Ga naar de inhoud

Wat Hoefkens en Geraerts Belgische clubs leren: "Ze moeten ook hun technische staf opleiden"

 vr 7 oktober 2022 13:22

Club Brugge heeft gezelschap gekregen in de "9 op 9-club". Ook Union laat geen steek vallen in Europa. Met Carl Hoefkens (44) en Karel Geraerts (40) staan er 2 Belgische architecten aan het roer, niet toevallig nadat ze er al even hadden kunnen rijpen in de luwte. Leermeester Kris Van der Haegen: "Coaches die in een vertrouwde omgeving promoveren, zijn veel beter voorbereid."

De Belgische voetbalclubs staan weer hun mannetje op het Europese toneel. Meer nog: Club Brugge en Union presteren boven de verwachtingen en mogen zichzelf op de borst kloppen met 9 op 9 in de Champions League en de Europa League.

 

De coaches - Carl Hoefkens en Karel Geraerts - komen regelmatig over de vloer bij Kris Van der Haegen, directeur van de trainersopleiding bij de KBVB, voor hun Pro License-cursus. Al kun je je - gezien hun spectaculaire resultaten - afvragen wat ze ginds nog kunnen leren?

 

"Op voetbalvlak moeten we zulke ex-profs niet veel bijleren", lacht Van der Haegen. "Bij ons gaat het vooral over het managen van een groep."

 

"En het valt net op hoe Hoefkens en Geraerts enorm betrokken zijn bij de opleiding. Ze hebben een lerende mindset. Ze zijn geïnteresseerd."

 

"In deze omgeving delen ze ook hun ervaringen met elkaar. Bij je club bekijk je alles met die bril, hier is er feedback en dat werkt verrijkend. Je leert uit elkaars ervaringen."

Carl Hoefkens was vorig jaar nog assistent van Alfred Schreuder.

"Ze staan 100 procent achter hun keuze"

De coaches leren van elkaar, maar wat kunnen wij nu leren van hoe ze zich presenteren bij hun debuut als T1 op het hoogste niveau?

 

Kris Van der Haegen: "Ze werken in dezelfde omgeving als vroeger, maar dragen nu een nieuwe functie. En coaches die in een vertrouwde omgeving hoofdcoach worden, zijn veel beter voorbereid."

 

"Hoefkens en Geraerts kenden de waarden en de cultuur van Club en Union al. Als assistent had Geraerts vorig jaar al heel veel gesprekken gehad met de spelersgroep. Hij kende hen al en wist hoe hij hen kan triggeren. Die vertrouwensrelatie was er al."

 

"Nieuwe, externe coaches moeten al die persoonlijkheden ontdekken en een band opbouwen. Dat vraagt tijd, maar tegelijk moet je resultaten behalen. Dat maakt het veel complexer."

 

"Aan alle clubs zou ik dus zeggen: laat je coach in de schaduw werken en leren als assistent. Daar kan hij zichzelf voorbereiden op de stap als hoofdcoach."

Laat je coach in de schaduw werken en leren als assistent. Daar kan hij zichzelf voorbereiden voor de stap als hoofdcoach.

Kris Van der Haegen (trainersopleiding KBVB)

Clubs leiden dus hun spelers op, maar moeten dat dan ook doen met hun technische staf? 

 

"100 procent akkoord! Dat is veel beter dan het aantrekken van een vreemde coach en hopen dat hij een match vormt met het DNA van de club."

 

Nochtans was er bij hun aanstelling wel wat scepsis. "Maar ze zijn leergierig en hebben een mening. Ze weten perfect waar ze naartoe willen en hoe ze dat willen doen. En ze staan ook 100 procent achter hun keuze."

 

"Na de uitschakeling in de voorrondes van de Champions League had Geraerts bij Union alles in vraag kunnen stellen, maar dat is niet gebeurd. Ze blijven bij hun identiteit. Wie kon er ook beter het werk van Mazzu voortzetten dan zijn rechterhand?"

De tandem van vorig jaar bij Union.

"Van een assistent moet je vermoeden dat hij je T1 kan worden"

De directeur van de trainersopleiding houdt dan ook een duidelijk pleidooi: "Neem als club iemand bij wie het profiel kan matchen, werk er een paar jaar mee samen en lanceer hem als T1 als hij geschikt is. Dat moet de trend zijn. Van een van de vele assistenten zou je moeten vermoeden dat hij je potentiële T1 is."