De Ketelaere"

Lukaku en Batshuayi kennen we als de gebruikelijke nummers 9 van de Rode Duivels, met Loïs Openda van Lens pakt Martinez er nog een mee. "Die heeft een compleet ander profiel. Zijn positie op het veld en zijn onzelfzuchtige manier van werken om ruimte te maken zijn heel interessant. Hij geeft een extra optie. Zijn match tegen Polen was overtuigend."

Amadou Onana is erbij op het middenveld: "Hij heeft ook een heel ander profiel dan de spelers die we hebben." Martinez vergelijkt hem met de Fellaini in 2018.

Nacer Chadli, een getrouwe van Martinez, is er niet bij: "Dat vind ik heel jammer, want hij heeft een profiel om op verschillende plaatsen te spelen. Maar zijn voorbije 4 weken waren niet sterk genoeg."

Dries Mertens verdween wat uit beeld bij Galatasaray, maar niet bij de bondscoach: "Ik twijfelde niet. Hij is ervaren en brengt heel wat meer bij dan enkel wat er op het veld gebeurt. Hij past perfect om wekenlang in een topsportklimaat te leven. Hij kent het klappen van de zweep en kan anderen inspireren. Bovendien speelde hij de voorbije maanden meer dan in de voorbije jaren bij zijn vorige club." 

Ook geen twijfels bij Martinez over Charles De Ketelaere, die redelijk goed begon goed bij Milan, maar wat wegdeemsterde: "Hij begon beter dan we gedacht hadden. Nu zit hij meer in het verwachte, normale scenario en moet hij zijn plaats vinden in een team dat de scudetto won."

"Wij kijken al een beetje verder en denken dat het Charles goed zal doen om hier met andere, goeie spelers zijn eerste WK mee te maken. Zijn linkervoet en zijn spel tussen de lijnen kunnen ons helpen."

wk-selectie België
    leeftijd positie caps goals club
1. Thibaut Courtois 30 doelman 96 0 Real Madrid
2. Toby Alderweireld 33 verdediger 123 5 Antwerp
3. Arthur Théate 22 verdediger 3 0 Rennes
4. Wout Faes 24 verdediger 1 0 Leicester City
5. Jan Vertonghen 35 verdediger 141 9 Anderlecht
6. Axel Witsel 33 middenvelder 126 12 Atletico Madrid
7. Kevin De Bruyne 31 middenvelder 93 25 Manchester City
8. Youri Tielemans 25 middenvelder 54 5 Leicester City
9. Romelu Lukaku 29 aanvaller 102 68 Inter
10. Eden Hazard 31 aanvaller 122 33 Real Madrid
11. Yannick Carrasco 29 middenvelder 59 8 Atletico Madrid
12. Simon Mignolet 34 doelman 35 0 Club Brugge
13. Koen Casteels 30 doelman 4 0 Wolfsburg
14. Dries Mertens 35 aanvaller 106 21 Galatasaray
15. Thomas Meunier 31 verdediger 58 8 Dortmund
16. Thorgan Hazard 29 middenvelder 45 9 Dortmund
17. Leandro Trossard  27 aanvaller 21 5 Brighton & Hove Albion
18. Amadou Onana 21 middenvelder 2 0 Everton
19. Leander Dendoncker 27 verdediger 29 1 Aston Villa
20. Hans Vanaken 30 middenvelder 22 5 Club Brugge
21. Timothy Castagne 26 verdediger 25 2 Leicester City
22. Charles De Ketelaere 21 aanvaller 10 1 AC Milan
23. Michy Batshuayi 29 aanvaller 47 26 Fenerbahçe
24. Lois Openda 22 aanvaller  4 1 Lens
25. Jeremy Doku 20 aanvaller 10 2 Rennes
26. Zeno Debast 19 verdediger 2 0 Anderlecht
WK-selectie Rode Duivels
12:31
Afgelopen

De bondscoach krijgt geen vragen meer. Afspraak volgende week maandag, bij de start van de WK-voorbereiding.

12:25
Eden Hazard

Een woordje over de aanvoerder, die niet veel speelt bij Real. Martinez: "Het WK is een grote kans voor Eden om zijn voetbal te tonen. Bij een selectie van een speler hou je met 3 zaken rekening: betrokkenheid, talent en ervaring. Bij Eden vind je die drie in overvloed."

Hij is wel bezorgd over het matchritme. "Daar moeten we mee omgaan."

12:24
Zeno Debast

"Ik ben heel hard geïnteresseerd in het heden van Debast, niet in zijn toekomst. De manier waarop hij gereageerd heeft op zijn wedstrijden met de Rode Duivels was erg goed."

12:23
Lukaku maandag?

Roberto Martinez moet volgende maandag zijn selectie naar de FIFA doorsturen. Als Lukaku geen groepsmatchen haalt, neemt hij hem dan toch mee.

"Dat zien we dan. Hij krijgt van mij elke seconde om zich klaar te stomen. En dat zal dan ook afhangen van de staat van de andere spelers."

12:20
We hebben een duidelijk plan met Lukaku. De voorbije 3 dagen waren positief. Op medisch vlak denken we dat hij in de groepsfase een rol kan spelen. Maar in 24 uur kan veel veranderen.
Roberto Martinez
12:19
8 spelers die 3e WK gaan meemaken

Martinez belicht het belang van die ervaring."We hebben een goede mix."

12:15
Dries Mertens

"Ik neem hem mee voor zijn ervaring en zijn bijdrage aan de professionele intensiteit die we nodig hebben. Hij kent het klappen van de zweep", legt Martinez uit.

"In zijn nieuwe club in Turkije heeft hij ook meer minuten gespeeld dan de voorbije jaren in Italië."

12:13
Geen Chadli

Martinez pakt ook Chadli niet mee. "Dat vind ik heel jammer, want hij heeft een profiel om op verschillende plaatsen te spelen. Zijn voorbije 4 weken waren niet sterk genoeg."

12:12
"Mijn hardste beslissing was om Boyata thuis te laten. Hij heeft veel bijgedragen tot de kwalificatie. Maar we mogen geen risico's nemen met de kern qua fitheid. Daarom is er in de verdediging een combinatie van jonge benen en ervaring."
Roberto Martinez
12:10
Er zijn 3 nummers 9: Lukaku en Batshuayi kennen we, Openda heeft een heel andere stijl. Hij heeft zich bewezen in de oefenmatchen.
Roberto Martinez
12:09
"Lukaku krijgt geen speciale behandeling"

De bondscoach wil niet gezegd hebben dat de spits een aparte behandeling krijgt. "Maar hij is belangrijk en kan veel bijdragen aan het team."

12:08
Romelu Lukaku is nu niet fit, maar hij kan de knock-outfase halen.
Roberto Martinez
12:08
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
12:07
4 reserven

Denayer, Heynen, Lukebakio en Saelemaekers houden zich stand-by.

12:06
Doku en Mertens gaan mee

In het aanvallende compartiment.

12:05
Debast, Faes en Theate

Gaan mee in de verdediging.

12:04
3 doelmannen

Casteels, Courtois en Mignolet

12:02
Manu Leroy licht de KBVB-campagne toe

Roberto Martinez is zo meteen aan de beurt