Ga naar de inhoud

De titel die Brugge koude rillingen bezorgt: Club is de slechtste penaltynemer op Europese velden

Zelfs "zekerheid" Hans Vanaken miste dit seizoen al een penalty.

3 op 8, een rapport dat elke strafschopnemer het schaamrood op de wangen zou bezorgen. Bij Club Brugge is het de harde realiteit: een penaltyspook teistert de ploeg en maakt van de Belgische landskampioen de slechtste penaltynemer op Europese velden.

Een goal die dubbele gevoelens oplevert. Casper Nielsen trapt tegen Oostende de bevrijdende 3-2 tegen de touwen in de herneming van - alweer - een gemiste elfmeter.

 

Dat penalty's stilaan een probleem vormen bij de landskampioen, is dan ook duidelijk. Eerder in de wedstrijd faalde Jutgla, ook Vanaken, Lang en Larin misten dit seizoen al vanaf de stip.

 

Club is zo de slechtste van de klas in de Jupiler Pro League. Enkel stadsgenoot Cercle deelt het lage percentage van 33,33% omgezette penalty's. Al kreeg het kleine broertje (3) slechts de helft van het aantal strafschoppen van Club (6) in de competitie.

Club is de slechtste van de JPL-klas
Team Aantal Gescoord Gemist Percentage
Antwerp 5 5 0 100%
Union 4 4 0 100%
KAA Gent 3 3 0 100%
Anderlecht 2 2 0 100%
Standard 5 4 1 80%
KRC Genk 7 5 2 71,40%
         
Cercle Brugge 3 1 2 33,33%
Club Brugge 6 2 4 33,33%

Het totale rapport - met de Champions League inclusief - is nog wat pijnlijker voor Club. Dit seizoen miste het 5 van zijn 8 pogingen over alle competities heen, telkens door een andere strafschopnemer. 

 

De gemiste penalty van Vanaken tegen Porto is daar zelfs nog niet bijgeteld, omdat de doelman toen te snel van zijn lijn kwam.

 

De ploeg van Carl Hoefkens heeft al 5 missers achter zijn naam staan, het meeste in heel Europa. Van alle ploegen die 4 penalty's of meer kregen, miste Brugge ook procentueel de meeste.

 

"Er elke training minstens 10 trappen", is de boodschap van de coach.

Ook in Europa sluit Club het rijtje
Team Aantal Gescoord Gemist Percentage
Club Brugge 8 3 5 37,50%
RC Lens 5 2 3 40%
AS Monaco 6 3 3 50%

Tegenstander van Club doet het niet beter

Het euvel komt erg ongelegen. Vandaag staat Club voor een laatste belangrijke opdracht in de groepsfase van de Champions League tegen Bayer Leverkusen.

 

Het penaltyspook zal ongetwijfeld koud zweet opleveren indien er elfmeters worden getrapt. Toch kan Club Brugge zich aan een statistiek optrekken: Bayer Leverkusen doet het zowaar nog slechter vanaf de stip - weliswaar als je vorig jaar meetelt.

 

Ter vergelijking: van de laatste 8 penalty's scoorden de Duitsers er slechts 1. En dat is al geleden van 12 december 2021. Vooral de doelmannen van Borussia Mönchengladbach, Porto en onze landgenoot Koen Casteels acteerden daarna als de boeman.

 

Gelukkig kan een groepswedstrijd niet beslecht worden met een strafschoppenreeks...

Vanaken en Lang misten dit seizoen allebei al een penalty.