Ga naar de inhoud

Extra Time looft herboren Standard: "Deila heeft iedereen meegekregen in zijn visie"

Het vuur in Luik is aangewakkerd.

Met een knalprestatie tegen Antwerp heeft Standard een uitroepteken achter zijn renaissance gezet. De Luikenaars verpletterden zondag in de openingsfase de (ex-)competitieleider en staan nu vijfde in de stand. "Het zit bij Standard heel goed in elkaar", zag het panel in Extra Time, dat ook coach Ronny Deila loofde.

"Deila doet wat zijn voorgangers niet konden: het DNA van Standard terugvinden"

Standard greep leider Antwerp zondag meteen bij de keel. Na amper tien minuten stond er al een 3-0 op het bord. "Ik besefte niet goed wat er gebeurde, die openingsminuten", sprak Wesley Sonck aan tafel.


"Standard begon als een wervelwind, maar er liep ook veel verkeerd bij Antwerp", vertelde Franky Van der Elst. "Maar we mogen de verdienste van Standard niet minimaliseren, het waren gewoon goede goals."


"Standard kreeg veel ruimte, maar het maakte er ook goed gebruik van, met snelle omschakelingen en veel diepgang. De jonge Canak was de grote revelatie bij zijn debuut in de basis."

Het zit bij Standard heel goed in mekaar en er is veel tempo. Qua organisatie staat het ook goed.

Heleen Jaques

Wat heeft Ronny Deila plots voor mekaar gekregen bij Standard? "Iedereen is mee in zijn visie", ziet Heleen Jaques. "Het zit heel goed in elkaar en er is veel tempo. Qua organisatie staat het ook goed."

 

"Deila is geslaagd in de zoektocht naar het DNA van Standard", vult Filip Joos aan. "Die typische Standard-drang is er. Alle voorgangers van Deila hebben hun tanden daarop stukgebeten. Al zijn er ook gewoon spelers die goed kunnen voetballen."

"Het is niet alleen de mentaliteit, maar ook tactisch zit het goed dankzij Deila. De manier van voetballen is goed bij Standard. En ook voor en na de match is Deila voor de microfoon gewoon top. Zo sprak hij na de wedstrijd over het belang van de arbeidsethiek."

(lees voort over Antwerp onder video)

"De gebreken van Toby Alderweireld zijn voor het eerst duidelijk geworden"

Waar het zo goed liep bij Standard, draaide het bij Antwerp helemaal in de soep. "Bij de 1-0 laat Bataille zich tweemaal aftroeven. Bij de 2-0 maakte Canak het verschil met zijn loopactie en bij de 3-0 laat Pacho diezelfde Canak los. Er liep veel mis bij Antwerp", stelt Sonck.

 

"Het was ook de eerste match waarin de gebreken van Toby Alderweireld duidelijk zijn geworden", vult Joos aan. "Hij heeft die snelheid en die kleine draaicirkel niet meer. Iedereen bij Standard zocht de diepte en Antwerp kon dat niet beteugelen."

 

Van Bommel greep na een kwartier, toen het kalf al verdronken was, in en veranderde van systeem. De Laet sprak na afloop ook dat Antwerp een ander Standard had verwacht. 

 

"Dat vond ik een vreemde uitleg", zegt Van der Elst. "Vincent Janssen sprak na de match dat Antwerp beter speelt tegen "betere teams". Ten opzichte van Standard is dat een zeer vreemde uitspraak. Antwerp werd gewoon overbluft, dat is de uitleg."

Alderweireld heeft de snelheid en kleine draaicirkel niet meer. Iedereen bij Standard zocht de diepte en Antwerp kon dat niet beteugelen.

Filip Joos

Extra Time

Voetbaltalkshow waarin Aster Nzeyimana en Filip Joos met de hulp van spraakmakende gasten de vinger aan de pols houden van de voetbalactualiteit.
wo 12 oktober 2022 63 min