Ga naar de inhoud

Gert Verheyen snapt keuze om Lukaku mee te nemen: "Hij is de kapstok van het team"

Gert Verheyen ziet een logische selectie, maar toch enkele vraagtekens.

Gert Verheyen vindt dat bondscoach Roberto Martinez een logische selectie gemaakt heeft. De analist ziet wel nog een paar hete hangijzers. Raakt Lukaku tijdig fit en kan Eden Hazard ons toch verrassen? "Het verschil maken in een wedstrijd, waar Martinez op hoopt, heeft hij al jaren niet gedaan", meent Verheyen. "Maar hij mag ons het ongelijk bewijzen."

Race tegen de klok voor Lukaku

"Romelu Lukaku is in goede handen bij Lieven Maesschalck. Ik verwacht dat hij wel klaar raakt", is Gert Verheyen overtuigd. 

 

"Hij wordt erg belangrijk, want hij is de kapstok van het team. De logische vervanger is Batshuayi. Qua goals hebben we geen klagen over hem. Al is het ontbreken van Lukaku wel een aderlating. Openda kan met zijn snelheid wel iets doen als hij de ruimte krijgt, in de kleine ruimte vind ik Batshuayi beter."

 

In Extra Time zette onze analist Dries Mertens niet in zijn selectie. "Maar ik wist zeker dat hij erbij ging zijn. Dat is natuurlijk gerechtvaardigd. Al moet ik toegeven dat ik niet wekelijks naar Galatasaray kijk. Zijn rol naast het veld kan je niet onderschatten. En intrinsiek blijft hij een goede voetballer."

Hazard heeft in zijn laatste optredens de twijfels niet kunnen wegspelen.

Gert Verheyen

"Het gebrek aan ritme bij Hazard is een probleem", meent Verheyen in de studio bij Tess Elst. "Hij heeft in zijn laatste optredens die twijfel niet kunnen wegspelen. Het verschil maken in een wedstrijd, waar Martinez op hoopt, heeft hij al jaren niet gedaan. Maar hij mag ons het ongelijk bewijzen."

 

Tot slot nog een woordje over de aanvallende joker, Jérémy Doku. "Doku heeft een uniek profiel met zijn snelheid en vaardigheid. Meer dan een rol als invaller zie ik hem niet krijgen. En we zitten met Trossard op die positie die toch zijn kans moet krijgen."

Uniek profiel van Onana biedt opties

Op de keuze voor middenvelders en wingers heeft onze analist geen opmerkingen. Verheyen is fan van Amadou Onana, die voor zijn eerste grote toernooi staat.

 

"Hij heeft een uniek profiel dat complementair is met Witsel of Tielemans. Die laatste haalt de afgelopen weken een enorm hoog niveau. Hij heeft in die vorm toch steeds een plekje bij de Duivels. En met Onana heb je tactische flexibiliteit en een enorme fysieke aanwezigheid erbij."


De joker van Verheyen - Bryan Heynen - is er niet bij. "We spreken hier over de 23e tot 26e naam in de selectie. Zij gaan niet het verschil maken tussen een kwartfinale of een halve finale. Ook Roméo Lavia heeft nog tijd genoeg om zich in de toekomst te tonen bij de Duivels."


"En ook bij de wingers kan er geen discussie zijn. Er is niemand beter dan die vier en ze hebben het altijd goed gedaan. Wat we daar misschien missen, is een linkspoot. Thorgan Hazard, Castagne en Carrasco kunnen natuurlijk wel tegen hun voet spelen."

Best presterende verdedigers gaan mee

"Geen echt grote verrassing in de verdediging", is een bondige samenvatting van de doelmannen en verdedigers. 

 

"De 6 verdedigers had ik zelf ook meegepakt. Het is een logische stap gezien de verjonging die nodig is. En ook door de prestaties van Theate, Faes en Debast bij hun clubs."

 

"Denayer en Boyata zien hun plekje ingenomen door jongens die het op dit moment beter doen. Mechele is er veel bij geweest, maar zit ook vaak op de tribune en zijn prestaties zijn te wisselvallig. Met die 6 is er niets mis mee."

 

Neemt Martínez te weinig verdedigers mee? "Elke positie is dubbel bezet. Dat is meer dan voldoende. Met jongens als Witsel kan je in hoge nood ook depanneren. Als je daar meer selecteert, mis je ook opties voorin. Daar kantel je een wedstrijd sneller mee, dan met verdedigers."


Jonge spelers zoals Debast, Faes en Theate zouden zeker in de basis kunnen staan, indien nodig. "Maar ik denk niet dat ze de eerste optie zijn", zegt Verheyen. "De ervaren jongens staan op nummer 1 en zullen Dendoncker naast zich krijgen. Als zij fit zijn, zou ik daar aan vasthouden."